§ 536 Vahingonkorvaushakemus autolle sattuneesta vahingosta 11.4.2022 Keskuspaloaseman pihalla

Lataa  Kuuntele 

TRE:3129/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

14.10.2022

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Isännöitsijä Ollimatti Hukkanen, puh. 050 062 2854, etunimi.sukunimi@tilapa.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Autoilija on vaatinut 12.4.2022 päivätyllä vahingonkorvaushakemuksellaan Tampereen kaupunkia korvaamaan ajoneuvolleen Tampereen Keskuspaloaseman pihassa tapahtuneen lumen putoamisesta aiheutuneen ajoneuvovahingon. Räystäslumien tarkkailu kuuluu käyttäjälle, mutta tässä tapauksessa tilanteen ennakointi olisi ollut mahdotonta, koska kyseessä on jyrkkä peltikatto ja räystäslumia ei tuonne ehdi juuri koskaan muodostumaan vaan lumi tulee koko lappeen mitalta alas kerralla. Keskuspaloaseman seinustalla on luvalliset pysäköintialueet, johon kyseinen ajoneuvo oli pysäköitynä. Talvikunnossapito on ollut poikkeuksellisen haastavaa näin runsaslumisena talvena. Tämä ei kuitenkaan siirrä laillista korvausvastuuta kattolumien aiheuttamista vahingoista pois kiinteistön omistajalta.

Autoilija on korjauttanut vahingon omasta auton kaskovakuutuksesta ja vaatii Tampereen kaupunkia korvaamaan vakuutusyhtiön veloittamat omavastuuosuudet sekä mahdollisesti tulevat vakuutuksen bonusmenetykset.

Korvausvaatimuksen liitteenä on toimitettu tosite omavastuiden osuuksista ja bonusmenetyslaskelmat sekä kahden vahingon osalta (yhteissummaltaan 4 600 euroa) että yhden vahingon osalta (yhteissummaltaan 813 euroa). Korvausvaatimuksen esittäjä on toimittanut valokuvia vaurioituneesta autosta tapahtumapaikalta sekä vakuutusyhtön bonusmenetyslaskelmat ja korvauspäätökset. Tuulilasissa on ollut kiven iskemä jo ennen vahingon sattumista ja vakuutusyhtiö on sen vuoksi eriyttänyt tuulilasin vahingon korille sattuneesta vahingosta kahdeksi eri vahingoksi.

Ote liitteenä olevasta lakimiehen lausunnosta: kaupunki on korvausvelvollinen lumien putoamisesta aiheutuneista vahingoista. Koska tuulilasin halkeamisen osalta syy-yhteys on jäänyt näyttämättä ja bonusmenetysten osalta vaatimusta on pidettävä ennenaikaisena, tulee vahinkona tässä vaiheessa korvattavaksi ainoastaan omavastuuosuus 300 euroa. Muilta osin vahingonkorvausvaatimus tulee perusteettomana hylätä.

Kiinteistöjohtajan päätösvalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 16.6.2022 § 69 Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö (Yleishallinnon delegoinnit: Johtajan toimivaltaan kuuluvan asian siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi 1.8.2022 alkaen,​ Hallintosääntö § 37 kohta 10). 

Päätös

Asianomaiselle korvataan omavastuuosuus 300 euroa, joka maksetaan kustannuspaikalta 135007 asianomaisen pankkitilille. Muilta osin vahingonkorvausvaatimus hylätään lakimiehen lausunnon mukaisesti.

Lausunnot

Liitteenä lakimiehen lausunto.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm