§ 242 Korvausvaatimus hulevesivahingosta Huikarinkadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:8222/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

26.10.2022

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on haettu vahingonkorvausta 26.11.2021 päivätyllä vahingonkorvaushakemuksella. Asianosaisen kanssa käydyn puhelinkeskustelun perusteella, keväällä/kesällä 2021 asianosaisen tontin viereen kaupungin maalle on asennettu Eltelin toimesta kuitukaapeli. Kuitukaapelin asennuksen jälkeen kaapeliputki ja muut maahan asennetut järjestelmät ovat kuitenkin aiheuttaneet hulevesien kertymisen asianosaisen tontille. Tällöin asianosaisen pihalla olleet pihalaatoitukset sekä piha itsessään ovat kärsineet hulevesien seisonnan aiheuttamista ongelmista.

Asianosaisen korvausvaatimus on yhteensä 85,55 euroa. Korvausvaatimus koostuu materiaalikustannuksista, jotka asianosaiselle on koitunut hänen jouduttuaan asentamaan itse tontilleen uuden vesikouruputken ja suodatinkankaan, poistaakseen hulevesien tontille kertymisestä aiheutuvat ongelmat.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.

Hulevesien kertyminen asianosaisen tontille on aiheutunut Eltel Networksin asentaman kuitukaapelin ja siihen liittyvien järjestelmien myötä. Eltel Networks oli asianosaisen vaatimuksesta käynyt suorittamassa korjaustoimenpiteitä kuitukaapeliin ja siihen liittyviin järjestelmiin. Nämä korjaukset eivät kuitenkaan poistaneet ongelmaa.

Asianosainen on tämän jälkeen vaatinut kaupungilta korvausta hulevesiongelman hänelle aiheuttamista kustannuksista (ongelmien poistaminen itse tehdyillä korjaustoimenpiteillä). Kaupungin ei kuitenkaan voida katsoa olevan korvausvastuussa kolmannen tahon asentamista järjestelmistä johtuvista vahingoista.

Kaupungin viheralueet ja hulevedet -yksikön antaman lausunnon mukaan katualueelta tulevat hulevedet eivät johdu ajoneuvoliittymästä asianosaisen tontille.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että kyseessä ei ole ollut kaupungin tahallisuudesta, huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä aiheutunut vahinko, joka osoittaisi vahingonkorvauslain mukaisen tuottamuksen. Vahingonkorvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 28.2.2022 § 39).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Lausunnot

Viheralueet ja hulevedet yksikön lausunto:

Katselmuksessa on todettu viheralueet ja hulevedet yksikön toimesta, etteivät hulevedet katualueelta johdu ajoneuvotonttiliittymästä tontille.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen