§ 112 Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan opintomatka linja-autoalan FIAA-messuille Madridiin 19.-21.10.2022

Lataa  Kuuntele 

TRE:5703/01.04.01/2022

Päätöspäivämäärä

4.10.2022

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelupäällikkö Jukka Tapiola,​ puh. 040 531 4434,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari,​ puh. 050 484 0040,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunta on 24.8.2022 § 48 päättänyt esittää pormestarin päätettäväksi, että TKL:n johtokunnan jäsenet ja kaupunginhallituksen edustaja oikeutetaan osallistumaan opintomatkalle linja-autoalan FIAA-messuille Madridiin 19-21.10.2022 ja että varajäsen voi osallistua opintomatkaan, jos varsinaisella jäsenellä este.

"Toimitusjohtaja Pekka Pirhonen:

Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunnan jäsenet ovat nähneet edessä olevien kalusto- ja varikkoinvestointien päätöksenteon kannalta tärkeäksi mahdollistaa johtokunnan jäsenten henkilökohtaisen perehtymisen markkinoilla olevaan sähköbussiteknologiaan ja -tarjontaan. Tehokkaimmin tämä tapahtuisi alan messuille kohdistuvalla opintomatkalla, joka toteutettaisiin syksyn 2022 aikana.

Viranhaltijoilta pyydetyn selvityksen mukaisesti, huomioiden ajankohta ja mahdollisuus monipuoliseen ajoneuvotekniikkaan sekä sähköbussien tarjontaan perehtymiseen, tarkoituksenmukaisin opintomatkakohde on lokakuussa 2022 Madridissa järjestettävä FIAA-messut.

TKL:n toimitusjohtajan, yhdessä matkapalveluista vastaavan Monetran kanssa, laatiman selvityksen mukaan 19-21.10.2022 toteutettavan opintomatkan kustannusarvio on johtokunnan jäsenten osalta noin 900 euroa henkilöä kohden.

Rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen:

TKL:llä on edessään, kaupungin hiilineutraalisuustavoite ja kalustoteknologian muutos huomioiden, merkittävät sähköisen liikenteen varikko- ja kalustoinvestoinnit. Näitä koskevat päätökset ovat ajankohtaisia vielä vuoden 2022 aikana. Päätöksenteon perusteeksi on tärkeää, että TKL:n johtokunnan jäsenillä on mahdollisimman hyvä tietämys alan kehityksestä. Omistajaohjaus katsoo alaan liittyvän opintomatkan olevan siksi perustellun."

Palvelupäällikkö Jukka Tapiola:

Luottamushenkilöiden koulutuksen ja opintomatkojen periaatteiden mukaan toimielimen opintomatkalle voivat osallistua toimielimen varsinaiset jäsenet ja varsinaisen jäsenen ollessa estyneenä hänen henkilökohtainen varajäsenensä sekä kaupunginhallituksen edustaja. Lisäksi luottamushenkilöiden koulutuksen ja opintomatkojen periaatteiden mukaan ulkomaille suuntautuvia koulutus- ja opintomatkoja voi tehdä kaupunginhallitus tai sen jaosto sekä lautakunnat ja johtokunnat perustellusta syystä. Järjestettävillä opinto- ja koulutusmatkoilla on oltava kiinteä yhteys asianomaisen toimielimen toimialueeseen. Pormestarille on esitettävä matkan ohjelma, osanottajaluettelo ja kustannusarvio. Matkasuunnitelma on päätöksen liitteenä.

Kaupungin säästötoimenpiteiden ja -ohjelman sekä matkustusta koskevien säästötavoitteiden osalta ei ole perusteltua lähettää koko Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunnan jäsenistöä ja kaupunginhallituksen edustajaa opintomatkalle linja-autoalan FIAA-messuille Madridiin 19.-21.10.2022. On tarkoituksenmukaista, että Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja voivat osallistua linja-autoalan FIAA-messuille Madridissa 19.-21.10.2022.

Opintomatkan kustannukset sekä luottamushenkilöiden KVTES:n mukaiset matkakustannusten korvaukset ja ansionmenetyskorvaukset voidaan maksaa Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen asianomaisilta kustannuspaikoilta.

Hallintosäännön 34 §:n 2 mom. 8 -kohdan perusteella pormestari päättää luottamushenkilöiden matkoista ja koulutuksista lukuun ottamatta tarkastuslautakuntaa.

Päätös

Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Sami Kallio ja varapuheenjohtaja Jussi Kuortti oikeutetaan osallistumaan opintomatkalle linja-autoalan FIAA-messuille Madridiin 19-21.10.2022.

Opintomatkan kustannukset sekä luottamushenkilöiden KVTES:n mukaiset matkakustannusten korvaukset ja ansionmenetyskorvaukset maksetaan Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen asianomaisilta kustannuspaikoilta.

Allekirjoitus

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen