Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 27.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 91 Lausunto Tampereen työvalmennussäätiö Syke sr:n sääntömuutoksista 

TRE:6550/00.01.01/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Sami Suojanen, puh. 040, 801 6656, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakimies Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin vuonna 2011 perustama Tampereen työvalmennussäätiö Syke sr toteuttaa kuntouttavaa työtoimintaa, kuten yksilö- ja työhönvalmennusta tamperelaisille pitkään työttömänä olleille henkilöille. Kaupungin lisäksi säätiöpääomaa ovat asettaneet Silta-Valmennusyhdistys ry, Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry, Tampereen Invalidien Työtuki TITRY ry ja Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr.

Vuonna 2021 säätiön varsinaisen toiminnan tuotot olivat 857 425 euroa ja liikevaihto 1 002 273 euroa. Tilikauden ylijäämä oli 84 938 euroa. Vuoden 2021 kokonaisasiakasmäärä oli 307 (316) ja täyttöasteen keskiarvo oli 86 prosenttia/viikko. Säätiön tavoitteena oli saada 40 prosenttia asiakkaista työllistymään, aloittamaan koulutuksen tai etenemään palveluprosessissa. Päättäneistä 129 asiakkaasta poluttui 37 eli toteutumisprosentti oli 29.

Hyvinvointiuudistuksen jälkeen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Toimintaa koskevat sopimukset siirtyvät voimaanpanolain mukaisesti hyvinvointialueelle. Uudistus muuttaa Tampereen työvalmennussäätiö Sykkeen tilannetta. Säätiön hallitus on vuodesta 2020 lähtien selvittänyt säätiön tulevaisuuden vaihtoehtoja ja pyrkinyt keskustelemaan asiasta myös hyvinvointialueen valmistelijoiden kanssa.

Säätiö pyytää 21.9.2022 toimittamallaan kirjeellä kaupungin lausuntoa säätiön sääntömuutosehdotukseen. Säätiölain 6 luvun 1 §:n mukaisesti säätiön on pyydettävä suostumus sääntömuutokseen siltä, jonka säännöissä määrättyä oikeutta muutetaan. Kaupunginvaltuuston 16.12.2019 hyväksymän konserniohjeen mukaan (kohta 6.3.) säätiön pitää hankkia sääntömuutoksesta kaupungin ennakkokanta kaupunginhallituksen konsernijaostolta.

Säätiössä hallitus käyttää keskeistä päätösvaltaa. Säätiön voimassa olevien sääntöjen mukaan Tampereen kaupunginhallitus nimeää kaikki säätiön viisijäsenisen hallituksen jäsenet. Säätiön sääntöjä voidaan muuttaa, mikäli vähintään 2/3 hallituksen kaikista jäsenistä sitä kannattaa. Sääntömuutokselle on saatava Patentti- ja rekisterihallituksen vahvistus.

Säätiö ehdottaa sääntöjen muuttamista niin, että Tampereen kaupunki luopuu hallituksen kolmen jäsenen nimeämisoikeudesta siten, että jatkossa kaupunki nimeäisi kaksi hallituksen jäsentä, Pirkanmaan hyvinvointialue kaksi jäsentä ja yhden jäsenen nimeäisivät säätiön muut perustajatahot Silta-Valmennusyhdistys ry, Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry, TITRY ry (aiemmin Tampereen Invalidien Työtuki TITRY ry) ja Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr yhdessä.

Sääntömuutoksen jälkeen säätiö ei kuuluisi kaupunkikonserniin.

Säätiö on toimittanut sääntömuutoksen rekisteröitäväksi Patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteriin 20.9.2022.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki ilmoittaa lausuntonaan, ettei sillä ole huomautettavaa Tampereen työvalmennussäätiö Syke sr:n sääntömuutoksiin.

Tampereen kaupunki suostuu säätiön hallituksen nimeämisoikeutensa pienentämiseen siten, että kaupunki nimeää kaksi jäsentä, Pirkanmaan hyvinvointialue kaksi jäsentä ja yhden jäsenen nimeävät säätiön muut perustajatahot Silta-Valmennusyhdistys ry, Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry, TITRY ry ja Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr yhdessä.

Tampereen kaupunki tiedostaa säätiön irtautumisen kuntalaissa määritellystä kuntakonsernista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Lakimies Jyri Nuojua:
Säätiölain mukaan sääntömuutoksesta on pyydettävä suostumus mikäli säännöissä on annettu perustajalle tai määrätylle ihmiselle taikka oikeushenkilölle oikeus säätiön toimintaan liittyen. Tampereen kaupungilla on ollut sääntöjen mukaan oikeus nimetä hallituksen jäsenet. Esitetyllä sääntömuutoksella ei muuteta säätiön tarkoitusta tai toimintaa. Sääntömuutos on säätiölain mukainen. Esitettyjen uusien sääntöjen hyväksymisen jälkeen säätiöön ei sovellettaisi kuntalain kuntakonsernia koskevia säännöksiä.

Tiedoksi

Tampereen työvalmennussäätiö Syke sr, Arto Vuojolainen, Sami Suojanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)