§ 495 Luovutusehtojen vahvistaminen Holvastin tonteille sekä eräille Ojalan ja Kämmenniemen tonteille

Lataa  Kuuntele 

TRE:5778/10.00.03/2022

Päätöspäivämäärä

20.9.2022

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tonttivastaava Jori Alanko, puh. 041 730 1457, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kiinteistötoimi tarjoaa tontteja pientalojen omatoimiseen rakentamiseen tänäkin syksynä. Hakuaika on loppuvuodesta 2022 ja tarjolle saataneen 80 tonttia. 

Tontit sijaitsevat Hervantajärven, Holvastin ja Ojalan kaava-alueilla. Tarjousten perusteella myytävät tontit sijaitsevat Kämmenniemessä.

Tonttien luovuttamiseen liittyen Holvastin, Kämmenniemen ja Ojalan tonteille tulisi vahvistaa luovutusehdot. Hervantajärven tonteille luovutusehdot on vahvistettu aiemmin.

Osa tarjolle tulevista tonteista vuokrataan, osa myydään kiinteällä hinnalla ja osa tarjousten perusteella.

Mainittakoon, että nyt hakuun tulevien tonttien lisäksi kaupungilla on jatkuvassa haussa tontteja Kämmenniemessä.

Uusien tonttien vuokrat ja hinnat on määritelty käyttäen vertailukohteena aiemmin vahvistettuja vuokria ja hintoja, sekä otettu huomioon tonttien pinta-alat, rakennusoikeuserot, etäisyys, sijainti, tonttien rakennettavuus yms. tonttien arvoihin vaikuttavat tekijät.

Tonttikohtaiset pinta-alat, rakennusoikeudet sekä tonteille määritellyt perusvuokrat ja tämänhetkiset vuosivuokrat ilmenevät oheisesta liitteestä.

Maapolitiikan linjausten mukaisesti vuokralainen saa viiden vuoden ajan 50%:n alennuksen tontinvuokrasta, mikäli tontille toteutetun talon E-luku on pienempi tai yhtä suuri kuin 70% vaaditusta määräystasosta. Alennuksen saanti varmennetaan rakennuksen käyttöönottotarkastuksen yhteydessä, jolloin toteutuksen tulee vastata edellä mainittua tiukennettua vaatimustasoa.

Kiinteällä hinnalla myytävien tonttien osalta noudatetaan samaa menettelyä siten, että käyttöönottotarkastuksen jälkeen kauppahinnasta palautetaan summa, joka vastaa 50%:a kauppahinnasta laskettua laskennallista vuokraa, mikäli rakentaminen on toteutettu edellä mainitun E-luvun mukaisesti.

Tarjousten perusteella myytäville tonteille ei alennusta myönnetä.

Todettakoon vielä, että Ojalan alueella jätehuolto on toteutettu lähikeräysjärjestelmällä. Kaikki alueen asukkaat käyttävät lähikeräysjärjestelmää, eikä kenellekään tule omia jäteastioita.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan päätöksen 23.10.2019 § 144 mukaisesti asian päättää kiinteistöjohtaja kun kyse on maa- ja vesialueiden vuokraamisesta enintään 10 vuodeksi ja pidemmäksikin ajaksi, jos vuokranmääräytymisperusteena käytetty pääoma-arvo on alle 200 000 euroa tai jos asunto- ja kiinteistölautakunta tai palvelualueen johtaja on vahvistanut vuokrauksessa ja muussa luovutuksessa noudatettavat perusteet.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan päätöksen 23.10.2019 § 144 mukaisesti asian päättää kiinteistöjohtaja, kun kyse on maa- ja vesialueiden hankkimisesta, myymisestä ja luovuttamisesta, mikäli hankinnan tai luovutuksen arvo on alle 200 000 euroa.

Päätös

Oheisessa liitteessä mainituille Holvastin ja Ojalan pientalotonteille vahvistetaan luettelon mukainen elinkustannusindeksiin (lokakuu 1951=100) sidottu, indeksilukua 100 vastaava perusvuokra ja vuokra-ajaksi 50 vuotta. Kiinteällä hinnalla myytäville tonteille vahvistetaan luettelossa mainittu myyntihinta.

Kaksi Kämmenniemen tonttia myydään tarjousten perusteella.

Mikäli tonteille toteutetun talon E-luku on pienempi tai yhtä suuri kuin 70 % vaaditusta määräystasosta alennetaan perittävää tontinvuokraa 50 %:lla ensimmäisen viiden vuoden ajalta rakennuksen käyttöönottotarkastusta seuraavan kalenterivuoden alusta.

Kiinteällä hinnalla myytävien tonttien osalta noudatetaan samaa menettelyä siten, että käyttöönottotarkastuksen jälkeen kauppahinnasta palautetaan summa, joka vastaa 50 %:a kauppahinnasta laskettua laskennallista vuokraa, mikäli rakentaminen on toteutettu edellä mainitun E-luvun mukaisesti.

Tarjousten perusteella myytäviin tontteihin ei sovelleta mahdollisuutta osakauppahinnan palautukseen.

Muuten vuokra- ja/tai myyntiehdot ovat tavanomaiset.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm