§ 32 Poikkeamishakemus XVII (Tulli), asuinhuoneiston rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:5414/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

15.9.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Liike- ja toimistorakennuksen ylimmässä kerroksessa oleva saunaosasto muutetaan asuinhuoneistoksi.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Muutetaan ylimmässä kerroksessa sijaitseva saunaosasto asuinhuoneistoksi. Ulko-oleskelutilat sijoittuvat olemassa oleville kattoterasseille. Autopaikka osoitetaan kiinteistön autohallista. Tontin asemakaava ei salli asuinrakentamista. Haetaan poikkeamista asemakaavasta muuttaa ylimmässä (5. kerros) kerroksessa sijaitseva saunaosasto asuinhuoneistoksi. Alun perin yrityskäyttöön suunniteltu saunaosasto oheistiloineen on ollut tarpeettomana vuosia. Muutos ei aiheuta kerrosalan lisäystä.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Tontti on asemakaavassa osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi.  Siitä poiketen rakennukseen rakennetaan yksi asuinhuoneisto.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti sijaitsee Tullintorin liikekeskusta vastapäätä rajautuen pohjoisessa opetustoimintaa palvelevien rakennusten tonttiin, idässä Pinninkatuun, etelässä Varastokatuun ja lännessä Hammareninkatuun.

Rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsee alun perin yrityskäyttöön tarkoitettu saunaosasto, joka hakijan mukaan on ollut useamman vuoden tarpeeton. Saunaosasto halutaan muuttaa asuinhuoneistoksi, johon tulee kaksi makuuhuonetta, oleskelutilat, keittiö sekä saunatilat. Ulko-oleskelutiloina toimivat saunan yhteydessä oleva pieni terassi sekä rakennuksen kulmassa oleva laajempi terassi. Lisäksi noin 100 metrin päässä rakennuksesta itään on Sorsapuisto, joka lisää ulko-oleskelutilojen määrää. Asuinhuoneisto ei lisää tontilta vaadittavien autopaikkojen lukumäärää ja asemakaavan vaatimat autopaikat on jo toteutettu. Voidaan katsoa, että muutosalueella asumisen edellytykset täyttyvät. Yhden asuinhuoneiston rakentaminen ei aiheutua haittaa kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Muutosalue sijaitsee rakennuksen rungon sisällä, joten käyttötarkoituksen muutoksella ei ole vaikutusta luonnonympäristöön.

Rakennus on osa Tullin alueen ja Sorsapuiston maakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä. Rakennus on valmistunut vuonna 1986 ja se edustaa ajalleen tyypillistä postmodernia arkkitehtuuria ja on säilynyt hyvin. Pirkanmaan maakuntamuseo on aiemmin todennut hankkeesta, että mikäli muutostöiden yhteydessä on tarvetta muuttaa julkisivuja, tulee mahdolliset julkisivumuutokset toteuttaa rakennuksen tyyliin ja materiaaleihin sopivalla tavalla.

Saunaosaston muuttaminen asuinhuoneistoksi ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen asemakaavan käyttötarkoituksesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu pohjoisessa opetustoimintaa palvelevien rakennusten tonttiin, idässä Pinninkatuun, etelässä Varastokatuun ja lännessä Hammareninkatuun. Kartalla näkyy yhteensä 11 hyväksyttyä poikkeamishanketta. Nämä hankkeet on hyväksytty vuosien 1998 ja 2020 välillä. 

Asemakaava: Tontin pääkäyttötarkoitus on liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Tontille on varattava yksi autopaikka 100 m2 kohti.

Suunnitelmat: Muutosalue sijaitsee tontin eteläosassa. Sisätilamuutoksilla entiseen saunaosastoon tehdään keittiö-olohuonetila, kaksi makuuhuonetta sekä saunaosasta.

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Henkilötietoja sisältävän liitteen verkkojulkisuutta on rajattu.

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-117-307-2 lupa saada poiketa asemakaavan käyttötarkoituksesta saunaosaston muuttamiseksi asuinhuoneistoksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti XVII (Tulli) kaupunginosassa, osoitteessa Hammareninkatu 7 sillä ehdolla,

että mahdolliset julkisivumuutokset toteutetaan rakennuksen tyyliin ja materiaaleihin sopivalla tavalla.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen