§ 36 Suunnittelutarvehakemus tilalle Syväranta 837-714-1-53, Syväjärventie 199, asuin- ja talousrakennuksen rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:6621/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

19.10.2022

Päätöksen tekijä

Rakennusvalvontapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Kaavainsinööri Hilkka Takalo, puh. 050 562 0345, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen, puh. 040 549 7055, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Haetaan lupaa rakentaa asemapiirroksen periaatteen mukaan kerrosalaltaan 205 m2 suuruinen asuinrakennus ja kerrosalaltaan 49 m2 suuruinen talousrakennus 5150 m2 suuruiselle tilalle Syväranta 837-714-1-53. Rannassa oleva sauna (9 m2) halutaan säilyttää ja muut olevat rakennukset purkaa. 

Tila sijaitsee MRL 16 §:n tarkoittamalla suunnittelutarvealueella, jolla on syytä ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin, kuten teiden, vesijohdon tai viemärin rakentamiseen taikka vapaa-alueiden järjestämiseen. Alueelle myönnettävän rakennusluvan erityisenä edellytyksenä on MRL 137 §:n mukaan, että rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen, liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta. Edellytyksenä on myös, että se on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. 

Sisaruspohjan osayleiskaava-alue on rakennusjärjestyksen 4 § mukaista suunnittelutarvealuetta. 

Sisaruspohjan osayleiskaava on laadittu oikeusvaikutteisena yleiskaavana, ja päätöksenteossa on katsottava, ettei toimenpiteillä vaikeuteta osayleiskaavan toteutumista. Osayleiskaavaa ei nykyisen lainsäädännön mukaan voida käyttää rakennuslupien perusteena lukuun ottamatta osayleiskaavan mukaisten lomarakennusten rakennuslupia ranta-alueella. Muilla alueilla rakentaminen ratkaistaan erillisellä poikkeus- tai suunnittelutarvemenettelyllä.                                           

Kiinteistörekisterin mukaan Syvärannan tilan pinta-ala on 5150 m2 ja se on rekisteröity 20.11.1931. Hakijat ovat 25.10.2021 päivätyn lainhuudon mukaan kiinteistön omistajia.

KUULEMINEN 

Hakijat ovat kuulleet rajanaapureita. Naapurit tai muut osalliset eivät vastusta hanketta.

Yleiskaavoitus:                                           

Aiottu rakennushanke sijoittuu Syväjärven rannalle noin 2 km Viitapohjantieltä itään olemassa olevalla rakennuspaikalla. 

Maakuntavaltuuston 27.3.2017 hyväksymässä Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 tila sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle, joka on ekosysteemipalvelujen kannalta merkittävä. 

Kaupunginvaltuuston 15.12.2014 hyväksymässä Sisaruspohjan osayleiskaavassa kiinteistö on merkitty erillispientaloille varatuksi asuntoalueeksi (AO-9) sekä ympärivuotiseksi asuinrakennukseksi. Uudisrakennuksen rakennuspaikan pinta-alan tulee olla vähintään 5 000 m2. Rakennuspaikalle rakennettavien rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 1/10 rakennuspaikan pinta-alasta, kuitenkin enintään 500 k-m2. Kerrosalasta voidaan enintään 40% käyttää tarvittaessa erilliseen rakennukseen sijoitettavia ympäristöhäiriötä aiheuttamattomia työskentely- ja teollisuustiloja varten. Rakentamisessa on noudatettava perinteistä rakentamistapaa. Kiinteistön rannan puoleinen osuus on osayleiskaavan mukaista maa- ja metsätalousvaltaista aluetta.

Alueelle on laadittu kaupunginvaltuuston 19.4.2021 hyväksymä Pohjois-Tampereen strateginen yleiskaava, mutta kaava ei ole vielä lainvoimainen. Alue on merkitty maaseutualueeksi. Sisaruspohjan osayleiskaava jää alueella voimaan strategisen kaavan hyväksymisen jälkeenkin. 

Lähimmät päivittäispalvelut sijaitsevat noin 10,5 km etäisyydellä Kämmenniemessä (kauppa, koulu, päiväkoti). Paikallisbussi liikennöi Viitapohjantien (noin 2 km) kautta Tampereelle ja Kämmenniemen suuntaan. 

Kiinteistölle on olemassa oleva ajoyhteys Syväjärventieltä. Ajoneuvoliittymän sijaintia siirretään hieman koilliseen rakennuspaikan sisällä. Talousvesi hankitaan omasta porakaivosta, wc-jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Harmaat jätevedet johdetaan sakokaivojen ja suodatuskentän kautta maastoon oman kiinteistön alueella. Kiinteät jätteet viedään jätteiden keräyspisteeseen. 

Ottaen huomioon Sisaruspohjan osayleiskaavaan osoitetun rakennuspaikkamerkinnän voidaan todeta, että rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Aluetta ei ole tarkoitus asemakaavoittaa. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen, liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta. Se on myös sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Päätös

Suunnittelutarvehakemus koskien lupaa rakentaa asemapiirroksen periaatteen mukaan kerrosalaltaan 205 m2 suuruinen asuinrakennus ja kerrosalaltaan 49 m2 suuruinen talousrakennus 5150 m2 suuruiselle tilalle Syväranta 837-714-1-53 hyväksytään. 

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Lausunnot

Hakemuksesta on pyydetty ympäristönsuojelun lausunto. Ympäristönsuojelulla ei ole huomautettavaa hakemuksesta.

 

Allekirjoitus

Rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen