§ 290 Lehtorin virkasuhteen päättäminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7022/01.02.07/2022

Päätöspäivämäärä

25.10.2022

Päätöksen tekijä

Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Koulutusjohtaja Ari Mäkitalo, puh. 050 441 8813, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari puh. 040 037 6420, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Lehtorin yhtäjaksoinen virkasuhde on alkanut tuntiopettajana Tampereen seudun ammattiopistossa, Tredussa 1.8.2013.

Työnantajan tietoon on tullut, että lehtorin käyttäytyminen opetustilanteissa alaikäistä naispuoleista opiskelijaa kohtaan on ollut epäasiallista, syrjivää ja vahingollista.

Työnantajan saaman tiedon mukaan lehtori on paljastanut naisopiskelijaa koskevaa, salassa pidettävää ja arkaluontoista tietoa yhdelle opiskelijaryhmälle opetus- ja ohjaustilanteissa viimeisen vuoden aikana ja erityisesti syyskuussa 2022.

Työnantaja katsoo, että viranhaltijalla on ehdoton ja erityinen vaitiolovelvollisuus kyseisten opiskelijaa koskevien tietojen osalta. Vaitiolovelvollisuuden rikkominen koskee alaikäisen erityistä tukea saavan opiskelijan terveydentilaa ja salassa pidettävän erityisentuen päätöksen sisältöä. Lehtori on opiskelijaryhmän läsnä ollessa ja kuullen tuonut esiin opiskelijaa koskevia arkaluonteisia ja salassa pidettäviä tietoja.

Lehtori on lisäksi käyttäytynyt moitittavasti muun muassa siten, että hän on käyttänyt alatyylisiä ilmauksia opiskelijaa koskien.

Toiminta on järkyttänyt opiskelijaa syvästi. Opiskelija on alaikäinen ja hän on erityisen haavoittuvassa asemassa. Lehtori käyttää julkista valtaa ja on auktoriteettiasemassa opiskelijaan nähden, mikä asettaa tavanomaista korkeammat vaatimukset kaikelle viranhaltijan toiminnalle.

Edellä kerrotun lisäksi lehtori on solminut koulutussopimuksen 14.9.2022 veljensä kanssa. Lehtorin ei olisi tullut viranhaltijana, esteellisyysnäkökulmat huomioiden, solmia koulutussopimusta veljensä kanssa, eikä opiskelijoiden tulisi työskennellä lehtorin lähipiiriin kuuluvan veljen hyväksi. Lehtoria on huomautettu vuonna 2017 siitä, että hän on sopinut opiskelijan työskentelevän lehtorin omassa yrityksessä alihankkijan kautta. Lehtorille on tuotu tuolloin esiin, että kyseinen toiminta on sopimatonta, eikä niin voi toimia jatkossa.

Edellä mainittujen syiden johdosta työnantaja katsoi, että viranhaltijan toiminnasta johtuen oli asiassa muodostunut kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain (viranhaltijalaki) 35 §:n mukainen asiallinen ja painava syy lehtorin virkasuhteen irtisanomiselle, sillä lehtori on rikkonut virkasuhteesta johtuvia velvollisuuksiaan olennaisella ja vakavalla tavalla. Työnantaja katsoo, että lehtorin rikkomukset ovat laadultaan olleet niin vakavia, ettei työnantajalta kohtuudella voida edellyttää virkasuhteen jatkamista, jolloin työnantajalta ei voida edellyttää viranhaltijan varoittamista tai sen selvittämistä, voitaisiinko irtisanominen välttää sijoittamalla viranhaltija muuhun virkaan.

Edellä mainitun johdosta viranhaltijalle varattiin tilaisuus tulla kuulluksi mahdollista virkasuhteen irtisanomista koskien. Kuulemistilaisuus pidettiin 6.10.2022. Lehtori osallistui tilaisuuteen avustajansa (pääluottamusmies) kanssa ja tilaisuudesta laadittiin lisäksi muistio, joka on päätöksen liitteenä.

Lehtori myönsi kuulemistilaisuudessa kutsussa mainitut salassapidettävän tiedon kertomisen muulle opetusryhmälle sekä sen, että hän oli solminut koulutussopimuksen veljensä kanssa. Lehtori katsoi, ettei ollut tahallisesti ilmaissut salassa pidettävää tietoa ryhmälle ja katsoi, että koulutussopimuksen tekeminen veljensä kanssa oli ”työtapaturma”.  

Lehtori kiisti sen, että hän olisi kutsussa kuvatulla tavalla alatyylisesti kommentoinut opiskelijaa ja sitä mitä voisi hänelle tehdä. Kuulemistilaisuudessa kuultavan avustaja esitti toiveen siitä, että lehtoria ei irtisanottaisi, vaan että hänelle annettaisiin asiasta vakava kirjallinen varoitus. 

Työnantaja jäi kuulemistilaisuuden jälkeen harkitsemaan lehtorin virkasuhteen irtisanomista. Harkittuaan asiaa työnantaja päätyi siihen, että lehtorin virkasuhde päätetään irtisanomalla. Työnantaja katsoo, että huolimatta lehtorin kuulemistilaisuudessa esiin tuomista seikoista ja väitteistä, lehtori on rikkonut viranhoitovelvollisuutensa käyttäytymällä epäasiallisesti oppilaita kohtaan. Erityisen moitittavana työnantaja pitää opiskelijaa koskevan arkaluontoisen ja salassa pidettävän tiedon paljastamista ulkopuolisille. Työnantaja katsoo, että lehtorin on tullut ymmärtää se, että hän on paljastanut opiskelijaa koskevia salassa pidettäviä tietoja ulkopuolisille ja lisäksi työnantaja katsoo, että tietojen paljastamisessa on ollut piirteitä opiskelijan nöyryyttämisestä opiskelijaryhmän edessä.  

Työnantaja katsoo, että lehtorin toiminta ja käytös on ollut omiaan vaarantamaan opiskelijan yksityisyyden suojaa sekä oppilaitoksen mainetta. Työnantaja katsoo, että lehtori on rikkonut kunnallisen viranhaltijalain 4 luvun 17 §:n mukaisia yleisiä velvollisuuksiaan siten, että hän ei virkaansa hoitaessaan toimi ja käyttäydy hänen asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla.

 Työnantaja katsoo, että lehtorin toiminta muodostaa viranhaltijalain 35 §:n 5 momentin mukaisen niin vakavan rikkomuksen, ettei irtisanominen edellytä viranhaltijan varoittamista tai sen selvittämistä, voitaisiinko irtisanomisen välttää sijoittamalla hänet muuhun virkaan.

Toimintasäännön liite: Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan toimivallan siirtäminen 1.8.2022

 

Päätös

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Johtaja Kirsi Viskari