§ 12 Tampereen kaupungin lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle luonnoksesta koskien hallituksen esitystä eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annettujen lakien muuttamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:6027/06.02.03/2022

Päätöspäivämäärä

13.9.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, elinvoima- ja osaamislautakunta sekä asunto- ja kiinteistölautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Koordinaattori Max Liikka, puh. 041 730 8868, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Miia Anttila, puh. 040 484 3111, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain muuttamista yliopistollisen sairaalan pääasiallisista tehtävistä säätämiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää jakelussa mainituilta tahoilta lausunnon liitteenä olevasta luonnoksesta hallituksen esitykseksi. Myös muut kuin jakelussa mainitut tahot voivat antaa asiassa lausuntonsa.

Järjestämislakiin ehdotetaan lisättäväksi säännökset, joilla täsmennettäisiin ja vahvistettaisiin yliopistollisen sairaalan nykyisiä tehtäviä ja vastuuta erikoissairaanhoidon palveluissa sekä koulutus-, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan liittyvissä tehtävissä. Lisäksi järjestämislakiin ehdotetaan lisättäväksi nykyisin erikoissairaanhoitolaissa olevat säännökset sivuviroista ja –toimista yliopistollisessa sairaalassa, minkä johdosta esityksessä ehdotetaan samalla kumottavaksi vastaavat erikoissairaanhoitolain säännökset. Esityksen tavoitteena on vahvistaa yliopistollisten sairaaloiden toimintaedellytyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon uusissa rakenteissa. Esityksessä ehdotetaan lisäksi muutettavaksi terveydenhuoltolain säännöstä, joka koskee muulle terveydenhuollon toimintayksikölle kuin yliopistolliselle sairaalle maksettavaa valtion korvausta. Muutoksella päivitettäisiin terveydenhuoltolain säännös vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon uusia rakenteita ja nykyisiä lakiteknisiä vaatimuksia.

Ehdotetut muutokset tulisivat voimaan 1.1.2023. Esityksellä ei säädettäisi uusia tehtäviä yliopistollisille sairaaloille eikä esityksellä esitetä muutoksia yliopistollisten sairaaloiden rahoitukseen. Valtionvarainministeriössä on samaan aikaan valmisteilla esitys hyvinvointialueen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta niin sanotun yliopistosairaalalisän säätämiseksi.

Lausunto annetaan lausuntopalvelu.fi:n kautta 3.10.2022 mennessä.

Hallintosäännön § 35 mukaan apulaispormestari päättää lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa.

Päätös

Annetaan sosiaali- ja terveysministeriölle liitteenä oleva lausunto.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi