§ 176 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7642/02.04.03/2022

Päätöspäivämäärä

21.11.2022

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta vaaditaan oikaisua tarkastajan 31.10.2022 klo 11:16 tekemään tarkastusmaksua 7 20000 14833 koskevaan päätökseen. 

Oikaisuvaatimuksen tekijä on pyytänyt maksuun oikaisua vedoten siihen, että asianosainen ei ole tiennyt matkustavansa väärällä matkakortilla. Asianosainen on esittänyt tarkastustilanteessa nuorten alennusryhmään kuuluvan matkakortin. Asianosainen on saapunut Suomeen alle kuukausi sitten, eikä osaa puhua suomea tai englantia. Asianosainen on esittänyt tarkastajalle kreikkalaisen henkilökortin, sekä Tampereen vastaanottokeskuksen asiakaskortin. Asianosainen on edellä mainittujen korttien mukaan 38-vuotias. Hän ei ole osannut selvittää tilannettaan matkalippujen tarkastajalle kielimuurin takia. Oikaisuvaatimuksesta selviää, että asianosainen on saanut nuorten matkakortin siskoltaan. Sisko on luovuttanut matkakortin oikaisuvaatimuksen tekijälle tietämättä, ettei kortilla saa matkustaa 25 vuotta täyttäneet.  

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun. Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana. Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu. 

Asiassa on sinänsä riidatonta, että tarkastushetkellä asiakas on esittänyt tarkastajalle virheellisen matkalipun, koska nuorten alennusryhmään kuuluvalla matkakortilla voi matkustaa vain 17-24 -vuotiaat matkustajat. Oikaisuvaatimuksesta selviää kuitenkin, että oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole ollut tietoinen matkustamisesta virheellisellä matkalipulla. Oikaisuvaatimuksen tekijä on saapunut Tampereen vastaanottokeskukseen alle kuukausi sitten, osaamatta suomea tai englantia. Oikaisuvaatimuksen tekijä on saanut matkakortin siskoltaan siinä luulossa, että matkustaminen saamallaan matkakortilla on sallittua. Tarkastustilanteessa tilannetta ei ole pystytty selvittämään kielimuurin takia. Asiassa esitetyn oikaisuvaatimuksen perusteella voidaan katsoa, että asianmukaisen matkalipun esittämättä jättäminen on johtunut anteeksi annettavasta tietämättömyydestä. 

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään. Tarkastusmaksu jätetään perimättä asianosaiselta.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme