Perustelut
Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista. Vuoden 2022 vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta johtuen huhtikuun tilanteesta lautakunnalle raportoitiin vain talouden osalta.
Lautakunnan seurantaraportissa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2022 aikana. Seurantaraportin liitteessä on puolestaan kuvattu vielä erikseen jokaisen yksittäisen toimenpiteen toteumaennuste. Elinvoima- ja osaamislautakunnan osalta toimenpiteet ovat edistyneet elokuun loppuun mennessä kokonaisuutena erittäin hyvin. Ainoastaan palvelujen saatavuuden turvaamisen toimenpidekokonaisuudessa poikkeamia on sen verran paljon, että kokonaisuuden arvioidaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä osittain. Muissakin toimenpidekokonaisuudessa on poikkeamia yksittäisissä toimenpiteissä, mutta lukumääräisesti kuitenkin niin vähän, että niillä ei ole merkittävää vaikutusta kokonaisuuksien edistymiseen. Poikkeamia sekä raportointikauden keskeisiä onnistumisia on avattu tarkemmin seurantaraportissa.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan toimintakate toteutui tammi-elokuussa 9,7 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempänä. Toimintatuotot toteutuivat 1,2 milj. euroa suunniteltua pienempinä ja toimintakulut 10,9 milj. euroa alle kauden budjetin. Tukien ja avustusten sekä myös henkilöstömenojen toteumaa pienentää palkkatukityöllistämisen väheneminen. Ammatillisen koulutuksen palveluryhmän osalta henkilöstökulujen toteuma ylittää kauden vuosisuunnitelman 0,1 milj. euroa, mutta koko lautakunnan tasolla henkilöstökulut ovat alkuvuonna toteutuneet 4,1 milj. euroa alle suunnitellun tason. Palvelujen ostot ovat toteutuneet 0,6 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempänä. Avustukset ovat toteutuneet 1,0 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina, mikä aiheutuu työmarkkinatukimenoista. Työmarkkinatuen kuntaosuuden tammi-elokuun toteuma 16,3 milj. euroa ylittää kauden vuosisuunnitelman 1,3 milj. euroa.
Tilinpäätösennusteen mukaan lautakunnan toimintakate toteutuu 0,9 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempana. Toimintatuottojen ennustetaan toteutuvan 1,2 milj. euroa alle budjetoidun. Tuet ja avustukset koskien pääasiassa työllistämistukia ja ammatillisen koulutuksen projekteja ovat jäämässä 1,4 milj. euroa suunniteltua pienemmiksi. Toimintakulujen ennustetaan toteutuvan 2,0 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempinä. Työllisyys- ja kasvupalveluiden toiminnassa painotetaan valtion työllisyysmäärärahan käyttöä, jolla on merkittävä vaikutus palveluryhmän talouteen. Henkilöstömenojen ennustetaan alittavan budjetoidun koko lautakunnan tasolla 2,9 milj. euroa. Työllisyys- ja kasvupalveluissa henkilöstömenojen ennuste on pääasiassa palkkatukityöllistämisen pienenemisestä johtuen 4,3 milj. euroa budjetoitua pienempi. Tredussa henkilöstömenot ovat ylittämässä suunnitellun tason 1,4 milj. eurolla opiskelijavuosien ylittäessä tavoitteellisen määrän noin 300:lla. Avustuksiin sisältyvän työmarkkinatuen kuntaosuuden ennuste, -26,7 milj. euroa, on parantunut edellisestä raportoinnista, mutta on edelleen 2,2 milj. euroa budjetoitua suurempi. Vuokrakulujen ennuste ylittää vuosisuunnitelman 0,4 milj. eurolla.
Investointeja on tammi-elokuussa toteutunut 1,5 milj. euroa sisältäen mm. Santalahdentien toimipisteeseen hiljaiset työtilat, Pirkkalan toimipisteeseen lentokoneasentajakoulutuksen kehittämistä mahdollistava lentokelpoisen lentokoneen sekä Silta-kampuksen ensikertaisen kalustamisen hankinnat. Investointien tilinpäätösennuste on 2,9 milj. euroa, joka on 0,9 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempi.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.