Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 12.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 84 Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-8/2022 

TRE:5870/02.02.01/2021

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista. Vuoden 2022 vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta johtuen huhtikuun tilanteesta lautakunnalle raportoitiin vain talouden osalta.

Lautakunnan seurantaraportissa on kuvattu kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan ja yhdyskuntalautakunnan yhteisessä palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2022 aikana. Seurantaraportin liitteessä on puolestaan kuvattu vielä erikseen jokaisen yksittäisen toimenpiteen toteumaennuste. Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan osalta toimenpiteet ovat edistyneet elokuun loppuun mennessä pääosin suunnitellusti. Viidessä toimenpidekokonaisuudessa on poikkeamia yksittäisissä toimenpiteissä, mutta näidenkin arvioidaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä osittain. Poikkeamia sekä raportointikauden onnistumisia on avattu tarkemmin seurantaraportissa.  

Joukkoliikennelautakunnan elokuun tilinpäätösennusteen toimintakate on 5,0 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompi johtuen pääosin koronapandemian arvioiduista kuluvan vuoden talousvaikutuksista sekä polttoaineen voimakkaasta kallistumisesta. Toimintatuottojen ennustetaan toteutuvan 1,0 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana. Myyntituottojen ennustetaan toteutuvan 4,0 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana. Tuottojen alitus johtuu koronapandemian arvioiduista vaikutuksista joukkoliikenteen lipputuloihin. Valtionavustusta ennustetaan saatavan korona-vaikutusten kattamiseen yhteensä 2,0 milj. euroa. Lisäksi joukkoliikenteen muut tuet ja avustukset kasvavat noin 1,0 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaan verrattuna. Toimintakulujen ennustetaan toteutuvan 4,0 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina. Polttoaineen poikkeuksellisen voimakkaan hinnannousun vaikutuksesta Tampereen kaupungin liikennelaitoksen kustannukset kasvavat 1,9 milj. euroa ja vastaavasti yksityisille bussiliikennöitsijöille maksettavien korvausten määrä kasvaa 2,1 milj. euroa.

Joukkoliikennelautakunnan nettoinvestointien ennustetaan toteutuvan vuosisuunnitelman mukaisesti.

Joukkoliikennelautakunnan alaisuuteen kuuluvan joukkoliikenteen palveluryhmän tammi-elokuun toimintakate toteutui 4,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana. Koronapandemia vähentää edelleen jossain määrin joukkoliikennepalvelujen käyttöä. Polttoaineen voimakas hinnannousu vaikuttaa toimintakuluihin, jotka ovat toteutuneet 1,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina pääosin matkustus- ja kuljetuspalvelujen ostojen ylityksen vuoksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Joukkoliikennelautakunnan vuosisuunnitelman tammi-elokuun 2022 katsaus hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marko Sivonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)