§ 31 Poikkeamishakemus Ikuri, autokatoksen laajentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:5771/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

6.9.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Tontilla sijaitsevaa autokatos-/varastorakennusta laajennetaan. Käytetty kerrosala ei kasva.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Olemassa olevaa autokatosta laajennetaan leventämällä katosta 2,5 metriä pohjoissivulla tontin rajalle päin. Laajennus sijoittuu asemakaavan rakennusalan ulkopuolelle ja 2.5 metrin etäisyyteen naapurin rajasta. Laajennuksen sijainti on tontin olevien ajoväylien ja pihankäytön kannalta paras paikka, suoraan tonttiliittymän jatkeella. Paikalla on sorastettu tiealue / pysäköintipaikka. Laajentaminen olevan katoksen eteläpuolelle haittaisi oleellisesti pihamaata ja olisi kuitenkin myös asemakaavan rakennusalan ulkopuolella. Naapuri on suostunut ylitykseen. Tontilla käytetty kerrosala ei lisäänny.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu hakijan toimesta. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Asemakaavan mukaan tontille saa rakentaa erillisen, enintään 30 m2 laajan ja kolme metriä korkean talousrakennuksen, jonka etäisyys tontinrajasta on vähintään viisi metriä. Kattokaltevuus on 1:2. Siitä poiketen autokatos-/varastorakennuksen laajuus on 59 m2, korkeus on 4,25 m, rajaetäisys on 2,5 m ja kattokaltevuus on 1:3.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti sijaitsee omakotialueella rajautuen pohjoisessa ja etelässä asuintontteihin, idässä Tuohikorventiehen sekä lännessä puistoon. 

Tontilla sijaitsee 4x9,2 m suuruinen autokatos, jonka perällä on varasto. Autokatosta levennetään, jolloin rakennuksen uudet ulkomitat ovat 6,5x9,2 m. Varaston koko ei kasva. Etäisyys pohjoisrajaan on 2,5 m. 

Autokatoksen laajentaminen ei kasvata tontilla käytettyä kerrosalaa. Rakennuksen korkeus kasvaa entisestä, pysyen silti maltillisena. Talousrakennus sijaitsee tontin takaosassa, joten rakennusmassan kasvaminen ei vaikuta heikentävästi katunäkymään. Laajennus ei aiheuta haittaa pohjoispuolen tontin käytölle.

Tampereen kaupungilla olevien tietojen mukaan tontilla ei ole arvokkaita luontokohteita. Tontin länsipuolella olevassa puistossa kulkee liito-oravan kulkureitti ja alueen on todettu olevan liito-oravan elinympäristöä. Autokatoksen laajentamisella ei ole vaikutuksia liito-oravan elinolosuhteisiin.

Tontilla tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole arvokkaita rakennetun kulttuuriympäristön kohteita.

Autokatos on laajentamisenkin jälkeen käyttötarkoitukseltaan ja mittakaavaltaan pientaloalueelle soveltua eikä laajentaminen siten johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen talousrakennuksen rajaetäisyydestä, kattokaltevuudesta, korkeudesta ja laajuudesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu pohjoisessa ja etelässä asuintontteihin, idässä Tuohikorventiehen sekä lännessä puistoon. Kartalla näkyy kohteen läheisyydessä kahdeksan hyväksyttyä poikkeuslupahanketta. Nämä hankkeet on hyväksytty vuosina 2003, 2005, 2012, 2014, 2016 ja 2017. Lisäksi kaksi hanketta on hyväksytty vuonna 2020.

Asemakaava: Liitteessä on vain kaavan määräyssivu, ei itse kaavakarttaa. Tontin pääkäyttötarkoitus on asuinrakennusten korttelialue. Asemakaavan mukaan tontille saa rakentaa erillisen, enintään 30 m2 laajan ja kolme metriä korkean talousrakennuksen, jonka etäisyys tontinrajasta on vähintään viisi metriä. Kattokaltevuus on 1:2. 

Suunnitelmat: Autokatos sijaitsee tontin luoteisosassa, melko keskellä tonttia. Rakennuksen uudet ulkomitat ovat 6,5x9,2 m. Varaston koko ei kasva. Etäisyys pohjoisrajaan on 2,5 m. Henkilötietoja sisältävän liitteen verkkojulkisuutta on rajattu.

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Poikkeamishakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella (henkilötunnus).

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-237-3701-5 lupa saada poiketa talousrakennuksen rajaetäisyydestä, kattokaltevuudesta, korkeudesta ja laajuudesta autokatoksen laajentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Ikurin kaupunginosassa, osoitteessa Tuohikorventie 5 sillä ehdolla,

että autokatoksen leveys on korkeintaan 6,5 m.  

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen