§ 117 Tietoliikenneratkaisun hankinta Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman tueksi

Lataa  Kuuntele 

TRE:7151/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

19.10.2022

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ohjelmapäällikkö Outi Valkama, puh. 040 801 6423, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Miia Anttila, puh. 040 484 3111, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kaupunginhallituksen ohjaama Älykaupunki kaupunkilaisille - kehitysohjelma toteutetaan vuosien 2022–2025 aikana. Tampereen strategian ja pormestariohjelman tavoitteiden mukaisesti ohjelmassa keskitytään tekemään kaupungin toiminnasta ja kaupunkilaisten arjesta parempaa hyödyntämällä dataa ihmisten hyväksi eettisesti ja luotettavasti. Kehitysohjelman tavoitteina on lisätä kaupunkiorganisaation kyvykkyyttä uudistua ihmisten ja yritysten parhaaksi, vahvistaa alueen elinvoimaa ja edistää uuden liiketoiminnan syntymistä datan ja kestävän digitaalisen muutoksen avulla sekä lisätä hyvinvointia arjen sujuvuutta, ennakointia ja toiminnan oikea-aikaisuutta vahvistamalla.

Oppiva, dynaaminen ja verkostomainen toteutus on edellytys ohjelman tavoitteiden saavuttamiselle. Kehitysohjelman valmistelun ja toteutuksen kokonaiskoordinaatiosta vastaa Elinkeinopalvelut, mutta toteutus koskettaa laajasti kaupungin eri yksiköitä. Ohjelman hyötytavoitteet ovat:

1.      kaupunkiorganisaation kyvykkyys uudistua ihmisten ja yritysten parhaaksi kasvaa

2.      alueen elinvoimaa vahvistetaan ja uuden liiketoiminnan syntymistä edistetään datan ja kestävän digitaalisen muutoksen avulla

3.      hyvinvointi lisääntyy arjen sujuvuutta, ennakointia ja toiminnan oikea- aikaisuutta vahvistamalla.

Datan hyödyntäminen ja kestävä digitaalinen muutos edellyttää nopeiden ja turvallisien tietoliikenneratkaisujen kehittämistä. Määräajaksi hankittava uusi tietoliikenneratkaisu vastaa tähän tarpeeseen. Langattoman tietoliikenneratkaisun rakentamisessa hyödynnetään kaupungin olemassa olevaa katuvalaisininfrastruktuuria. Tämän ansiosta rakentaminen on huomattavasti nopeampaa ja edullisempaa perinteisiin keinoihin verrattuna, joissa esimerkiksi kaapelien asentamiseksi saatetaan joutua avaamaan katuja. Ratkaisun ansiosta Tampere voi kiihdyttää tämänhetkisten ja tulevien laajakaistakäyttöisten IoT-ratkaisujen, 5G:n, WiFi:n avulla älykkäiden kaupunkien palveluiden käyttöönottoa.

Älykaupungin ratkaisujen testikäyttöön soveltuva erittäin nopea tietoliikenneratkaisu hankitaan Edzcom Oy:ltä (Y-tunnus 3115260-5) ja hankinnan arvonlisäveroton hinta on 30 000 €. Kyseessä on EU-kynnysarvon ja kansallisen kynnysarvon alittavan palvelun hankinta eli ns. pienhankinta. Hankinnan hinta ei ylitä kansallisen hankintalainsäädännön kilpailutusrajaa.  Edzcom on tietoliikenneratkaisuihin keskittyvä teknologiayritys, jolla on vahva kokemus langattomista tietoliikenneratkaisuista. 

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Hallintosäännön 37 §:n kohdan 4) mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

Tampereen kaupunki hankkii Edzcom Oy:ltä (Y-tunnus 3115260-5) palveluna testikäyttöön marraskuussa 2022 toteutettavan tietoliikenneratkaisun osana Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmaa. Hankinnan arvonlisäveroton hinta on 30 000 euroa.

Hankinnan kustannukset maksetaan Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman kustannuspaikalta 154033. Hankinnasta tehdään hankintasopimus. Hankintapäätös on kaupunkia sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu. Muussa tilanteessa tilaus voidaan tehdä, kun hankintapäätös on lainvoimainen. 

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen