§ 130 Sähköpotkulautojen hallinnointipalvelun hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:6102/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

5.10.2022

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Pekka Stenman, puh. 040 163 7226, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sähköpotkulautojen määrä Tampereella on kasvanut moninkertaiseksi sen jälkeen, kun toiminta alkoi alkukesästä vuonna 2019. Toiminnan käynnistymisen alkuhetkistä lähtien kaupungin on ollut hankalaa seurata toiminnan kehittymistä ja potkulautojen käyttöä, vaikka operaattoreilta onkin saatu kausiraportteja. Myös kaupungin asettamien rajoitusten välittäminen operaattoreille ja erityisesti rajoitusten noudattamisen valvonta on ollut haastavaa. Näihin haasteisiin liikennejärjestelmän suunnittelu -yksiköllä on ollut neljän kuukauden ajan ilmaisessa kokeilussa Vianovan tarjoama palvelualusta, joka on kehitetty erityisesti tarjoamaan kaupungeille hallintakeinoja liikkumisen palveluihin. Järjestelmä myös avaa pääsyn sähköpotkulautojen käyttö- ja sijaintidataan lähes reaaliajassa.

Liikennejärjestelmän suunnittelu -yksikkö pyysi Vianova SAS:ltä tarjousta sähkpotkulautojen hallinnointipalvelusta sopimuskaudeksi 1.9.2022 - 31.8.2023. Mahdollisesta jatkohankinnasta päätetään erikseen sopimuskauden jälkeen.

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 1-kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. 

Palvelun hankinta toteutetaan pienhankintana Vianova SAS:ltä, koska kokeilujakson perusteella palvelu vastaa hyvin kaupungin tarpeita. Palvelun ominaisuudet ovat monipuoliset ja palveluun on mahdollista viedä kaupungin omaa dataa. Palvelussa on valmiina kokeilujakson aikana luotuja rajoituksia potkulaudoille. Myös esimerkiksi kaupunkipyöräjärjestelmä on jo yhteensovitettu samalle data-alustalle. Lisäksi kokeilujakson aikana palvelun käyttäjiksi on saatu kaikki Tampereella toimivat sähköpotkulautaoperaattorit, joten alustan käyttöä voidaan jatkaa ilman tarvetta dataintegraatioille operaattoreiden alustojen kanssa. Sama palvelu on käytössä monessa Euroopan kaupungissa, Suomessa myös esim. Helsingissä, Espoossa ja Turussa. Kaupungin tiedossa ei ole muita vastaavia alustoja, etenkään joiden käytössä olisi myös laajasti kaikki operaattorit.

Saatu tarjous sisältää sähköpotkulautojen hallinnointipalvelun täysmittaisen käyttöoikeiden yhdeksi vuodeksi. Palvelu on hinnoiteltu kaupungissa olevien sähköpotkulautojen määrän mukaan. Kaupunki on valinnut tarjolla olevista kokonaisuuksista laajimman, koska se antaa parhaat ja rajoittamattomat mahdollisuudet toiminnan ohjaamiseen ja potkulautadatan seuraamiseen. Lisäksi hintaan kuuluu säännöllisiä palavereita palveluntarjoajan kanssa, jossa  annetaan neuvontaa palvelun käytöstä. Palvelun hinta on 1 820 €/kk.

Tarjous täyttää tilaajan vaatimukset ja on hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä.

Sopimus sähköpotkulautojen hallinnointipalvelusta esitetään tehtäväksi Vianova SAS kanssa.  ​

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Hankinnan valmistelijana toimi liikenneinsinööri Pekka Stenman.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. ​

Hankinnan arvonlisäverollinen arvo on sitoumuksetta 21 840 euroa sopimuskauden aikana.​

Päätös

Sopimus sähköpotkulautojen hallinnointipalvelusta yhden (1) vuoden sopimuskaudeksi tehdään Vianova SAS:n kanssa.​

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään liikenneinsinööri Pekka Stenman.

Hankinnan arvonlisäverollinen arvo on sitoumuksetta 21 840 euroa.

Kustannukset maksetaan hankkeelta M1114_220661, 4082132 2201.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella. ​

Lisävuosien käytöstä tehdään erillinen päätös.

Allekirjoitus

Ari Vandell, suunnittelupäällikkö