§ 185 Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen hankinta Vuohenojan asumisyksikköön

Lataa  Kuuntele 

TRE:3184/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

4.10.2022

Päätöksen tekijä

Z/Palvelujohtaja, psykososiaalisen tuen palvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Sanna Hakkarainen, puh. 041 730 9371, etunimi.sukunimi@tampere.fi, kilpailutusasiantuntija Outi Rissa/Tuomi Logistiikka Oy p. 040 611 7296, etunimi.sukunimi@tuomilogistiikka.fi

Lisätietoja päätöksestä

Palvelujohtaja Maritta Närhi p. 050 320 6325, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tuomi Logistiikka Oy pyysi Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen (psykososiaalisen tuen palveluryhmän) toimeksiannosta tarjouksia Tampereen kaupungin päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden hankintaan Vuohenojan asumisyksikköön. Hankinnan kohteena on sosiaalihuoltolain (1301/2014) 21 §:n mukaiset tuettu asuminen tukiasunnossa, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen päihde- ja mielenterveyskuntoutujille.

Hankintamenettelynä on hankintalain 32 §:n mukainen avoin menettely. Kyseessä on hankintalain (1397/2016) liitteen E mukaisen sosiaali- ja terveyspalvelun hankinta. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 2.9.2022 ja tarjouspyyntö oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Hankintaa ei ollut jaettu osiin.

Tarjouksen jättivät määräaikaan 20.09.2022 klo 12.00 mennessä seuraavat kahdeksan (8) markkinatoimija:

-          Abnoy Oy (2773817-9)

-          Attendo Oy (1755463-2)

-          Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy (0307082-1)

-          Hoivatie Oy (3160743-8)

-          Marjalinna Oy (1033587-5)

-          Sinivida Oy (2261251-8)

-          Tampereen A-Kilta ry (0722314-3)

-          Yrjö & Hanna Oy (2034563-9)

Tarjouspyynnöllä määriteltiin, että palveluntuottajaksi valitaan edullisin, tarjouspyynnön mukainen, soveltuvuusvaatimukset ja palvelua koskevat ehdottomat vähimmäisvaatimukset täyttävä tarjoaja.

Edullisimman tarjouksen teki Sinivida Oy, joka esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Hankintalain 113 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.

Lisäselvityspyyntö taloudellisista edellytyksistä pyydettiin yritykseltä Sinivida Oy.

Hankintayksikön täsmennyspyyntöön saadun vastauksen perusteella kaikki tarjouskilpailuun osallistuneet tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen 

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Soveltuvuusvaatimusten täyttyminen tulee tarkastaa tarjouskilpailun voittajan osalta ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista.

Kaikki tarjoajat ovat tarjouksissaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset kokonaisuudessaan. Tilaaja tarkistaa valitun palveluntuottajan soveltuvuusvaatimusten täyttymisen viimeistään ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista, mukaan lukien vaaditut rikosrekisteriotteet (hankintamenettelyote) ja yhteisösakko-otteen.

Tarjousten vertailu

Tarjousten vertailuperusteena käytettiin halvinta hintaa, koska laatu huomioitiin osana vähimmäisvaatimuksia. Tilaaja on sisällyttänyt sopimukseen palvelulle asetetut tavoitteet ja asettanut palvelua koskevat ehdottomat laatuvaatimukset sellaisiksi, että ne yhdessä takaavat laadukkaan palvelun.

Palveluntuottajaksi valitaan yksi (1) palveluntuottaja. Hankintaa ei ole jaettu osiin, jotta palvelun tarkoituksenmukainen toteutuminen asumisyksikössä varmistetaan.

Tarjouksia vertailtiin tarjoajakohtaisen vertailuhinnan perusteella. Tarjouspyynnöllä pyydettiin hinta kolmelle eri osa-alueelle; tuettu asuminen tukiasunnossa, palveluasuminen sekä tehostettu palveluasuminen. Hintojen painotukset jakautuivat seuraavasti: tuettu asuminen tukiasunnossa 25 %, palveluasuminen 30 % ja tehostettu palveluasuminen 45 %. Tarjoajien osa-alueittain tarjoamat hinnat kerrottiin hintapainotuksilla ja kaikki painotetut hinnat laskettiin yhteen, jolloin saatiin tarjoajien kokonaisvertailuhinnat.

Tarjoajan kokonaisvertailuhinta muodostui seuraavalla kaavalla: tarjoajan Tuettuun asumiseen tukiasunnossa tarjoama hinta * 25 + tarjoajan Palveluasumiseen tarjoama hinta * 30 + tarjoajan Tehostettuun palveluasumiseen tarjoama hinta * 45.             

Tarkemmin vertailu on kuvattu päätöksen liitteenä olevassa vertailutaulukossa.

Suoritetun vertailun perusteella sopimuskumppaniksi esitetään valittavan seuraava palveluntuottaja: Sinivida Oy (2261251-8).

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa.

Päätös sisältää liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Tällaisia ovat liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, tai joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan tai elinkeinoharjoittajan liike- tai ammattisalaisuuden (JulkL § 24). 

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Palvelujohtajan päätösvalta perustuu sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtajan päätökseen 31.12.2020 § 81, toimintasäännön liitteen delegointimatriisiin.

Päätös

Sopimus Tampereen kaupungin päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden hankinnasta Vuohenojan asumisyksikköön tehdään esityksen mukaisesti Sinivida Oy:n (2261251-8) kanssa.

Hankinnan sopimuskausi on määräaikainen 1.12.2022-31.12.2024 ja sisältää toistaiseksi voimassa olevan option. Optiokauden käyttöönotosta tehdään erillinen päätös.

Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on laskennallisesti 2 v + 4 v sopimuskaudelle sitoumuksetta 11 000 000 €. Arvo on määritetty laskennalliselle kuuden vuoden sopimuskaudelle. Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 1 800 000 euroa vuodessa.

Hankintapäätös on Tampereen kaupunkia sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Allekirjoitus

Palvelujohtaja Maritta Närhi