Perustelut
Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista. Vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta johtuen vuoden 2022 toimenpiteistä ja riskienhallinnasta raportoidaan ainoastaan elokuun ja joulukuun tilanteista. Huhtikuun lopun tilanteesta raportoidaan talouden toteumat ja ennusteet.
Sivistys- ja kulttuurilautakunnan tammi-huhtikuun toimintakate 0,5 milj. euroa ajankohdan vuosisuunnitelmaa parempi. Toimintatuottojen 1,2 milj. euron alitus aiheutuu pääosin koronarajoitusten vuoksi menetetyistä toimintatuotoista kulttuuri ja liikuntapalveluissa. Lisäksi museokeskus Vapriikki oli kiinni remontin vuoksi 10.2.2022 asti. Toimintakulut ovat toteutuneet 1,7 milj. euroa budjetoitua pienempinä. Suurimmat alitukset olivat henkilöstökuluissa, joissa rekrytoinneissa on ollut viivettä ja sijaistarve on ollut suunniteltua pienempi mm. alkuvuoden koronasuluista johtuen.
Lautakunnan tilinpäätösennusteen toimintakate on 0,6 milj. euroa budjetoitua heikompi. Ennuste on parantunut 2,5 milj. euroa maaliskuun talouskatsauksen ennusteesta, mikä aiheutuu lakon vuoksi pienentyneestä henkilöstökulujen ennusteesta. Toimintatuottojen ennuste on 1,2 milj. euroa budjetoitua heikompi, mikä johtuu koronatilanteen aiheuttamista maksutulojen menetyksistä liikuntapalveluissa sekä Muumimuseon tulojen alituksista. Toimintakulujen ennuste on 0,6 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempi, mikä aiheutuu henkilöstökulujen säästöistä. Henkilöstökulujen alitus aiheutuu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sekä perusopetuksen lakkopäivistä. Muissa palveluryhmissä lakon vaikutusta henkilöstökuluennusteeseen ei ole vielä arvioitu. Vastaavasti palvelujen ostot ylittävät vuosisuunnitelman. Palvelujen ostojen suurimmat ylitykset aiheutuvat palvelusetelipäivähoidon kasvusta ja työterveyden kustannuksista. Koronapandemian arvioidut nettovaikutukset ovat noin 1,6 milj. euroa. Tilinpäätösennusteen nettomenojen kasvu edellisvuoteen verrattuna on 14,0 milj. euroa eli +3,4 %.
Sivistys- ja kulttuurilautakunnan investointeja on toteutunut tammi-huhtikuussa 0,8 milj. euroa. Investointien valmistuminen painottuu loppuvuoteen. Investointiennuste on 12,4 milj. euroa, mikä on 0,5 milj. euroa budjetoitua vähemmän. Investointien ennakoidaan alittuvan, koska Leinolan päiväkodin sekä Hyhkyn ja Sammon koulujen ensikertainen kalustaminen siirtyvät rakentamisaikataulujen muutoksesta johtuen vuodelle 2023. Kulttuuri ja liikuntapalvelujen investointien ennustetaan toteutuvan tässä vaiheessa budjetin mukaisesti. Suurimpia kohteita ovat Kaupin urheilupuiston kehittäminen, Vuoreksen reittien rakentaminen ja tekonurmikenttien uusiminen.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelmaraportti tammi–huhtikuu 2022 hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.