§ 89 Vahingonkorvausvaatimus johtovuodosta osoitteessa Näsilinnankatu 31

Lataa  Kuuntele 

TRE:6079/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

28.9.2022

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja, Tampereen Vesi

Valmistelijan yhteystiedot

Talous- ​ja hallintopäällikkö Johanna Saarinen, ​puh.040 187 4582,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela,​ puh. 040 556 0604,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

 

Tampereen Mummu ja Poika Oy (asianosainen) on vaatinut Tampereen Vesi Liikelaitosta korvaamaan sille vahingonkorvausta hajonneesta tonttivesijohdosta aiheutuneesta vahingosta. Vahingonkorvausvaatimus on suuruudeltaan yhteensä 14.607,89 euroa, jonka lisäksi asianosainen vaatii Tampereen Vettä suorittamaan pääomalle viivästyskorkoa 11.12.2021 alkaen. Asianosaisen, osoitteessa hallituskatu 16, Tampere, sijaitsevassa ja omistamassa kiinteistössä on tapahtunut vesivahinko 11.12.2021. Asiassa saadun selvityksen mukaan, asianosaisen omistaman kiinteistön naapurikiinteistön tonttivesijohto oli vuotanut ja vettä oli päässyt kulkeutumaan asianosaisen kiinteistöön.

Asianosaisen naapurikiinteistö on tilannut Tampereen Vedeltä tonttivesijohtonsa uusimisen vuonna 2009. Tuolloin Tampereen Vesi on uusinut tonttivesijohdon ainoastaan osittain siten, että tonttivesijohtoa on jäänyt osa uusimatta. Vastuuraja tonttivesijohdon osalta kulkee tonttivesijohdon sekä runkolinjan liitoskohdassa ja Tampereen Vesi oli jättänyt uusimatta noin metrin matkan tonttivesijohtoa liittymiskohdasta eteenpäin kiinteistöä kohti.

Asiassa tulee huomioida se, että kiinteistönomistaja oli tilannut Tampereen Vedeltä kyseisen työn, mutta tonttivesijohto on syystä tai toisesta johtuen jäänyt osittain uusimatta. Tampereen Veden mahdollinen vastuu tältä osin perustuukin, ei niinkään vesihuoltolaitoksena toimimiseen, vaan tonttivesijohdon korjausurakoitsijana toimimiseen.

Edellä kerrotun johdosta katsotaan, että Tampereen Vesi tai sen työntekijät eivät ole toimineet vahinkotapahtumaan nähden riittävää huolellisuutta noudattaen, kun se ei ole uusinut koko tonttivesijohtoa tilatun mukaisesti. Tonttivesijohdon omistaja ei välttämättä ole ollut tietoinen siitä, että tonttivesijohto on uusittu vain osittain. Vahinko on aiheutunut myös taholle, joka ei ole ollut kyseisen tonttijohdon uusimista koskevassa asiassa sopimusosapuolena, jolloin kyse ei ole myöskään sopimusperusteisesta vahingonkorvausvastuusta, vaan asiaa voidaan arvioida vahingonkorvauslain säännökset huomioiden.

Oheisen Tampereen Kaupungin lakimiehen lausunnon mukaisest todetaan, että asianosaisen vahingonkorvausvaatimus voidaan hyväksyä 14.607,89 euron suuruisena, sillä Tampereen Vesi Liikelaitoksen toiminnassa ei ole noudatettu asianmukaisella tavalla alalle kuuluvaa yleistä huolellisuusvelvollisuutta.

 Viivästyskoron osalta todetaan, että asianosaisen vaatimus viivästyskoron suorittamisesta 11.12.2021 alkaen on lakiin perustumaton. Korkolain 7 §:n mukaan vahingonkorvaukselle tai vastaavanlaiselle velalle, jonka määrän ja perusteen toteaminen edellyttää erityistä selvitystä, viivästyskorkoa on maksettava siitä lähtien, kun 30 päivää on kulunut päivästä, jona velkoja esitti vaatimuksensa sekä sellaisen korvauksen perustetta ja määrää koskevan selvityksen, jota häneltä kohtuudella voidaan vaatia ottaen huomioon myös velallisen mahdollisuudet hankkia selvitys. Asianosainen on lähettänyt Tampereen kaupungille ensimmäisen korvausvaatimuksensa asiassa 4.5.2022. Viivästyskorkoa voidaan täten suorittaa 3.6.2022 alkaen.

 

Päätös

Korvataan Tampereen Mummu ja Poika Oy:lle vaatimuksena esitetty 14.607,89 euroa ja viivästyskorkoa 3.6.2022 alkaen. 

Lausunnot

Tampereen Kaupungin lakimies Kim Pråhlin lausunto liitteenä.

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Petri Jokela,​ puh. 040 556 0604,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi