§ 32 Lentokoneen OH-SHT vuokraaminen Kurikka Flight Oy:lle

Lataa  Kuuntele 

TRE:4980/02.08.01/2022

Päätöspäivämäärä

30.6.2022

Päätöksen tekijä

Koulutusjohtaja, Hervannan kampus

Valmistelijan yhteystiedot

Koulutuspäällikkö Juhani Anttila, puh. 040 801 6726, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Koulutusjohtaja Ari Mäkitalo, puh. 050 441 8813, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Taustaa lentokoneen OH-SHT hankinnalle

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun lentokoneasennuksen perustutkinnon koulutustarjonta on laajentunut käsittämään avioniikan osaamisalan (B2) lisäksi myös lentokoneasennuksen osaamisalan (B1). Ilmailualan työelämälähtöisen koulutuksen takaamiseksi Tredun viranomaishyväksytyn Part-147-lentokoneasentajakoulutuksen viiden vuoden suunnitelmaan sisältyy aitojen viranomaishyväksyttyjen Part-145-huolto-organisaation sekä jatkuvan lentokelpoisuuden ylläpito-organisaation (CAMO) rakentaminen ja hyväksyttäminen ilmailuviranomaisella Traficomilla. 

Lisääntyneen opiskelijamäärän ja monipuolistuneen osaamisalatarjonnan myötä oppilaitoksen harjoitteluympäristölle asetetut vaatimukset ovat kasvaneet ja lisääntyneet. Tämän johdosta Tredun lentokoneasentajakoulutukselle päätettiin syksyllä 2020 hankkia investointirahoituksella käytetty lentokelpoinen ja modernin nykytekniikan mukainen (avioniikka, järjestelmät ja rakenne) lentokone (Diamond DA42). Tällainen ilmailualan työelämävaatimukset täyttävä koulutustoiminnan kehittäminen nostaa Tredun lentokoneasentajakoulutuksen aivan uudelle tasolle.

Lentokoneen hankinta (EU-kynnysarvon ylittävä tavaran hankinta) kilpailutettiin vuoden 2021 loppupuolella ja hankintamenettelynä oli hankintalain 32 §:n mukainen avoin menettely. Hankintakilpailun tuloksena Tredun Pirkkalan toimipisteeseen hankittiin Diamond DA42-VI -lentokone (rekisterinumero: OH-SHT). Hankinnasta teki päätöksen johtaja, ammatillinen koulutus, Outi Kallioinen 31.1.2022 § 32. Myyjä luovutti lentokoneen Tredulle 28.4.2022.

Lentokoneen käyttöasteen kasvattaminen varmistaa lentokoneen huolto-ohjelman mukaiset huoltotehtävät

Tredu ja Patria Pilot Training Oy ovat toukokuussa 2022 solmineet kumppanuussopimuksen yritys- ja oppilaitosyhteistyön tiivistämiseksi ja organisoimiseksi. Yhteistyön osa-alueina on mainittu olevan mm. se, että yhteistyöllä mahdollistetaan Tredun lentokoneasennuksen tutkintoalan opiskelijoille aidot työelämän oppimisympäristöt Tampere-Pirkkalan lentokenttäympäristössä ja että Partia Pilot Training Oy antaa ammatillista tukea ja konsultaatiota Tredun henkilökunnalle Part-145- sekä Part-CAMO-toiminnasta.

Tredu rakentaa uutta autenttista lentokonehuollon oppimisympäristöä (Part-145- sekä CAMO-toiminta), joka voitaisiin ottaa käyttöön vuoden 2023 loppupuolella. Keskeisenä elementtinä lentokoneasennuksen oppimisympäristössä toimii Tredun lentokelpoinen lentokone Diamond DA42 (OH-SHT) ja sen huoltotoiminta.

Patria Pilot Training Oy auttaa kumppanuussopimuksen perustella Tredua tässä Part-145- ja CAMO-toimintaorganisaatioiden kehittämisvaiheessa. Tänä aikana Tredun Diamond DA42 -lentokone on Patrian huolto- ja jatkuvan lentokelpoisuuden ylläpito-organisaatioiden piirissä ja Tredun lentokoneasentajaopiskelijat toimivat ko. aikana opettajien ohella Tredun lentokoneen huoltotoiminnassa.

Lentokonehuoltokoulutuksen autenttinen työelämälähtöinen oppimisympäristö edellyttää Tredun lentokoneelta aktiivista huoltotoimintaa, joka on toteutettavissa lentämällä lentokoneelle lentotunteja ja sitä kautta avautuvia lentokoneen huolto-ohjelman mukaisia huoltotehtäviä. 

Patria Pilot Training Oy vuokraa Tredulta lentokonetta (OH-SHT) lentäjäkoulutuksensa käyttöön, mutta lentokoneen käyttöasteeseen Patrian lentotuntien jälkeen jää edellytys lentokoneen lisävuokraukseen. Lentokoneen lentotoiminta on lentokoneen vakuutusehtojen mukaan mahdollista vain koneen vakuutuskirjaan merkityille ohjaajille. Jaakko Kurikka Kurikka Flight Oy:stä on Patrian toimesta nimettynä Patrian lennonopettajien lisäksi ko. lentokoneen vakuutuskirjan ohjaajistoon. Näin ollen lentokoneen lentotuntien lisävuokraus Kurikka Flight Oy:lle on mahdollista ja perusteltua lentokoneen käyttöasteen kasvattamiseksi. Kurikka Flight Oy:n arvioitu vuosittainen lentotuntimäärä on noin 80 tuntia.

Tredu antaa ko. vuokrasopimuksella Kurikka Flight Oy:lle oikeuden käyttää lentokonetta siten, että Kurikka Flight Oy sopii lentokoneen käytön aikatauluista Patria Pilot Training Oy:n kanssa hyvissä ajoin. Kurikka Flight Oy:n lentojen aikataulusuunnittelussa otetaan huomioon Patrian lentokoulutuksen aikataulut. Lopullisen päätöksen lentokoneen käytöstä tekee aina Tredu.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen voimassaoloaika ja arvio saatavasta vuokratulosta

Lentokoneen (OH-SHT) vuokrasopimus on määräaikainen ja se on voimassa 30.6.2022 - 30.6.2025 välisen ajan. Kummallakin sopimusosapuolella on oikeus irtisanoa sopimus kuuden kuukauden irtisanomisajalla.

Lentokoneen vuokrauksesta saatu vuokratulo sopimuskauden aikana on noin 76 000 euroa (alv 0 %). Lentokoneen vuokrauksesta saaduilla vuokratuloilla on sopimuskauden aikana tarkoitus kattaa lentokoneen lentokelpoisuudesta huolehtimisesta ja ylläpidosta aiheutuvia kuluja. 

Lentotuntivuokra perustuu lentokoneen tekniseen matkapäiväkirjaan merkittyyn ilma-aikaan ja vuokran määrä on sopimuksen mukainen euroa per lentotunti. Kurikka Flight Oy vastaa lentokoneella tapahtuvien oman toimintansa operaatiomaksuista, kuten lentojen polttoaineista, mahdollisista tankkausmaksuista (over wing fee), paikoitusmaksuista, voiteluöljyistä sekä jäänestoaineista. Lisäksi Kurikka Flight Oy vastaa mm. lentokoneen navigointi- ja laskeutumismaksuista kohteisiin. Lentotuntivuokran lisäksi jokaiseen lentokoneen vuokrauskertaan lisätään 250 euron palvelumaksu, joka kattaa Tampereen seudun ammattiopisto Tredulle lentokoneen luovuttamiseen ja palauttamiseen liittyvän tarkastusmaksun Patria Pilot Training Oy:lle. Palvelumaksuun lisätään arvonlisävero 24 prosenttia.

Kaikkiin hintoihin sovelletaan vuosittaista 2 %:n korotusta 1.1.2023 alkaen. Hintojen mahdollinen muuttaminen tapahtuu yhteisellä sopimuksella kirjallisesti, mikäli kustannustaso muuttuu merkittävästi ylös- tai alaspäin.

 

Koulutusjohtajan päätösvalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 10.1.2022 § 6. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö. (Toimintasäännön liite: Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan toimivallan siirtäminen 10.1.2022 alkaen.)

Hallintosäännön 1.8.2021 § 147 mukaan viranhaltija tai hänen määräämänsä allekirjoittaa päätökset, sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat päättämissään asioissa.

Päätös

Hyväksytään Tampereen seudun ammattiopisto Tredun omistaman lentokoneen (rekisterinumero: OH-SHT) vuokrausta koskeva liitteen mukainen määräaikainen vuokrasopimus Kurikka Flight Oy:n (Y-tunnus: 2902932-5) ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun välillä 30.6.2022 - 30.6.2025 väliselle ajalle. 

Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia lopullisesti kuitenkin vasta, kun kaupungin sopimusta koskeva päätös on saanut lainvoiman.

Allekirjoitus

Koulutusjohtaja Ari Mäkitalo