Päätöksen perustelut
Tampereen kaupungilta vaaditaan vahingonkorvausta Hatanpään valtatien jalkakäytävällä tapahtuneesta liukastumisesta Koskipuiston bussipysäkin lähistöllä 13.3.2022 klo 13.30. Kaatumispaikka oli asianosaisen mukaan peilijäinen.
Asianosaisen korvausvaatimus on 924,20 euroa ja se koostuu matkakuluista, menetetystä ajasta sekä kivusta ja särystä.
Urakoitsijan selvityksen GPS-tietojen mukaan kyseisellä kohdalla oli suoritettu liukkauden torjuntaa 7.-8.3.2022. 09.03.2022 valvonta-ajon kameratallenteissa jalkakäytävät ovat hyvin sepelöitynä. Tarkastusajon ja kaatumisen välillä ei ole säätietojen mukaan ollut lumisadetta, joka olisi tehnyt kunnossapidon tehottomaksi. Tapahtumahetkellä lämpötila on ollut plussan puolella. Suoritetuista liukkaudentorjuntatoimenpiteistä huolimatta alueelle on jäänyt liukkaita kohtia.
Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.
Vahingonkorvauslain mukaan vahingonkorvaus käsittää hyvityksen henkilö- ja esinevahingosta sekä lain 4 a ja 6 §:ssä säädetyin edellytyksin kärsimyksestä. Mainitun lain mukaan henkilövahingon kärsineellä on oikeus korvaukseen tarpeellisista sairaanhoitokustannuksista ja muista tarpeellisista kuluista, ansionmenetyksestä, kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta ja pysyvästä haitasta.
Asianosaiselle korvataan kivusta ja särystä Henkilöasiain neuvottelukunnan suosituksen mukaisesti 350,00 euroa kudoksen pinnallisesta vammasta (polven ruhje), joka aiheuttaa keskimääräistä tilapäistä haittaa 2-3 viikon ajan. Kylmähoito, matkakulut sekä käytännön haitat eivät tule korvattavaksi. Tampereen kaupunkiympäristön palvelualue on tapausta käsitellessään arvioinut, että asianosaisen esittämät, pääosin työmatkoihin liittyvät matkakulut ovat perusteettomia, sillä asianosaisen korvausvaatimuksesta ei käy ilmi, että asianosainen olisi kärsimänsä vahingon johdosta joutunut käyttämään normaalista poikkeavaa kulkumuotoa (taksi-/bussimatkat). Asianosaisen vaatimuksesta ei myöskään käy ilmi, että hänelle olisi lääkärin toimesta vahingon seurauksena määrätty kylmähoitoa.
Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että korvausvaatimus tulee hyväksyä osittain. Asianosaiselle voidaan korvata aiheutuneesta vahingosta 350,00 euroa kivusta ja särystä.
Sovelletut säännökset:
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.
Toimivalta:
Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 28.2.2022 § 39).