§ 9 Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto jätteenkäsittelylaitoksen ympäristölupahakemuksesta, Kangasala, Mineraalitie

Lataa  Kuuntele 

TRE:5884/11.01.02/2022

Päätöspäivämäärä

3.10.2022

Päätöksen tekijä

Ympäristöpäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Sari Sassi, puh. 050 328 5969, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari, puh. 050 521 5198, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asia (lausuntopyyntö LSSAVI/3807/2022

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviranomainen pyytää Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Lassila & Tikanoja Teollisuuspalvelut Oy:n sekä Lassila & Tikanoja Ympäristöpalvelut Oy:n jätteenkäsittelylaitoksen ympäristölupahakemuksesta sekä toiminnan aloittamislupahakemuksesta.

Lausunto on pyydetty antamaan 3.10.2022 mennessä.

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto on kokouksessaan 5.2.2019 § 19 siirtänyt toimivaltaansa lausuntojen antamiseen liittyvissä asioissa ympäristönsuojelupäällikölle (nykyisin ympäristöpäällikkö).

Vireillä oleva hakemus

L&T Ympäristöpalvelut Oy ja L&T Teollisuuspalvelut Oy hakevat ympäristölupaa ympäristönsuojelulain (527/2014) § 27 liitteen 1 taulukossa 2 kohdan 13 f nojalla jätteiden ammattimaiselle käsittelylle Kangasalan Tarasten kiertotalousalueella Mineraalitiellä sijaitsevalle kiinteistölle 211–448–1–628. Lisäksi hakijat hakevat ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaisesti lupaa aloittaa hakemuksen mukainen toiminta muutoksenhausta huolimatta.

Tarasten kiertotalousalue sijaitsee Kangasalan kaupungissa Jyväskyläntien (VT 9) pohjoispuolella noin 2 kilometrin etäisyydellä Kangasalan Ruutanan taajamasta ja noin 12 km etäisyydellä Tampereen keskustasta. Laitosalue rajoittuu Tampereen kaupungin rajaan.

Laitokselle haetaan lupaa vastaanottaa energiajätettä (8 000 tn/a), metallia (2 000 tn/a), lasia (2 000 tn/a), paperia, pahvia ja kartonkia (40 000 tn/a), muovia (2 000 tn/a), puuta (4 000 tn/a), rakennus- ja purkujätettä (6 500 tn/a), kipsilevyjä (2 000 tn/a), tiili- ja betonijätettä (1 000 tn/a), renkaita (5 000 tn/a), tekstiilijätettä (1 000 tn/a), huonekaluja (500 tn/a), sekajätettä (5 000 tn/a), biojätettä ja eloperäisiä sivutuotteita (3 000 tn/a), elintarvikerasvoja (200 tn/a), loisteputkia, akkuja ja paristoja (50 tn/a), SER-jätteitä (100 tn/a), kyllästettyä puuta (200 tn/a), sadevesi- ja hiekanerotuskaivolietettä (2 000 tn/a) sekä rasvanerotuskaivolietettä (1 500 tn/a). Jätteiden vuosittaiseksi vastaanottomääräksi haetaan 86 050 tn ja varastointimääräksi 18 670 tn. Jätejakeet toimitetaan jatkokäsittelyyn ja -käyttöön asianmukaiset luvat omaaville toimijoille. Toiminta on pääosin jätteiden siirtokuormausta. Joitain jakeita saatetaan paalata ja jätepuuta sekä renkaita murskataan kumpaakin 1–2 kertaa kuukaudessa, 1–4 päivän jaksoissa. Liikennöinti alueelle tapahtuu yleisiä teitä ja katuja pitkin. Toiminta on suunniteltu aloitettavan 1.10.2023.

Toiminnanaloittamislupaa perustellaan toiminnan kysynnällä ja tarpeella. L&T Ympäristöpalvelut Oy:llä ja L&T Teollisuuspalvelut Oy:llä on Tampereella kaksi ympäristöluvallista toimipistettä (Perkkoonkadulla ja Teollisuustiellä), joiden toiminnot olisi tarkoitus siirtää Tarasten toimipisteelle. Toiminnalle asetetaan vakuus muutoksenhakua varten. 

Lausunto

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on tutustunut vireillä olevaan hakemukseen ja pyytää lupaviranomaista kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin lupamääräyksiä laatiessaan:

Jätteiden vastaanotto, käsittely ja varastointi

Hakemuksen mukaan rakennus- ja purkujäte vastaanotetaan ja varastoidaan pinnoitetulla alustalla piha-alueella tai katetussa tilassa, missä siitä erotellaan hyödynnettävät jakeet. Myös muovien sekä biojätettä sisältämättömän sekajätteen vastaanottoa ja varastointia vodaan tarvittaessa tehdä piha-alueella. Muovit, joita myös rakennus- ja purkujäte sekä sekajäte sisältävät, ovat yleensä kevyitä/kelluvia ja leviävät helposti tuulen ja hulevesien mukana sekä laitosalueelle että sen ulkopuolelle. Jätteitä, jotka sisältävät helposti tuulen ja hulevesien mukana leviäviä kevyitä/kelluvia materiaaleja, ei tule varastoida piha-alueella ilman riittävää suojausta. Mikäli ei pystytä riittävällä varmuudella selvittämään, sisältääkö sekajäte biojätettä, ei sen varastointia piha-alueella tule sallia hajuhaittojen ja haittaeläinten torjumiseksi. Lupamääräyksillä tulee varmistaa, että laitosalue eikä sen lähiympäristö roskaannu.

