§ 29 Lausunto Sosiaali- ja Terveysministeriölle

Lataa  Kuuntele 

TRE:7209/06.10.03/2022

Päätöspäivämäärä

11.11.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Merja Bojang, ympäristöterveyspäällikkö, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoa asetusmuutoksista juomavesidirektiivin täytäntöönpanemiseksi (17.10.2022, VN/27825/2022).

Lakiehdotuksilla on tarkoitus panna täytäntöön Euroopan unionin uusi juomavesidirektiivi. Esityksellä ehdotetaan tarkennuksia talousvettä toimittavien laitosten riskinarviointiin. Lisäksi vahvistetaan talousveden laadun valvonnan riskiperusteisuutta mm. rakennusten vesilaitteistojen vedenlaatuun vaikuttavien tekijöiden riskinarvioinnilla ja riskien hallintakeinoilla. Esityksellä säädetään myös terveydensuojelulaissa ns. ensisijaisina tiloina käytettävien rakennusten omistajille velvollisuutta tehdä kiinteistönsä vesilaitteistosta riskinarviointi, jossa huomioidaan mm. Legionella- bakteeri.

Päätös

Sosiaali- ja terveysministeriölle annetaan asiassa oheinen lausunto.

Lausunnot

Tampereen kaupungin terveydensuojeluviranomainen kiittää saamastaan lausuntopyynnöstä. Tampereen kaupungin Terveydensuojelusta on osallistuttu juomavesidirektiivin täytäntöönpanon alatyöryhmien työskentelyyn. Alatyöryhmissä on huomioitu terveydensuojelun näkemyksiä lakiehdotusta valmisteltaessa.

Juomavesidirektiivin kansallisen täytäntöönpanon myötä valmisteilla oleva Terveydensuojelulain muutos tuo kuntien terveydensuojeluun lisätehtäviä, jotka on esitetty jo direktiivin valmistelun alatyöryhmien työskentelyvaiheessa. Terveydensuojelu haluaa edelleen tuoda esille, että on syytä huomioida lisäresurssien tarpeet kunnissa ja varata lisäresursseja kuntiin tasapuolisesti.

Lakiehdotus sisältää raportointivelvollisuuksia kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Terveydensuojelusta pyydetään huomioimaan, että samojen tietojen raportointi useaan eri järjestelmään aiheuttaa turhaa hallinnollista taakkaa terveydensuojeluviranomaisille ja vesilaitoksille. Tietojärjestelmien osalta olisi syytä keskittyä juomavesidirektiivin toimeenpanon kannalta tarpeellisiin tietoihin ja hyödyntää jo eri järjestelmissä olevia tietoja tietojen siirtoon.

Ympäristöterveydenhuollon tietojärjestelmän, VATI ja sen rajapintojen (mm. sähköinen analyysitietojen siirtopalvelu) häiriötön toiminta on tärkeää, jotta raportointi on mahdollista ja sujuvaa. Ympäristöterveydenhuollon tietojärjestelmä tarvitsee vielä paljon kehittämistä ollakseen toiminnaltaan sellainen, että se helpottaa terveydensuojeluviranomaisen työtä. Tällä hetkellä toimimattomat tietojärjestelmät lisäävät merkittävästi hallinnollista työtä terveydensuojelussa.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti