§ 102 Hankintaoikaisua koskeva vaatimus Liikuntapalveluiden olosuhdekarttapalvelun pienhankinnassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:6252/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

2.11.2022

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tietohallintokoordinaattori Johannes Tolonen puh. 040 655 0902, lakimies Katja Korhonen,​ puh. 040 128 6993, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Tietohallintojohtaja Maria Nikkilä, puh. 040 5811 477, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Fluent Progress RT Oy on jättänyt 5.10.2022 oikaisuvaatimuksen koskien Liikuntapalveluiden olosuhdekarttapalvelun pienhankintaa. Hankinnasta on tehty Tampereen kaupungin tietohallintojohtajan hankintapäätös 26.9.2022 § 83.

Vaatimus on lähetetty Tampereen kaupungin Tampereen sähköisen asioinnin kautta oikaisuvaatimuksena. Hankinta-asioissa asianosaisen tekemä oikaisuvaatimus käsitellään hankintaoikaisuna.

Kysymyksessä on pienhankinta, joka jää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) eli hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Hankintalain 135 § 1 momentin mukaan hankintaoikaisua sovelletaan kuitenkin myös sellaisen hankintayksikön päätöksen tai muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun korjaamiseen, johon ei muutoin sovelleta tätä lakia. Edellä mainitun lain 133 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta.

Hankintaoikaisun vireille tulosta on 28.10.2022 ilmoitettu niille, joita asia koskee. Hankintaoikaisua koskeva vaatimus on tämän päätöksen liitteenä.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että oikaisuvaatimuksessa yksilöidyin perusteluin Fluent Progress RT Oy:lle kuuluu Ratkaisukuvauksen neljännessä (4.) sekä kolmannessa (3.) kysymyksessä 6/6 pistettä annetuista vastauksista ja tulisi valita kilpailutuksen voittajaksi eniten pisteitä saaneena tarjoajana.

Hankintamenettelynä tarjouskilpailussa on ollut Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukainen rajoitettu menettely pienhankinnoissa.

Tarjousvertailu tehtiin tarjouksen jättäneiden  Sometec Oy (3208745-4), Fluent Progress RT Oy (2674897-3) ja CGI Suomi Oy (0357502-9) välillä, joista tarjouskilpailun voitti Sometec Oy hankintapäätöksestä ja sen liitteistä ilmenevin perustein. Tarjouksen jättänyt Mau & Mau Oy (3013107-9) suljettiin tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjouspyynnön vastaisena.

Tarjousvertailun valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin parasta hinta-laatusuhdetta painotuksin Hinta 30 %, Laatu (ratkaisukuvaus) 30 % ja Laatu (lisäominaisuuslistaus) 40 %.

Laadun arvioinnissa perusteen ratkaisukuvaus (30 %) neljästä arvioitavasta kohdasta oikaisuvaatimuksen kohteena olivat:

3. Olosuhdetietojen päivitys. Kuvailkaa eri tapoja millä tavoin voi liikuntapaikkojen olosuhdetietoja päivittää sekä niiden toimintoja.

4. Järjestelmän käyttö eri laitetyypeissä. Miten ratkaisunne toimii eri laitteilla. Esimerkiksi mobiililaitteella, tabletilla sekä työasemalla. Kuvailkaa laitekohtaisia toimintoja.

Kaikki liitteen 4 ratkaisukuvaus arvioinnit on tarjouspyynnössä kerrottu tehtävän asteikolla 0-6 pistettä.

Vertailun kohdasta 3. Olosuhdetietojen päivitys  Fluent Progress RT Oy on saanut 5 pistettä. Laadun arvioinnissa on päädytty tähän pistemäärään, koska olosuhdetietojen päivittämistä ja toimintoja ylläpitonäkymän Paikka-tietueiden asetusten avulla ei ole kuvattu kuvauksessa 3 eikä kuvauksessa 2. Kuvauksessa 2 on lueteltu ominaisuustietoja, joita liikuntapaikoille voidaan lisätä ja olosuhdetieto on pelkkänä mainintana.

Vertailun kohdasta 4. Fluent Progress RT Oy on saanut 5 pistettä. Laadun arvioinnissa on päädytty tähän pistemäärään, koska kuvauksen perusteella ratkaisun responsiivisuus ei toteudu erinomaisesti eli että käyttökokemus olisi erinomainen laitteesta ja näytönkoosta riippumatta.

Tarjousvertailun perusteet ja niistä saatavat pisteet on kerrottu etukäteen tarjouspyynnössä ja tarjoajat ovat sen perusteella tienneet, millä seikoilla on merkitystä tarjouskilpailua ratkaistaessa. Saatujen tarjousten tarjousvertailu on tehty ennakkoon ilmoitetuin perustein.

Edellä todetuin perustein tarvetta tietohallintojohtajan hankintapäätöksen 26.9.2022 § 83 muuttamiselle ei ole.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 149 §:n mukaan hankintaoikaisusta päättää sama toimielin tai viranhaltija, joka on tehnyt hankintapäätöksen.

Päätös

Fluent Progress RT Oy:n hankintaoikaisua koskeva vaatimus hylätään.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Maria Nikkilä