§ 13 SURE-hankkeessa Tampereen IoT-alustaan liitettävien katu- ja erityisvalaistusominaisuuksien kehitystyön, käyttöönoton ja peruspalvelujen tilaaminen Wapice Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:8337/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

23.9.2022

Päätöksen tekijä

Talous- ja hankintavastaava, Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Anniina Autero, puh. 044 4314194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Talous- ja hankintavastaava Pekka Ranta, puh. 050 564 6637, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Smart Urban Security and Event Resilience - projekti toteutetaan Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueella. Projektin toteuttamisaika on 1.9.2019 –28.2.2023. Projektille on myönnetty rahoitus Euroopan komission alaisesta Urban Innovative Actions - ohjelmasta. Rahoittajaviranomaisena toimii Region Hauts- de- France.

Tampereen kaupungin IoT-järjestelmän yhteyteen on tarve kehittää toimintoja, joiden avulla voidaan ohjata erikoisvalaistusta ja katuvalaistusta normaalitilanteiden lisäksi erilaisissa tapahtumatilanteissa ja viranomaistilanteissa. Valaistuksen ohjaus tulee olla mahdollista Tampereen kaupungin IoT-järjestelmän sisältä tai API-rajapintoja hyödyntäen ulkoisesta järjestelmästä. Wapice on kevään 2022 aikana yhdessä muiden toimijoiden kanssa kartoittanut ja määritellyt tällaisen järjestelmän vaatimukset, arkkitehtuurin ja alustavan toiminnan.

Tarvekartoituksen perusteella vaatimuksena on että erikoisvalaistusta ja katuvalaistusta tulee voida hallita Tampereen IoT järjestelmän kautta erilaisissa arki-, tapahtuma- ja hätätilanteissa. Tämän lisäksi Tampereen IoT järjestelmään tulee saada valaistuksen ohjaukselle geneerinen rajapinta, jonka kautta järjestelmään kytkettyjä kohteita voidaan ohjata ulkoisesta järjestelmästä rajapinnan kautta. Tulevaisuudessa rajapinnan kautta ohjattavaksi voidaan liittää myös muita järjestelmiä kuin valaistusta.

Kustannusarvio perustuu työmääräarvioon sekä Tampereen IoT -alustahankinnan hinnaston kohdan "Lisäkehittäminen ja toimintojen muuttaminen tai lisääminen tuntityönä" määrittämään tuntihintaan (70 € / h, alv 0). Mikäli kustannusarvio on vaarassa ylittyä yli 15%, keskustellaan tilaajan kanssa uudesta arviosta erikseen. 

Peruspalvelumaksu kiinteällä kuukausihinnalla sisältää valaistuksen hallintasovelluksen käyttöoikeuden ja Tampereen IoT alustan Azure-järjestelmän palvelinkulut tämän sovelluksen osalta. Hinnat ovat alvittomia.

- Valaistuksen hallintasovelluksen käyttöoikeus 750 € / kk

- e:cue Sympholight erikoisvalaistustusjärjestelmän integraatio 250 € / kk

- Insta Blue Aware viranomaisten ohjausjärjestelmän integraatiopalvelu 250 € / kk.

Valaistuksenhallintapalvelu sisältää:

- Valaistuksen hallintasovelluksen käyttöoikeus

- Valaistuksen hallintasovelluksen automaattisen 24/7 valvonnan

Yksikköhintaiset kustannukset muodostuvat mahdollisesti liitettävistä uusista valaistuksen ohjaus- tai kohdejärjestelmistä.

- 250 € / kk / järjestelmä.

Uuden järjestelmän määrittely ja käyttöönotto ja konfigurointi toteutetaan tuntityönä Tampereen sopimushinnaston mukaisesti.

Hankinnassa noudatetaan Tampereen kaupungin ja Wapicen välistä olemassa olevaa sopimusta: IoT-alustan, ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmän ja kaupunkiympäristön tilannekuvasensoroinnin hankinta (Dnro TRE:6267/02.07.01/2019).

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan päätöksellä toimivalta kehitysohjelmien hankintapäätösten tekemiseen on siirretty kehitysohjelmien hankejohtajalle tai talous- ja hankintavastaavalle.

Päätös

Wapice Oy:ltä (1572040-6) tilataan SURE-hankkeessa Tampereen IoT-alustaan liitettävien katu- ja erityisvalaistusominaisuuksien kehitystyö, käyttöönotto ja peruspalvelut kustannusarviohintaan 109 900€ (alv 0%). Kustannukset suoritetaan Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman projektilta E1540_19_4, verkko 4078111.

Hankintapäätös on Tampereen kaupunkia sitova vasta, kun työtä koskeva tilaus on tehty. Kehitysohjelmat-yksikössä työn vastuuhenkilönä toimii projektipäällikkö Anniina Autero. Työtä ohjaa ja valvoo järjestelmäpäällikkö Mika Heikkilä, kaupunkiympäristön kehittäminen palvelualueelta, infraomaisuuden hallintayksiköstä.

Allekirjoitus

Talous- ja hankintavastaava, Pekka Ranta