§ 59 Valtion erityisavustus sairaalassa järjestettävän varhaiskasvatuksen valtakunnallinen kehittämiseen vuosille 2022-2023

Lataa  Kuuntele 

TRE:6092/02.02.01/2021

Päätöspäivämäärä

4.10.2022

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Henrik Hiekkataipale, p. 0405783420, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus, puh. 050 523 7386, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti haettavaksi valtion erityisavustusta Sairaalassa järjestettävän varhaiskasvatuksen valtakunnallinen kehittämiseen vuosille 2022-2023. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 14.4.2022  tekemällään päätöksellä Tampereen varhaiskasvatukselle avustusta 308 560 euroa. Valtionavustusprosentti on 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista ja rahoituksen käyttöaika on vuoden 2023 loppuun asti.

Erityisavustuksen tavoitteena on edistää sairaalahoitoa tarvitsevien lasten mahdollisuutta saada varhaiskasvatusta niin sairaalassaolon aikana kuin myös siirtymävaiheessa, kun lapsen kotiuduttua lapsen osallistuminen varhaiskasvatukseen ei terveydellisistä syistä ole vielä mahdollista.

Valtion erityisavustusta voidaan käyttää seuraaviin toimiin:

  • Selvityshenkilön palkkaaminen sairaaloissa järjestettävän varhaiskasvatuksen nykytilaa koskevan selvityksen toteuttamiseksi ja selvityksen tulosten raportoimiseksi.
  • Selvityksen tueksi mahdollisesti asetetun ohjausryhmän toimintamenoihin.
  • Alueellisen tai valtakunnallisen koordinaattorin palkkaaminen. Koordinaattorin tehtävänä on suunnitella ja koordinoida eri sairaaloissa järjestettävän varhaiskasvatuksen toimintaa, edistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä, verkostoida eri toimijoita ja tehdä ehdotuksia sairaalassa järjestettävän varhaiskasvatuksen kehittämiseksi. Koordinaattori voi myös toteuttaa sairaalassa järjestettävän varhaiskasvatuksen tilanneselvityksen. Koordinaattorin kelpoisuus on avustuksen saajan päätettävissä. Sairaalassa järjestettävän varhaiskasvatuksen henkilöstön palkkaaminen. Palkattavan henkilöstön tulee täyttää varhaiskasvatuslaissa (540/2018) säädetty varhaiskasvatuksen opettajan (26 §) tai varhaiskasvatuksen erityisopettajan kelpoisuus (30§).
  • Alueellisten tai valtakunnallisten kokousten ja verkostotapaamisten järjestäminen.
  • Tukimateriaalin tuottaminen.

Avustuksen saajan edellytetään tekevän yhteistyötä muiden avustuksien saajien kanssa valtakunnallisen tilanteen selvittämisessä ja koordinaation kehittämisessä. 

Päätösvallan peruste: Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasääntö § 4

 

Päätös

Päätän, että erityisavustusta kohdennetaan varhaiskasvatukseen vuosisuunnitelmiin syyskaudelle 2022 yhteensä 52 160 euroa, projektirakenteelle H1310_SAIRAALAVAKA. Tulopuolelle kp 131014 budjetoidaan tukiin ja avustuksiin vastaava summa, muutoksen nettovaikutus on 0. 

Loput avustuksesta kohdistetaan vuodelle 2023 yhteensä 256 400 euroa. 

Allekirjoitus

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus