§ 112 Tampereen kaupungin osallistuminen valtakunnallisia yrittäjäpäiviä 2022 koskevaan tapahtumayhteistyöhön ja tapahtumaa koskevan sopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:5719/14.02.00/2022

Päätöspäivämäärä

26.8.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen:

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla kansainvälisen tason tapahtumien ja kulttuurin keskittymä, jossa elämysten äärelle houkutellaan ympäri vuoden. Kaupunki toimii aktiivisesti vahvistaakseen ja monipuolistaakseen tapahtumatarjontaa. Tapahtumilla on todettu olevan merkittäviä vaikutuksia niin aluetalouteen kuin kaupungin imagoon ja yhteisöllisyyteen. Yhtenä Tampereen tavoitteena on kasvattaa yritysystävällisyyttä ja luoda kumppanuuksia elinkeinoelämän kanssa.

Valtakunnalliset yrittäjäpäivät on Suomen Yrittäjien vuoden päätapahtuma, johon odotetaan noin 1 500 - 2 000 osallistujaa. Suomen Yrittäjät ry:n hallitus on päättänyt järjestää vuoden 2022 valtakunnalliset yrittäjäpäivät Tampereella 21. - 22.10.2022. Tapahtuma järjestetään Nokia Arenalla. Vuoden 2022 tapahtuman teema on kestävin askelin tulevaisuuteen. Tapahtumassa tuodaan esiin Tampereen ja Pirkanmaan vetovoimaisuutta ja osaamista.

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Suomen Yrittäjien Sypoint Oy ja Pirkanmaan Yrittäjät ry. Tampereen kaupunki ja Suomen Yrittäjien Sypoint Oy solmivat sopimuksen tapahtumayhteistyöstä. Sopimus on salassa pidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 § 1 mom. 17 kohdan perusteella.

Sopimusta laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen vaikutusta sopimuksen sisältöön. Arvioinnin perusteella on todettu, että kaupungin tukea tapahtumalle ei lueta valtiontueksi, koska kyseessä on hybridisopimus, joka on luonteeltaan pääosin yhteistyösopimus, ei avustus.

Konsernihallinnon vuoden 2022 palvelu- ja vuosisuunnitelmassa suurtapahtumien budjetissa on varattu määräraha uusille tapahtumille, joille ei budjettivalmistelun yhteydessä erikseen ollut budjetoitu määrärahaa. Valtakunnallisten yrittäjäpäivien tapahtumayhteistyöhön voidaan osallistua suurtapahtumabudjetin rajoissa.

Tampereen kaupunki tavoittelee tapahtumilla mm. yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisääntymistä, kaupungin imagon ja tunnettavuuden vahvistumista sekä elinkeinojen ja aluetalouden kasvua. Urheilun ja kulttuurin suurtapahtumien hankintaa ja tukemista koordinoi pormestarin nimeämä suurtapahtumatyöryhmä. Tapahtumia haettaessa ja tuettaessa arvioidaan niiden vaikutuksia ja riskejä aluetalouteen, Tampereen imagoon, ja alueen yhteisöllisyyteen tapahtumatoiminnan suuntaviivojen mukaisesti. Lisäksi arvioidaan tapahtuman soveltuvuutta Tampereelle huomioiden mm. paikallinen toimijakenttä, tapahtumainfrastruktuuri, tapahtuman vastuullisuus ja tapahtuman pitkän ajan vaikutukset alueelle. Kaupunki toimii yhteistyökumppanina ja harkinnanvaraisesti myöntää tukia kaupunkiin haettaville kansainvälisille ja kansallisille suurtapahtumille tai muilla tavoin merkittäville tapahtumille, joiden nähdään tukevan kaupungin strategisia tavoitteita. Yhteistyö- ja tukihakemukset käsittelee suurtapahtumatyöryhmä.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii tapahtumajohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Perttu Pesä. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. Sopimuksen mukaisen yhteistyön käytännön tahoina kaupungin vastuiden osalta toimivat elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen vetovoiman ja edunvalvonnan palveluryhmän tapahtumapalvelut.

Hallintosäännön 36 §:n 31)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää sopimusten hyväksymisestä, ellei muualla toisin määrätä.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Tampereella 21. - 22.10.2022 järjestettävien valtakunnallisten yrittäjäpäivien tukemiseen liitteenä olevassa sopimuksessa määritellyin ehdoin.

Tampereen kaupungin ja Suomen Yrittäjien Sypoint Oy:n välinen sopimus hyväksytään. Sopimus sitoo kaupunkia vasta, kun päätös on saanut lainvoiman.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään tapahtumajohtaja Perttu Pesä.

Tapahtumasta aiheutuvat, sopimuksessa mainitut kustannukset maksetaan kustannuspaikoilta 113002, Suurtapahtumat ja 154029, Tapahtumapalvelut.

Lausunnot

Lakimies Janne Kytö:
Lakiyksiköllä ei huomautettavaa.

Talousjohtaja Jukka Männikkö:
Tapahtumakumppanuuteen voidaan osallistua konsernihallinnon vuoden 2022 palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala