§ 11 Lausunto Teiskon lentopaikalle (EFTS) haetusta liikkumis- ja oleskelurajoituksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:4846/09.02.00/2022

Päätöspäivämäärä

24.8.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, elinvoima- ja osaamislautakunta sekä asunto- ja kiinteistölautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Maanhankintapäällikkö Ari Kilpi, puh. 050 346 9311, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Miia Anttila, puh. 040 484 3111, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen Vauhtipuisto ry on hakenut Teiskon lentopaikalle (EFTS) liikkumis- ja oleskelurajoitusoikeutta. Hakemuksen asianumero on VN/6245/2021.

Sisäministeriön poliisiosasto on  pyytänyt Tampereen kaupungin lausuntoa Tampereen Vauhtipuisto ry:n esityksestä muuttaa liikkumis- ja oleskelurajoituksista annetun sisäministeriön asetuksen (1104/2013)  mukaista lentopaikka-aluetta siten, että siihen lisättäisiin rajoitetuksi alueeksi Teiskon lentopaikan (EFTS) alue.

Kiinteistöjohtajan päätöksellä 15.12.2014 § 1070  kaupunki on vuokrannut  Tampereen Vauhtipuisto ry:lle maa-alueen, jossa sijaitsee Teiskon lentopaikka. Vuokrasopimus on voimassa 31.12.2024 saakka. Liikenne-ja turvallisuuvirasto (Trafi) on myöntänyt 29.5.2017 Tampereen Vauhtipuisto ry:lle luvan lentopaikan Teisko (EFTS) pitoon. Lisäksi Tampereen kaupungin ympäristö- ja rakennusjaosto on myöntänyt ympäristöluvan lentopaikkatoiminnalle 11.4.2017.

Liikkumis- ja oleskelurajoituksella pyritään turvaamaan lentopaikalla liikkuvien henkilöiden turvallisuus, suojata lentopaikalla olevia ilma-aluksia ja niiden luvatonta käyttöön ottamista. Valvomattomat lentopaikat ja niiden ympäristöt ovat sellaisia, joissa liikkuu myös muita ihmisiä kuin ilmailunharrastajia, joten sen vuoksi tällä rajoituksella osoitetaan lentopaikojen kriittiset alueet (kiitotiet, rullaustiet ja ilma-alusten pysäköinti- ja säilytysalueet), jonne asiattomien henkilöiden kulku tulee olla rajoitettua.

Poliisilain (872/2011) 9 luvun 8 §:n mukaan sisäministeriön asetuksella voidaan rajoittaa liikkumista tai oleskelua turvattavassa tai suojattavassa kohteessa tai sen ympäristössä erittäin tärkeän toiminnan tai omaisuuden turvaamiseksi tai ihmisten suojaamiseksi kohteesta aiheutuvan tai siihen kohdistuvan vaaran vuoksi. Lisäksi asetuksella voidaan kieltää turvallisuutta vaarantavien esineiden tai aineiden tuonti alueelle. Kiellon tai rajoituksen rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon, jos teosta ei ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta. Liikkumis- ja oleskelurajoituksen asettamisella kielletään liikkuminen ja oleskelu alueella ilman toiminnanharjoittajan lupaa. Toiminnanharjoittaja voi asianmukaisen luvan antamalla oikeuttaa liikkumisen ja oleskelun alueella. Liikkumis- ja oleskelurajoituksen kohteeksi esitetyt alueet ovat vuokrasopimuksen nojalla Tampereen Vauhtipuisto ry:n hallinnassa.

Kaupungin kiinteistötoimi on selvittänyt esitettyyn liikkumis- ja oleskelurajoitusoikeutta  alueeseen kohdistuvat kiinteistörasitteet. Selvityksen mukaan esitetyn rajoitusalueen luoteiskulmassa kiinteistöllä 837-715-8-2 on tieoikeus.

Hallintosäännön § 35 mukaan apulaispormestari päättää lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa.

Lausunnot

Tampereen kaupunki katsoo, että haetulla liikkumis- ja oleskelurajoituksella parannetaan Teiskon lentopaikan turvallisuutta, suojataan lentopaikalla olevia ilma-aluksia ja niiden luvatonta käyttöön ottamista. Lentopaikan kriittiset alueet (kiitotiet, rullaustiet ja ilma-alusten pysäköinti- ja säilytysalueet), jonne asiattomien henkilöiden kulku tulee olla rajoitettua. Esitetyllä rajoitusalueella sijaisevan kiinteistön 837-715-8-2 tieoikeuden käyttö tulisi kuitenkin olla sallittua.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi