§ 124 Tampereen kaupungin osallistuminen pool-biljardin vuoden 2023 EM-kilpailujen ja Euro Tourin 2023 tukemiseen ja tapahtumia koskevan sopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:5720/12.04.01/2022

Päätöspäivämäärä

23.9.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen:

Tampereen kaupunki on läpi vuosikymmenten ollut aktiivinen partneri erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä urheilu- ja kulttuuritapahtumissa. Paikalliset urheiluseurat ja kansalliset lajiliitot ovat tuoneet omia tapahtumiaan kaupunkiin, ja niillä on todettu olevan merkittäviä vaikutuksia niin aluetalouteen kuin kaupungin imagoon ja yhteisöllisyyteen. Tampereen kaupungin tavoitteena on kansainvälisen tason tapahtumien ja kulttuurin keskittymä, jossa elämysten äärelle houkutellaan ympäri vuoden. Kaupunki toimii aktiivisesti vahvistaakseen ja kansainvälistääkseen tapahtumatarjontaa ja tavoittelee Tampereelle lisää suurtapahtumia.

Pool-biljardi on yleisin Suomessa pelattava biljardilaji. Laji on noussut niin harrastajien kuin televisiointienkin osalta suosituksi lajiksi ja suomalaiset pool-pelaajat ovat saavuttaneet viime vuosina maailman kärkitason. Isoista biljardikilpailuista Tampereella on järjestetty 9-pallon EM-kilpailut vuonna 2002 ja pyörätuolibiljardin MM-kilpailut vuonna 2017. Pool-biljardin Euro Tour ja EM-kilpailut oli määrä järjestää Tampereella 8. - 23.5.2020 ja tapahtumia koskeva sopimus hyväksyttiin konsernijohtajan päätöksellä 13.2.2020 § 21. Tapahtumat jouduttiin koronarajoitusten vuoksi siirtämään kevääseen 2023: uuden aikataulun mukaisesti Euro Tour järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 27. - 29.5.2023 ja EM-kilpailut 1. - 11.6.2023.

Tapahtumien paikallisista järjestelyistä vastaa Suomen Biljardiliitto ry. Tampereen kaupunki ja Suomen Biljardiliitto ry solmivat sopimuksen kaupungin kokonaistuesta tapahtumalle. Sopimus korvaa konsernijohtajan päätöksellä 13.2.2020 § 21 hyväksytyn sopimuksen. Sopimus on salassa pidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 § 1 mom. 17 kohdan perusteella.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii tapahtumajohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Perttu Pesä. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. Sopimuksen mukaisen yhteistyön käytännön tahoina kaupungin vastuiden osalta toimivat elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen vetovoiman ja edunvalvonnan palveluryhmän tapahtumapalvelut ja sivistyspalvelujen palvelualueen liikunnan ja nuorison palveluryhmä.

Sopimusta laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen vaikutusta sopimuksen sisältöön. Arvioinnin perusteella on todettu, että kaupungin tukea kilpailun järjestelykustannuksiin ei lasketa valtiontueksi, sillä tapahtumaa ei järjestetä taloudellisena toimintana, eikä tapahtumassa ole kyse kilpailua vääristävästä toiminnasta. Suomen Biljardiliitto ry:n toiminta on yleishyödyllistä, monimuotoista liikuntakulttuuria edistävää, ja pitkälti vapaaehtoistyöhön perustuvaa.

Tampereen kaupunki tavoittelee tapahtumilla mm. yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisääntymistä, kaupungin imagon ja tunnettavuuden vahvistumista sekä elinkeinojen ja aluetalouden kasvua. Urheilun ja kulttuurin suurtapahtumien hankintaa ja tukemista koordinoi pormestarin nimeämä suurtapahtumatyöryhmä. Tapahtumia haettaessa ja tuettaessa arvioidaan niiden vaikutuksia ja riskejä aluetalouteen, Tampereen imagoon, ja alueen yhteisöllisyyteen tapahtumatoiminnan suuntaviivojen mukaisesti. Kaupunki toimii yhteistyökumppanina ja harkinnanvaraisesti myöntää tukia kaupunkiin haettaville kansainvälisille ja kansallisille suurtapahtumille tai muilla tavoin merkittäville tapahtumille, joiden nähdään tukevan kaupungin strategisia tavoitteita. Yhteistyö- ja tukihakemukset käsittelee suurtapahtumatyöryhmä.

Hallintosäännön 36 §:n 31)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää sopimusten hyväksymisestä, ellei muualla toisin määrätä.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Tampereella 27. - 29.5.2023 järjestettävän pool-biljardin Euro Tourin ja 1. - 11.6.2023 järjestettävien pool-biljardin vuoden 2023 EM-kilpailujen toteutukseen liitteenä olevassa sopimuksessa määritellyin ehdoin.

Tampereen kaupungin ja Suomen Biljardiliitto ry:n välinen sopimus hyväksytään. Sopimus sitoo kaupunkia vasta, kun päätös on saanut lainvoiman.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään tapahtumajohtaja Perttu Pesä.

Tapahtumasta aiheutuvat, sopimuksessa mainitut kustannukset maksetaan kustannuspaikoilta 113002, Suurtapahtumat ja 154029, Tapahtumapalvelut.

Lausunnot

Lakimies Janne Kytö:
Lakiyksiköllä ei huomautettavaa.

Talousjohtaja Jukka Männikkö:
Tampereen kaupungin vuoden 2023 talousarviosuunnittelussa esitetään varauduttavan tapahtuman tukemisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala