§ 109 Turva-auttajapalvelujen hankinta EMA Finland Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:5034/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

12.7.2022

Päätöksen tekijä

Z/Johtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintapäällikkö Virva Palomäki, puh. 040 800 4405, etunimi. sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Kristiina Heinonen, p. 040 801 6506 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue ja palveluintegraattori Alustapalvelu Sociala Oy (ryhmittymänsä Tammenlehväkeskus Oy:n ja Kehitysvammaisten Tuki ry:n kanssa) on tehnyt Kotitori-palveluintegraattoritoimintamallin hankintasopimuksen 564/2020. Sopimus on allekirjoitettu 13.7.2021 ja sopimuskausi on alkanut 1.9.2021.

Kotitori-palveluintegraattoritoimintamallin hankintasopimus on sisältänyt seuraavat osiot: Osio 1: Kotitori-palveluintegraattori, Osio 2: Kotona asumista tukevat palvelut ja Osio 3. Oriveden palvelut: Kotona asumista tukevat palvelut. Sopimuksen osioon 2 kuuluneen Väestövastuualueen kotihoidon palvelun osalta sopimus on purettu johtaja Taru Kuosmasen 1. varahenkilön Maria Päiväsen päätöksellä 25.2.2022 § 17 palvelujen tuottamisessa ilmenneiden merkittävien ongelmien sekä puuttuneiden toimilupien vuoksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt 1.4.2022 (LSSAVI/20183/2021), ettei Alustapalvelu Sociala Oy:n ilmoittamia sosiaalipalveluita tallenneta yksityisten palvelujen tuottajien rekisteriin ilmoituksen mukaisesti. Tampereen kaupunki on saanut tiedon päätöksestä 4.4.2022. Rekisteröinnin puuttuessa edellytyksiä rekisteröintejä vaativien palveluiden hankkimiseen palveluintegraattorisopimuksen kautta ei ole. Palveluintegraattorisopimuskokonaisuuteen on tehtävä muutoksia, joilla turvataan sopimuksen piiriin kuuluneiden palveluiden jatkuvuus lainsäädännön mukaisesti ja palvelujen uudelleen kilpailutus. Rekisteröintiä vaativien palvelujen osalta kaupunki tekee sopimukset suoraan palveluintegraattorin alihankkijoiden kanssa. Samalla sopimuskautta lyhennetään kaikkien kokonaisuuteen kuuluvien palveluiden osalta palveluiden uudelleenkilpailutuksen mahdollistamiseksi. 

Turvapalvelut ovat sisältyneet sopimuksen osioiden 2 ja 3 Kotona asumista tukevien palvelujen kokonaisuuteen. Turvapalveluiden tuottamisesta ovat vastanneet Palveluintegraattori Alustapalvelu Sociala Oy:n alihankkijat EMA Finland Oy ja Tunstall Oy.

Tampereen ja Oriveden alueella turvapalvelujen piirissä oli 2388 asiakasta huhtikuussa 2022. 

EMA Oy:ltä kesäkuussa 2022 saapuneen tarjouksen pohjalta on käyty neuvottelut hankittavista palveluista vuodelle. Hankinnan arvonlisäveroton arvioitu maksimiarvo vuosien 2022 ja 2023 osalta on yhteensä noin 350 000  euroa. 

Edellä mainitun perusteella esitetään hyväksyttäväksi Tampereen ja Oriveden alueella asuvien turvapalveluasiakkaiden Turva-auttaja palvelu, joka kattaa turvapuhelinpalvelun turva-auttaja käynnit sekä sosiaalitoimen turva-auttajakäynnit tehtäväluokka 823 (kotipalvelutehtävä).  

Ennen hankintapäätöksen tekemistä on tarkastettu tilaajavastuulain (1233 /2006) 5 §:n edellyttämät tiedot.  Oy kuuluu Vastuugroup.fi -palveluun. Tietolähteiden perusteella yritys on hoitanut tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet. 

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 136 § 2 mom. 3 kohdan mukaan hankintasopimukseen ja puitejärjestelyyn voidaan tehdä muutos ilman uutta hankintamenettelyä, jos muutoksen tarve johtuu olosuhteista, joita huolellinen hankintayksikkö ei ole voinut ennakoida eikä muutos vaikuta hankintasopimuksen yleiseen luonteeseen. 

Aluehallintoviraston päätös evätä Alustapalvelu Sociala Oy:n ilmoittamien palvelujen rekisteröinti on aiheuttanut muutostarpeen, johon kaupungilla ei ole ollut mahdollisuutta etukäteen varautua.  Turvapalvelu on kriittinen palvelu, jonka on jatkuttava katkeamattomana, joten asiakkaiden palvelujen jatkuvuuden turvaamiseksi turvapalvelun hankinta on mahdollista tehdä vain nykyisiltä turvapalvelutuottajilta uudelleen kilpailutuksen ajaksi. 

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Sopimus tulee julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa. 

Hankinnasta julkaistaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukainen sopimusmuutosilmoitus HILMA-palvelun kautta osoitteessa http://ted. europa.eu. 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen johtajan päätösvalta perustuu sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintasäännön (31.12.2020 § 81) liitteen delegointimatriisiin (kohta 6).

 

Päätös

Hyväksytään 5.7.2022 (tuottaja) ja 6.7.2022 (kaupunki)  allekirjoitettu ehdollinen hankintasopimus Turva- auttajapalvelujen hankinnasta EMA Finland Oy:ltä (Y-tunnus 0758070-6).  

Hankinnan arvonlisäveroton arvioitu maksimiarvo on yhteensä noin 350 000 euroa sopimuskauden aikana. 

Turvapalveluiden uudelleen kilpailutuksen valmistelu on aloitettu ja sopimuksen tavoitteellinen alkamisaika on vuoden 2023 alkupuolella.

 

Allekirjoitus

Johtajan varahenkilö, kehittämisjohtaja Anniina Tirronen