§ 26 Lausunto Hiedanrannan vesistötäyttöä koskevan vesiluvan lupamääräysten muuttamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2608/11.01.02/2019

Päätöspäivämäärä

13.9.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Tampereen kaupungin hakemuksesta, joka koskee Hiedanrannan vesistötäyttöä koskevan vesiluvan lupamääräysten muuttamista. Lausuntoa pyydetään 3.10.2022 mennessä, Dnro LSSAVI/11447/2022.

Tampereen kaupunki hakee Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta muutosta Hiedanrannan vesistötäyttöä ja valmistelupaa koskevan lupapäätöksen (päätös nro 9/2020, annettu 20.1.2020, dnro LSSAVI/4532/2019) lupamääräyksiin 3 ja 4. Haettava muutos koskee Hiedanrannan, eli niin kutsutun Näsisaaren vesistötäytön päihin rakennettavien pysyvien siltojen rakenteita ja niihin liittyviä piirustuksia. Siltojen vapaa-aukkojen leveyksiin tai kansirakenteiden alapinnan korkeustasoon ei haeta muutosta. Tarvittavat muutokset johtuvat Näsisaaren alueelle suunniteltujen ajoneuvo-, kevyen liikenteen sekä raitiotieliikenneväylien sijaintien tarkentumisesta suunnittelun edetessä. Alkuperäisestä päätöksestä poiketen neljän sillan sijasta siltoja rakennetaan kolme kappaletta, sillä saaren itäpäässä kevyenliikenteen silta on jatkosuunnittelussa päätetty yhdistää raitiotiesiltaan. Länsipään siltojen välistä etäisyyttä pienennetään voimassa ole-vasta luvan mukaisesta viidestä metristä 1,5 metriin. Lisäksi länsipäässä siltojen tukilinjojen paalumääriä lisätään 2 kpl / tukilinja ja itäpäässä 1 kpl / tukilinja.

Hakemuksen mukaan esitetyt toimenpiteet ovat teknisiä eivätkä aiheuta muutosta alkuperäisessä hakemussuunnitelmassa esitettyyn vaikutusten arvioon mm. pohjavesi- tai pintavesivaikutusten tai vesistön käytön osalta.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on osoitettu taajamatoimintojen alueeksi (ehdollinen), tiiviin joukkoliikenteen vyöhykkeeksi ja kaupunkiseudun keskusakselin kehittämisvyöhykkeeksi ja osin tärkeäksi vedenhankintaan soveltuvaksi pohjavesialueeksi.

Pirkanmaan ELY-keskus määräsi voimaan uudet, maakuntakaavaan merkittyjä laajemmat pohjavesialuerajaukset ja luokitukset 06.03.2019 alkaen. Vesistötäyttöalue sijoittuu osin pohjavesialueen rajan sisäpuolelle, mutta kuitenkin varsinaisen muodostumisalueen rajan ulkopuolelle (Epilänharju-Villilä A).

Yleiskaava

Alueen yleiskaavatilanne muodostuu lainvoimaisesta Kantakaupungin yleiskaavasta 2040 ja valtuuston hyväksymästä Kantakaupungin vaiheyleiskaavasta – valtuustokausi 2017- 2021.

Yleiskaavassa kyseinen alue on osoitettu keskustatoimintojen ja virkistyksen sekoittuneeksi alueeksi. Alue sijaitsee kasvun ja elinvoiman vyöhykkeillä sekä kävelykeskustana kehitettävällä hitaan liikkumisen alueella. Alueen läpi on osoitettu raitiotielinjaus sekä pyöräliikenteen seudullinen pääreitistö.

Kartalla 2, viherympäristö ja vapaa-ajan palvelut, Näsijärven rannassa on ohjeellinen viherverkoston yhteystarvealue.

Kartalla 4, kestävä vesitalous, ympäristöterveys ja yhdyskuntatekninen huolto, Hiedanrannan kehittyvä alue on osoitettu jätehuollon kehittämisalueeksi. Näsinsaari on selvitysalue puhtaan maan vastaanottoa varten. Paasikiventien melualue on osoitettu melu- ja ilmanlaatuselvitystarpeen harkinta-alueeksi. Näsijärven ranta-alue on pohjavesialuetta.

Asemakaava

Nyt muutoksenhaun kohteena olevat suunnitellut sillat sijaitsevat asemakaavojen 8703 (Pölkkylänniemi), 8769 (Näsisaari) ja 8770 (Hiedanranta) alueella. Asemakaavat 8769 ja 8770 ovat tulleet voimaan 15.6.2020 ja asemakaava 8703 on tullut voimaan 4.2.2021. Suunnitellun raitiotielinjauksen kohdalla asemakaavoissa alue on osoitettu katualueeksi tai suojaviheralueeksi ja sille on osoitettu ohjeellinen joukkoliikenteen laatukäytävälle varattu alueen osa.

Välittömästi raitiotielinjaukseen rajautuen, alkuperäisen vesiluvan alueella, on 15.4.2021 voimaan tullut asemakaavan muutos 8768. Asemakaava nro 8768 käsittää noin 1,4 km2 laajuisen Näsijärven vesialueen, jolta vanhentuneita asemakaavoja kumottiin. Pääosin alue on ollut nyt jo toimintansa lopettaneen teollisuuslaitoksen käytössä. Alue on nyt asemakaavatonta aluetta.

Asemakaavojen kumoaminen edesauttaa raitiotien 2-vaiheen rakentamisen voimassa olevien raitiotieasemakaavojen ja yleiskaavan mukaisesti. Kumotun asemakaava-alueen eteläosa Näsisaaren osalta tullaan tulevaisuudessa asemakaavoittamaan uudelleen Hiedanrannan yleissuunnitelman (KH 8.6.2020 § 275) pohjalta, mutta valtaosa Näsijärven vesialueesta jää asemakaavattomaksi alueeksi.

Asemakaavoituksella ei ole huomautettavaa vesiluvan lupamääräysten muuttamiseen.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti