§ 43 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös, poikkeaminen, Alaverstaanraitti 9

Lataa  Kuuntele 

TRE:4174/10.03.01/2020

Päätöspäivämäärä

16.11.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, tunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Yhdyskuntalautakunta myönsi 12.1.2021 § 6 luvan saada poiketa asemakaavassa osoitetusta käyttötarkoituksesta, rakennusoikeudesta ja rakennusalasta kiinteistöllä 837-109-9903-0 (Aleksandra Siltasen puisto). Päätöksestä valitettiin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on päätöksellään 11.11.2022 hylännyt valituksen.

Päätöksessään hallinto-oikeus on todennut, että alueella voimassa oleva asemakaava sallii kahvilarakennuksen rakentamisen kysymyksessä olevalle kiinteistölle 837-109-9903-0. Rakennus sijoitetaan kaavan mukaisen rakennusalan ulkopuolelle, mutta kuitenkin välittömästi sen viereen. Päätökseen sisältyy rakennuslupavaihetta koskevia lupaehtoja, joilla pyritään sovittamaan rakennus rakennettuun ympäristöönsä ja maisemaan.

Suunnitellulla rakentamisella ei ylitetä asemakaavan mukaista rakennusoikeutta, eikä kahvilan rakentaminen rajoita liiaksi puiston muuta kaavan mukaista käyttöä. Kun otetaan huomioon kiinteistön suuri koko,

kiinteistölle asemakaavassa osoitettu rakentaminen, suunnitellun rakennuksen sijoittamiselle esitetyt perusteet ja päätöksessä asetetut lupaehdot, poikkeamisen myöntäminen ei aiheuta haittaa kaavan toteuttamiselle eikä alueiden käytön muulle järjestämiselle. Myönnetty poikkeaminen ei myöskään

vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Alueelle vuonna 2008 hyväksytty asemakaava ei ole maankäyttö- ja rakennuslain 60 §:n tarkoittamalla tavalla vanhentunut eikä sen ajanmukaisuutta ole tarvinnut siten ennen luvan myöntämistä arvioida. 

Sillä seikalla, että lähistöllä on myös muita vastaavia kahvilarakennuksia, ei ole poikkeamisluvan oikeudellisten edellytysten arvioimisen kannalta merkitystä. Poikkeamiselle on katsottava olevan kiinteistön jo toteutuneen rakentamisen ja käytön kahvilan sijoittamiselle asettamiin rajoituksiin liittyvä erityinen syy.  Rakennushankkeen tarkempi toteuttaminen, kuten rakennuksen lopullinen koko, ulkoasu ja soveltuminen ympäristöön, sekä kahvilan huoltoliikenteen järjestäminen tulevat lopullisesti ratkaistavaksi rakennuslupamenettelyssä, jonka yhteydessä arvioidaan myös mahdollinen naapureille aiheutuva haitta.

Yhdyskuntalautakunta on voinut myöntää poikkeamisluvan eikä sen päätöstä ole syytä muuttaa.

Päätökseen ei haeta muutosta Korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön mukaan asemakaavapäällikkö on toimivaltainen päättämään muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä. 

Liitteet

1 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 11.11.2022

 

Päätös

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 11.11.2022 merkitään tiedoksi. Päätökseen ei haeta muutosta. 

Allekirjoitus

Vs. asemakaavapäällikkö Hanna Montonen