§ 243 Vahingonkorvaushakemus ajoneuvovahingosta Rautatienkadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:5668/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

28.10.2022

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintoassistentti Sami Niemelä, puh. 040 729 3002, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta vaaditaan vahingonkorvausta Rautatienkadulla tapahtuneesta ajoneuvovahingosta. Asianosainen on ajanut Rautatienkadulla sijaitsevien pollarien kohdalla olevaan kuoppaan, minkä seurauksena asianosaisen ajoneuvosta on rikkoutunut iskunvaimennin.

Asianosaisen korvausvaatimus on yhteenä 309,00 euroa, joka koostuu iskunvaimentimen korjauksesta sekä sijaisauton käytöstä.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. 

Tieliikennelain mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Ajoneuvon nopeus ja etäisyys toiseen tienkäyttäjään on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet.

Korvaushakemuksesta on käyty keskustelua kunnossapitäjän kanssa. Kunnossapitäjän lausuman mukaan kohde katselmoitiin Kalevantien päälystystoimenpiteitä suunniteltaessa. Tällöin todettiin epätasaisuuksien olevan siinä määrin lieviä, että vahinkokohtaan päädyttiin valitsemaan toimenpiteeksi niin sanottu hienojyrsintä. Mitään akuuttia vaurioriskiä tienkäyttäjille tai mittavampia toimenpiteitä vaativia vaurioita kohteessa ei havaittu.

Todettakoon, että Rautatienkatu on vilkasliikenteinen pääkatu, jolla liikennöi vuorokaudessa tuhansia ajoneuvoja. Kohteesta ei ole tullut kaupungin tietoon muita vahingonkorvaushakemuksia.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo, että kuljettamalla ajoneuvoa tieliikennelain edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta noudattaen vahinko olisi ollut vältettävissä. 

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyin perustein, että korvausvaatimus tulee hylätä.

 

 

Sovelletut säännökset:

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

Tieliikennelaki (729/2018) 3 § ja 5 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 28.2.2022 § 39).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen