§ 121 Bussien ja avustustarvikkeiden lähettäminen Ukrainaan

Lataa  Kuuntele 

TRE:1811/02.04.02/2022

Päätöspäivämäärä

11.10.2022

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen, puh 040 538 8402, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari, puh. 050 484 0040, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ukraina joutui sodan ja kriisin keskelle Venäjän hyökättyä maahan 24.2.2022. Sen myötä Ukrainaan ja sen lähialueille on syntynyt humanitäärinen kriisi. Venäjän hyökkäys ja kriisi jatkuvat edelleen. Ukrainan valtio, ukrainalaiset kaupungit ja ukrainalaiset humanitääriset järjestöt ovat lähestyneet kansainvälisiä kumppaneita avuntarpeessaan.

Suomen valtio on tukenut ja tukee Ukrainaa rahallisesti ja tarvikelähetyksin. Tampereen kaupunki avusti Ukrainaa ja sen kansalaisia heti kriisin alkaessa yhteensä 150 000 eurolla. Myös Tampereen kaupungin kulttuurilaitokset ovat osallistuneet tukitoimiin ja esimerkiksi Tukea Ukrainaan-konsertin tuotto ohjattiin Ukrainaan. Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos lahjoitti keväällä kolme käytöstä poistunutta bussia Ukrainaan. Avustukset on ohjattu Ukrainaan kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta.

Ukrainassa kriisi ja avuntarve jatkuvat vielä pitkään. Tampereen kaupunki on selvitellyt erilaisia avustusmahdollisuuksia. TKL:lla on tällä hetkellä käytöstä poistettavia busseja 9 kappaletta, joista 6 olisi kunnoltaan lahjoitettaviksi sopivia. Kiovan kaupunki on halukas vastaanottamaan kolme bussia. Loput kolme bussia lahjoitettaisiin Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n  kontaktien kautta Ichnian kaupunkiin. Paikalliset vapaaehtoiset kuljettajat ajavat bussit Tallinnaan, josta Kiovan ja Ichnian kuljettajat noutavat bussit. Lahjoitettavan bussin kustannus muodostuu TKL:lle maksettavasta 2500 euron hinnasta ja oheiskuluista; tankkaamisesta, lauttalipuista ja vapaaehtoisten kuljettajien paluumatkakustannuksista. Yhden lahjoitettavan bussin kustannukseksi tulee noin 3100 euroa.

Erilaisista hygienia- ja terveysmateriaaleista on edelleen pulaa. Bussien mukana voidaan kuljettaa avustustarvikkeita. Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry on kerännyt lahjoituksia, jotka voidaan bussien mukana toimittaa Ukrainassa toimiville hyväntekeväisyysjärjestöille. Kiovan kaupunki on toimittanut listan materiaaleista, joista Kiovassa puutetta. Listalla muun muassa lasten ja aikuisten vaippoja, huopia, hygieniatarvikkeita ja lämmittimiä. TuomiLogistiikka on listan mukaan koostanut avustustarvikkeita Kiovaan toimitettavaksi.

Kustannukset yhteensä 30 000 euroa maksetaan strategia- ja kehittämisyksikön kustannuspaikalta 113226,​ kansainvälinen toiminta,​ sisäinen tilaus 27478.

Hallintosäännön 34 §:n mukaisesti pormestari päättää tarkoituksenmukaisuusharkintaa sisältävien avustusten myöntämisestä konsernihallinnon vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

Tampereen kaupunki lahjoittaa Ukrainaan kuusi käytöstä poistuvaa bussia sekä lähettää bussien mukana tarpeellisia avustustarvikkeita 10 000 euron arvosta.  

Kustannukset yhteensä 30 000 euroa maksetaan strategia- ja kehittämisyksikön kustannuspaikalta 113226,​ kansainvälinen toiminta,​ sisäinen tilaus 27478.

 

Allekirjoitus

Anna-Kaisa Ikonen, pormestari