§ 3 Sandelininpuisto purokunnostus yleissuunnitelma TRE:2529/10.03.05/2022

Lataa  Kuuntele 

TRE:2529/10.03.05/2022

Päätöspäivämäärä

22.6.2022

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Salla Leppänen p. 044 423 5406, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vs. suunnittelupäällikkö Timo Koski p. 050 3457568, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Yleissuunnitelmaluonnos oli 11.4.-5.5.2022 nähtävillä Frenckellin palvelupisteessä, kaupungin nettisivuilla ja maastossa. Siitä saatiin kolme palautetta. Kahdessa palautteessa toivottiin uusittavista silloista tasakantisia. Kahden eteläisimmän sillan uusiminen pyritään ajoittamaan yhteen uoman kunnostuksen kanssa ja silloista tulee tasakantisia. Pohjoisin kaarisilta uusitaan myöhemmin, kun Sammon valtatien jalankulun ja pyöräilyn reittien linjaukset varmistuvat. Tämäkin silta toteutetaan tasakantisena. Tampereen polkupyöräilijät ry:n palautteessa toivottiin lisäksi, että silloista tehdään riittävän leveitä. Sillat toteutetaan riittävän leveinä, jotta kävely, pyöräily ja alueella virkistäytyminen on mahdollista. 

Yhdessä palautteessa toivottiin roska-astioiden sijoittamista penkkien viereen ja penkkien asemointia niin, etteivät ne ole suorassa auringonpaisteessa. Roska-astiat sijoitetaan puistokäytävällä sijaitseviin valaisinpylväisiin mahdollisimman lähelle penkkejä ja penkit asemoidaan kasvosuunta itään päin. Kasvivalinnoissa toivottiin suosittavan kasveja, jotka eivät ole lehtokotiloiden mieleen. Lehtokotilot viihtyvät kosteassa ympäristössä ja niiden määrään on vaikea vaikuttaa kasvivalinnoin. Kotilot voivat rakennustöiden jälkeen hetkellisesti vähentyä, mutta koska alueelle jää nykyistä kasvillisuutta, ei kotiloistakaan täysin päästä eroon.

Yksi palaute liittyi Vuohenojan alajuoksun ja Iidesjärven tulvimiseen sekä Viinikanojan padotukseen. Näihin liittyen on käynnistetty erillinen suunnittelu, jossa selvitetään tarkemmin Viinikanojan mahdollista padotusvaikutusta, Iidesjärven pinnankorkeuksia, vesitaseita jne. ja haetaan näiden tarkastelujen pohjalta ratkaisuja tulvaongelmiin. Sandelininpuistoon rakennettavat tulva-alueet tasaavat osaltaan Vuohenojan virtaamia ja leikkaavat tulvahuippuja.    

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Kunnostuksen kustannusarvio on 279 000 € ja kohdetta tullaan esittämään vuoden 2023 talousarvioon.

 

Päätös

Hyväksytään Sandelininpuiston yleissuunnitelma, piirustus nro. 21818 kustannusarvioineen.

 

Allekirjoitus

Vs. suunnittelupäällikkö Timo Koski p. 050 3457568, etunimi.sukunimi@tampere.fi