§ 60 Valtion erityisavustus ”Edistää ja kehittää koululaistaitoja sekä henkilöstön yhteistyötä ja sujuvoittaa lapsen siirtymiä esi- ja alkuopetuksessa vuosille” 2022-2023.

Lataa  Kuuntele 

TRE:6092/02.02.01/2021

Päätöspäivämäärä

4.10.2022

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Henrik Hiekkataipale, p. 0405783420, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus, puh. 050 523 7386, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti haettavaksi valtion erityisavustusta ”Edistää ja kehittää koululaistaitoja sekä henkilöstön yhteistyötä ja sujuvoittaa lapsen siirtymiä esi- ja alkuopetuksessa vuosille 2022-2023. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 28.4.2022  tekemällään päätöksellä Tampereen kaupungille avustusta 767 360 euroa. Avustuksesta kohdentuu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluryhmälle  265 280 euroa Valtionavustusprosentti on 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista ja rahoituksen käyttöaika on vuoden 2023 loppuun asti.

Valtionavustuksen tavoitteena on luoda vahva opinpolun alku, joka tukee myöhempää opintojen sujumista. Avustettavien esi- ja alkuopetuksen pilottihankkeiden tavoitteena on kehittää toimintamalleja yhtenäisen esi- ja alkuopetuksen toteuttamiseksi paikallisista tarpeista lähtien. Toimintamallien tavoitteena on tukea opetuksen järjestäjien sekä koulujen resursseja yhdysluokkaopetuksen ja vuosiluokkiin sitomattoman opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa, yhteisopettajuudessa sekä joustavien pedagogisten käytänteiden kehittämisessä.

Valtion erityisavustusta voidaan käyttää seuraaviin toimiin:

  • Eri-ikäisistä oppilaista muodostuvien ryhmien opettajien palkkaamiseen samanaikaisopetukseen.
  • Alueelliseen ja paikalliseen opetuksen esi- ja alkuopetuksen yhteistyön koordinaatioon sekä pilottitoimintaa koordinoivan henkilön palkkaamiseen.
  • Yhteisten käytänteiden ja rakenteiden luominen esi- ja alkuopetuksen toiminnan suunnittelua ja toteutusta varten.
  • Esiopetukseen sekä alkuopetukseen ja oppimisympäristöihin liittyvän materiaalin kokoamiseen ja pedagogisen käytön suunnitteluun. Avustusta voi käyttää vain pienimuotoisesti materiaalien tuottamiseen tai hankintaan.

Avustusta saaneissa pilottihankkeissa tulee joustavaa esi- ja alkuopetusta kehittää voimassaolevan lainsäädännön sekä esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Opetuksen järjestäjät sitoutuvat toimittamaan opetus- ja kulttuuriministeriölle tarvittavat tiedot pilottitoiminnastaan ja sen tuloksista valtakunnallista selvitystä varten. 

Päätösvallan peruste: Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasääntö § 4

Päätös

Päätän, että että erityisavustusta kohdennetaan varhaiskasvatukseen vuosisuunnitelmiin syyskaudelle 2022 yhteensä 82 400 euroa, projektirakenteelle H1310_ESIJA_ALKU_EO_01. Tulopuolelle kp 131014 budjetoidaan tukiin ja avustuksiin vastaava summa, muutoksen nettovaikutus on 0. 

Loput avustuksesta kohdistetaan vuodelle 2023 yhteensä 182 880 euroa. 

 

Allekirjoitus

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus