§ 254 Vahingonkorvausvaatimus esinevahingosta Federleynkadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:7127/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

10.11.2022

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on haettu korvausta 13.10.2022 päivätyllä vahingonkorvauksella 13.10.2022 noin klo 14.30 sattuneesta esinevahingosta Federleynkadulla. Asianosaisen valkoiset tennistossut olivat menneet pilalle hänen jouduttuaan kävelemään märällä asvaltilla.

Asianosaisen korvausvaatimus on 50 euroa, ja se perustuu asianosaisen arvioon pilalle menneiden kenkien nykyarvosta.

Asianosaisen kertoman mukaan katualueella tehtyihin töihin liittyvä kuorma-auto tukki hänen tonttiliittymänsä, jonka seurauksena hän ei pystynyt ajamaan pihaansa ja hänen autonsa tukki risteyksen. Asianosainen oli noussut autostaan ja joutunut kävelemään märän asfaltin yli etsimään kuorma-auton kuljettajaa asfalttityömiesten joukosta, jotta kuorma-auto saatiin siirrettyä.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.

Työmaan urakoitsija on kaupungille toimittamassaan lausunnossa todennut, että se ei katso vahingon aiheutuneen heidän tuottamuksestaan.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että korvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 28.2.2022 § 39).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Lausunnot

Asfalttikallio Oy:n lausunto:

Asfalttikallio Oy:ltä on pyydetty lausunto koskien korvausvaatimusta Matilda Niemenkujalla 13.10.2022 klo 14.30 sattuneesta häiriöstä. Asfalttikallio teki kohteessa tuolloin kadun asfaltointitöitä. Selostuksen mukaan urakassamme ajossa ollut auto on häirinnyt kadun asukkaiden kulkua autonsa sijoittumisella.

Pahoittelen aiheuttamaamme harmia ja häiriötä. Kyseinen katu on hyvin ahdas ja isokokoisen kuorma-auton käsittely siellä on erityisen vaativaa. Myöskin auto on sijoitettava siten että se pystyy purkamaan kuormaansa asfaltin levittimeen. Työvaihe on väistämättä sellainen ettei esteetöntä tonteille kulkua voi kaiken aikaa olla.

Tiellä on ollut tietyöstä varoittavat liikennemerkit. Merkeillä varoitetaan ”työnalaisesta tieosuudesta, jolla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä taikka työstä tai työn keskeneräisyydestä johtuvia vaaroja kuten irtokiviä tai kuoppia”. Tuo liikennemerkki edellyttää tien käyttäjältä erityistä varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta.

Kohteesta ei ole tullut palautetta Asfalttikalliolle. Asfalttikallio on tehnyt liikennejärjestelyt ohjeiden mukaan, eikä siten katso aiheuttaneensa tuottamuksellisesti vahinkoa tai korvausvelvollisuutta.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen