§ 24 Lausunto UPM Raflatac Oy:n hakemuksesta maakaasun korvaamisesta nestekaasulla ja kevyellä polttoöljyllä

Lataa  Kuuntele 

TRE:5709/14.04.02/2022

Päätöspäivämäärä

2.9.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa UPM Raflatac Oy:n hakemuksesta, joka koskee maakaasun korvaamista nestekaasulla ja kevyellä polttoöljyllä. Lausuntoa pyydetään 18.9.2022 mennessä, Dnro Tukes 7469/03.01/2022.

UPM Raflatac Oy:n laitos sijaitsee kiinteistöllä 837-243-3781-1, osoitteessa Tesomankatu 31. Tehtaalla käytössä oleva maakaasu korvataan nestekaasulla ja kevyellä polttoöljyllä höyryn valmistuksessa, kiinteistön lämmityksessä ja tuotantoprosessissa, eli tarralaminaatin valmistuksessa. Nestekaasu varastoidaan 99 m3 maapeitteisessä säiliössä ja polttoöljy 25 m3 säiliössä. Lisäksi tehtaalla käytetään ja varastoidaan pienempiä määriä muita vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja.

Päätös

Annetaan Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on osoitettu työpaikka-alueeksi. Erityismääräyksillä on määrätty lähellä sijaitsevien Natura-alueiden huomioon ottamisesta tarkemmassa suunnittelussa.

Erityismääräys 7: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on varmistuttava siitä, etteivät Kaakkurijärvien (FI0333004) Natura-alueen läheisyydessä suoritettavat toimenpiteet yksin tai yhdessä muiden hankkeiden ja suunnitelmien kanssa merkittävästi heikennä niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura 2000 -verkostoon. Erityistä huomiota tulee kiinnittää meluvaikutuksien ja linnustoon kohdistuvien vaikutusten ehkäisemiseen sekä vesitalouden säilymiseen

Erityismääräys 13: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on varmistuttava siitä, etteivät Myllypuron (FI0345001) Natura-alueen valuma-alueella suoritettavat toimenpiteet yksin tai yhdessä muiden hankkeiden ja suunnitelmien kanssa merkittävästi heikennä niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura 2000 -verkostoon. Erityistä huomiota tulee kiinnittää vesitalouden ja veden laadun säilymiseen.

Yleiskaava

Alueen yleiskaavatilanne muodostuu lainvoimaisesta Kantakaupungin yleiskaavasta 2040 ja valtuuston hyväksymästä Kantakaupungin vaiheyleiskaavasta – valtuustokausi 2017- 2021.

Yleiskaavassa kyseinen alue on osoitettu palvelujen ja työpaikkojen sekoittuneeksi alueeksi. Aluetta kehitetään monipuolisten työpaikka- ja koulutustoimintojen, kaupallisten palvelujen, kulttuuri- ja vapaa-ajantoimintojen sekä ympäristöhäiriötä aiheuttamattoman tuotantotoiminnan alueena. Alueen liikenneympäristön tulee tukea kestävien liikkumismuotojen käyttöä. Alueen itäpuoli on osa keskuspuistoverkostoa. Alueen eteläpuolella sijaitsee kehitettävä rautatie ja lounaispuolelle radan varteen on osoitettu Kalkunvuoren tutkittavan ohjeellisen lähijuna-aseman paikka. Sen ratatekninen, liikenteellinen ja taloudellinen toteuttamiskelpoisuus tulee tutkia osana seudullista lähijunajärjestelmää. Tesomankadulle on osoitettu seudullinen pyöräliikenteen seudullinen pääreitti ja itäpuolelle alueellinen pääreitti.

Kartalla 2, viherympäristö ja vapaa-ajan palvelut, alueen itäpuolinen keskuspuistoverkosto on osoitettu osaksi ohjeellista keskuspuistoverkoston kehittämistarvealuetta ja alueella on pohjois-eteläsuuntainen ohjeellinen virkistysyhteys. Radan eteläpuolella on myös ohjeellinen virkistysyhteys ja ohjeellinen ekologinen yhteys.

Kartalla 4, kestävä vesitalous, ympäristöterveys ja yhdyskuntatekninen huolto, alue kuuluu pääasiassa Vihnusjärven valuma-alueeseen.  Alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota, ettei Natura 2000 –verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja merkittävästi heikennetä. Raakavesilähteenä toimivaan Vihnusjärveen johtuvan veden laatu on säilytettävä hyvänä. Tesomajärven tila tulee säilyttää. Alue kuuluu myös melu- ja ilmanlaatuselvitystarpeen harkinta-alueeseen.

Asemakaava

Alueella on voimassa 12.7.1965 vahvistunut asemakaava nro 2316. Asemakaavassa alue on osoitettu teollisuus- ja varastoalueiden korttelialueeksi (TTV). Saa sisustaa eri rakennukseen tai palonkestävästi eristettyyn rakennusosaan asuntoja sellaista henkilökuntaa varten, joiden alituinen läsnäolo on laitoksen toiminnalle välttämätön. Rakennusten etäisyyden naapuritontin rajasta on oltava vähintään 6.m Välinen alue on istutettava lehtipuin. Tontille on sijoitettava riittävät purkaus- ja kuormaustilat sekä vähintään yksi autopaikka kutakin viittä toimihenkilöä ja työntekijää kohti. Rakennusten etäisyyden toisistaan on oltava vähintään 12 m, korkeus saa olla enintään 2/3 niiden välisestä etäisyydestä, kuitenkin korkeintaan 22 m. Tesomankadun varressa on istutettava tontin osa. Ajoneuvoliikenne on korttelirajan kohdalta kielletty.

Kiinteistön 837-243-3781-1 pinta- ala on 144 599 m2, rakennusoikeutta on 72 300 m2 ja tontin tehokkuusluku on e=0, 5.

Alueen pohjoispuolella on asuinkerrostalojen korttelialuetta. Itäpuolella on Paperitehtaan puisto sekä asuinkerrostalojen korttelialuetta. Etelässä on puistoaluetta, rata-aluetta, suojaviheraluetta ja asuinrakennusten korttelialuetta. Länsipuolella on puistoaluetta sekä teollisuus- ja varastoalueiden korttelialuetta. Lähimmät asukkaat sijaitsevat pohjoispuolella, noin 60 metriä laitoksen kiinteistörajasta.

Alueen lähiympäristössä on runsaasti asumista. Voimassa olevassa kantakaupungin yleiskaavassa myös alueen kaakkoispuolella sijaitseva Teerivuorenkatu on osoitettu tulevaisuudessa asumisen alueeksi. Vireillä olevassa vaiheyleiskaavassa 2021-2025 aluetta tutkitaan tarkemman suunnittelun pohjaksi ja radan varren asemakaavoja on ohjelmoitu asemakaavoitusohjelmassa vuosille 2025-2026. Lähimmät vireillä olevat asemakaavat ovat Taimiston ja Tuomarinkadun alueen asemakaavamuutos nro 8539 sekä Käräjätörmän pohjoisosan asemakaavamuutos nro 8678 laitoksen koillispuolella, sekä laitoksen länsipuolella osoitteessa Ristimäenkatu 21 pientalotontin rakennusoikeuden lisääminen, asemakaavamuutos nro 8881. Vireillä oleviin asemakaavoihin voi tutustua osoitteessa https://www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus/asemakaavat/vireilla-olevat-asemakaavat

Suunniteltu toiminta on asemakaavan mukaista.

 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti