§ 130 Lausunto eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2023

Lataa  Kuuntele 

TRE:6603/02.02.01/2022

Päätöspäivämäärä

29.9.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Työllisyysjohtaja Regina Saari, puh. 050 346 9603, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Talousjohtaja Jukka Männikkö ja työllisyysjohtaja Regina Saari:

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pyytää Tampereen kaupungilta kirjallista asiantuntijalausuntoa hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2023 (HE 154/2022 vp). Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta käsittelee valtion talousarvioesitystä oman toimialansa osalta ja antaa siitä lausuntonsa valtiovarainvaliokunnalle. Lausunnon määräaika sähköpostitse eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle on 29.9.2022 klo 12.

Työllisyydelle asetettujen tavoitteiden kannalta kuntakokeilujen onnistuminen ja niiden riittävä resursointi on tärkeää. Työllisyyden edistämisen kuntakokeiluista annetun lain mukaisesti valtion tehtävät kuntakokeilussa eivät ole kuntien valtionosuustehtäviä, vaan ne tulee korvata täysimääräisesti valtion varoista.

Toukokuussa 2022 voimaan tullut uusi pohjoismainen työvoimapalvelumalli on valtion henkilöstömäärärahojen osalta osoittautunut riittämättömäksi. Tällä hetkellä kokeilukunnat joutuvat merkittävissä määrin rahoittamaan toimintaa omasta budjetistaan pitääkseen yllä lakisääteistä palvelutasoa kuntakokeilussa.

TE-palvelut ovat siirtymässä kuntien vastuulle, eikä kuntia voi jättää systemaattisesti aliresursoiduiksi, sillä se merkitsee pysyvää ongelmaa TE-palvelujen rahoituksessa. Erityisen kriittinen tulevan rahoituksen kannalta vaikuttaa olevan vuosi 2023.

Tampereen kaupunki nostaa esiin huolensa työ- ja elinkeinotoimistojen toimintamenoihin liittyvästä määrärahaesityksestä talousarvioehdotuksessa. Valtion talousarvioesityksessä julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen määräraha vuodelle 2023 on vähenemässä vuodesta 2022 yli 101 600 milj. euroa. Määrärahan leikkauksella on todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia kokeilun kohderyhmän asiakkaiden palvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen.

Tampereen kaupunki edellyttää, että kun kunnat valmistautuvat vuosina 2023-2024 TE-palvelu-uudistukseen, niille on turvattava uudistuksen suunnittelu- ja valmistelutyöhön, johtamiseen ja toimeenpanoon riittävät taloudelliset resurssit.

Talent Boost -määrärahaa ei pidä leikata, ja Ohjaamojen rahoitus kunnille tulee turvata.

Hallintosäännön 36 §:n mukaan konsernijohtajan toimivaltaan kuuluu muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen antaminen.

Päätös

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle annetaan liitteenä oleva Tampereen kaupungin asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2023.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala