§ 85 Päätös hankinnan keskeyttämisestä koskien Kotitori-palveluintegraattorin hankintaa

Lataa  Kuuntele 

TRE:3561/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

4.11.2022

Päätöksen tekijä

Z/Johtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailutusasiantuntija Pia Ritari, puh. 0406517921, etunimi.sukunimi@tuomilogistiikka.fi, projektipäällikkö Tanja Koivumäki, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kilpailutusasiantuntija Pia Ritari, puh. 0406517921, etunimi.sukunimi@tuomilogistiikka.fi, vs. johtaja Leena Viitasaari, sosiaali- ja terveyspalvelujen  palvelualue, puh. 050 553 8672, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tuomi Logistiikka Oy pyysi Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen toimeksiannosta osallistumishakemuksia Kotitori-palveluintegraattorin hankinnasta järjestettävään tarjouskilpailuun. Kyseessä on laaja-alaisen Kotitori-palveluintegraattorimallin hankinta, jonka ensivaiheessa kilpailutetaan Kotitori-palveluintegraattori ja myöhemmin muita toimintamalliin kytkeytyviä palvelukokonaisuuksia.

Kyseessä on hankintalain (1397/2016) liitteen E mukainen sosiaali- ja terveyspalvelun hankinta, jonka menettelyyn noudatetaan hankintalain 109 §:ää. Hankintamenettelynä on hankintalain mukaisen neuvottelumenettelyn kaltainen menettely. Hankinnasta lähetettiin osallistumispyyntö julkaistavaksi Hilma-palvelussa 30.9.2022 ja osallistumispyyntö oli saatavilla tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa. Osallistumishakemusten jättöaikana ehdokkailla on ollut mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä 13.10.2022 klo 9.00 asti. Kysymyksiin on vastattu hankintayksikön toimesta 17.10.2022. 

Osallistumispyynnössä määriteltiin, että ehdokkaita valitaan neuvotteluihin vähintään kaksi (2) ja enintään (4).

Osallistumishakemuksen jättivät määräaikaan 24.10.2022 klo 12.00 mennessä seuraavat kaksi (2) ehdokasta:

  • Luona Oy (0584723-5) Ryhmittymä (ryhmittymän jäsenet liikesalaisia) 
  • Tammenlehväkeskus Oy  (2117933-7) Ryhmittymän jäsenet: Alustapalvelu Sociala Oy (2880867-7) ja Sosped Keskus Oy (2153418-3)  

Osallistumishakemusten avaamisen jälkeen on tullut ilmi, että kumpikaan ehdokas ei ole täyttänyt hankintayksikön asettamia soveltuvuusvaatimuksia kokonaisuudessaan kaikkien ryhmittymän jäsenten osalta. 

Osallistumispyynnön vaatimuksen mukaisesti sosiaalipalveluiden vastuuhenkilöllä tulee olla sosiaalialan tai sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinto. Lisäksi vastuuhenkilö tulee olla nimettynä päävastuullisen jäsenen osalta.  Luona Oy ryhmittymän osalta vaatimus ei täyty, sillä sosiaalipalveluiden vastuuhenkilö ei täytä asetettua koulutusvaatimusta. Osallistumispyynnössä vaadittua liiketoiminnan kehittämisen vastuuhenkilöä ei ole nimetty päävastuulliselta jäseneltä vaan ryhmittymän jäseneltä.  

Tammenlehväkeskus Oy:n ryhmittymän liiketoiminnan vastuuhenkilöä ei ole nimetty päävastuulliselta jäseneltä vaan ryhmittymän jäseneltä. Lisäksi osallistumishakemus ei täytä ehdokkailta vaadittua alfa-rating luokitusta. 

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Vastuuhenkilöille asetetut pätevyysvaatimukset ja alfa-rating luottoluokitusvaatimus ovat osallistumispyynnössä asetettuja pakollisia soveltuvuusvaatimuksia. 

Hankintayksikkö on osallistumishakemuksia käsitellessään havainnut osallistumispyynnössä asetetussa liikevaihtovaatimuksessa ja pakollisessa referenssivaatimuksessa sellaisia epäselvyyksiä, jotka ovat saattaneet rajoittaa menettelyyn osallistumista epätarkoituksenmukaisesti. Ottaen huomioon osallistumishakemusten pakollisissa soveltuvuusvaatimuksissa kuvatut puutteet sekä osallistumispyynnön mahdollinen tulkinnanvaraisuus, hankintamenettely tulee keskeyttää.     

Hankintalain 1397/2016 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Edellä kuvatusti hankinnan keskeyttämiselle on todellinen ja perusteltu syy. Ratkaisu ei vaaranna ehdokkaiden tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua. Hankinta esitetään keskeytettäväksi. Hankinnasta tullaan uudelleen valmistelun jälkeen julkaisemaan uusi hankintailmoitus.

Asiakirjojen julkisuus​

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Osallistumishakemusasiakirjat pidetään salassa julkisuuslain (621/1999) 24 §:n 1 momentin 17kohdan perusteella aina siihen saakka, kunnes hankintayksikkö on tehnyt ratkaisunsa mahdollisessa uudessa hankintamenettelyssä. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa. 

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosääntö 37 §.

Päätös

Kotitori-palveluintegraattorin hankinta keskeytetään perusteluissa mainituista syistä.

Allekirjoitus

Vs. johtaja, Leena Viitasaari