Hakemuksen mukaan pahvi, kartonki ja paperi vastaanotetaan ja varastoidaan ensisijaisesti katetussa tilassa, mutta tarvittaessa myös piha-alueella. Kyseisten jätejakeiden vastaanotto ja varastointi piha-alueella altistaa jätejakeet kastumiselle ja ko. jätteiden jatkohyödyntäminen materiaalina voi estyä. Näin ollen em. jätejakeiden vastaanotto ja varastointi tulee järjestää katetussa tilassa.

Hakemuksen mukaan kipsilevyt vastaanotetaan siirtokuormattavaksi piha-alueella lavalle tai konttiin ja toimitetaan jatkokäsittelyyn. Lupamääräyksiä laatiessa tulee harkita, onko tarpeen vaatia kipsilevyjen varastointia peitettynä/katetussa tilassa mahdollisen jatkohyödyntämisen näkökulmasta.

Hakemuksen mukaan kooltaan suuremmat metallijätteet varastoidaan pinnoitetulla alustalla piha-alueella, mistä se kuormataan lavoille. Hakemuksesta ei käy ilmi varmistetaanko jätteitä vastaanotettaessa, onko metalliesineistä/-koneista poistettu öljyt tai muut kemikaalit ennen niiden vastaanottamista ja kuormaamista lavoille. Lupamääräyksillä tulee varmistaa, että ympäristö ei pääse nuhraantumaan öljyistä/muista kemikaaleista.

Hakemuksessa ei ole esitetty, minkä laatuista asfalttia käytetään piha-alueen pinnoitukseen jätteen vastaanotto-, käsittely- ja varastointialueella. Lupamääräyksissä tulee edellyttää pinnoitukselta riittävää tiiveyttä, esim. asfaltoidun alueen tyhjätila < 3 % tai muuta vastaavaa rakennetta.

Toiminnan vaikutukset ilmaan

Hakemuksen mukaan hajupäästöjä voi syntyä vastaanotettavista biojätteistä, eläinperäisistä sivutuotteista ja biojätettä sisältävistä sekajätteistä ja että niiden varastointiin kiinnitetään erityistä huomiota hajuvaikutusten minimoimiseksi. Hakemuksessa ei ole esitetty konkreettista keinoa hajupäästöjen vähentämiseen, esim. bio- tai aktiivihiilisuodatinta tai muuta vastaavaa teknistä ratkaisua poistoilmaan päätyvän hajun ehkäisemiseksi. Lupamääräyksillä tulee varmistaa, että hajupäästöjä voidaan tarvittaessa rajoittaa teknisin ratkaisuin.

Toiminnan vaikutukset vesiin ja vesien tarkkailu

Huomiona todetaan, että hakemustekstin mukaan puhtaat kattovedet ohjataan viivytysrakenteiden kautta toiminta-aluetta ympäröiviin ojiin, mutta alueen kuivatussuunnitelmakuvan mukaan kattovedet johdetaan viivytysrakenteiden kautta samalle kosteikkoalueelle kuin piha-alueen hulevedetkin. Koska purkupisteiden kautta johdetaan laajan pinnoitetun alueen hulevedet, tulee purkupaikkojen eroosiosuojaukset tehdä huolellisesti ja niitä tulee tarkkailla ja huoltaa niin, että ne pysyvät jatkuvasti toimintakuntoisena.

Hakemuksessa ei ole esitetty, että hulevesistä tarkkailtaisiin kiintoainesta tai sameutta. Nämä em. analyysit on syytä edellyttää lisättäväksi hulevesitarkkailuun.

Hakemuksessa on esitetty, että tulipalotilanteessa sammutusvesiä voidaan ottaa laitosalueella talteen noin 2840 mja että lisäksi hulevesijärjestelmän kapasiteettia voidaan tarvittaessa hyödyntää sammutusjätevesien pidätyksessä. Jotta hulevesijärjestelmän kapasitettia voidaan hyödyntää sammutusjätevesien pidätyksessä turvallisesti, tulee lupamääräyksillä varmistaa hulevesijärjestelmän sulkumahdollisuus purkuputken suulla ja mikäli mahdollista, myös kosteikolta ennen ojaan johtamista. Sulkupisteiden toteutus ja merkitseminen maastossa on oltava sellaisia, että sulkupisteet ovat helposti käytettävissä ja havaittavissa vuodenajasta riippumatta.

Hakemuksen mukaan biojätteiden varastoloossien pesuvedet johdetaan umpisäiliöön. Umpisäiliön tilavuus, materiaali eikä tieto täyttymishälyttimestä ilmene hakemuksesta. Hakemuksessa on myös todettu, että rasvakaivolietesäiliön erottunut vesi johdetaan rasvanerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin tai säiliöautolla jätevedenpuhdistamolle. Viemäriverkoston piirissä olevalla alueella tulisi välttää säiliöautokuljetuksia, ellei niille ole erikseen perusteltua tarvetta.

Polttonesteiden varastointi ja käsittely

Hakemuksessa on esitetty, että alueelle sijoitetaan työkoneita varten maksimissaan 10 m3 maanpäällinen kaksivaippainen polttonestesäiliö, joka on varustettu ylitäytönestimellä. Asemapiirroksen mukaan säiliö sijoitetaan betonialustalle. Hakemuksesta ei erikseen ilmene, miten polttonesteiden täyttö- ja tankkausalueen vuodonhallinta on toteutettu eikä sitä, onko säiliössä laponesto ja lukitus. Em. polttonesteiden varastoinnin ja käsittelyn turvallisuuteen liittyvät seikat tulee huomioida lupamääräyksissä.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle Lassila & Tikanoja Teollisuuspalvelut Oy:n sekä Lassila & Tikanoja Ympäristöpalvelut Oy:n Kangasalan Mineraalitien jätteenkäsittelylaitoksen ympäristölupahakemuksesta ja toiminnan aloittamislupahakemuksesta oheinen lausunto.

Allekirjoitus

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari