§ 48 Vahingonkorvaushakemus nimen käyttämisestä julkisessa mainonnassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:8087/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

25.11.2022

Päätöksen tekijä

Johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, p. 050 411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Lauri Savisaari, puh. 040 801 6081, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen:

Aasianosainen on lähettänyt Tampereen kaupungille 28.9.2022 sähköpostitse 3.000 euron suuruisen vahingonkorvausvaateen. Asianosainen on vaatinut Tampereen kaupunkia korvaamaan hänelle vahingonkorvausta hänen nimensä käyttämisestä Ritarit- näyttelyn yhteydessä. Asianosaisen mukaan hänen nimelleen on aiheutettu julkista mainehaittaa. Tämän lisäksi vahingonkorvausvaateen perusteena hän kirjoittaa olevan mahdollisen, epäsuorasti väkivaltaan yllyttämisen.

Asianosainen kertoo, että hän oli sopinut Vapriikin kanssa luennoinnista kyseisessä näyttelyssä, mutta hän ei ollut antanut Vapriikille koskaan lupaa käyttää hänen nimeään näyttelyn mainonnassa ja mm. netissä yhdistettynä miekan terään ja verenpunaiseen kuvaan. Asianosainen kokee, että kuva oli asiaton ja viittasi väkivaltaan. Asianosainen kertoo pyytäneensä Historiallisia museoita poistamaan hänen nimensä kuvan yhteydestä. Hänen mukaansa lupauksista huolimatta näin ei tapahtunut ja hänen nimensä oli miekan alla useita kuukausia netissä. 

Asianosainen kokee tästä aiheutuneen haittaa hänen työlleen ja jopa mahdollisesti hänen turvallisuudelleen. Asianosainen vaatii Tampereen kaupungilta vahingonkorvausta yhteensä 3.000 euroa. Perusteluina vaatimukselle on, että asianosaisen nimeä on väärinkäytetty luvattomasti. Koska hänen nimensä oli kuukausia luvatta käytössä, väkivaltaan viittaavan kuvaston yhteydessä. Asianosainen katsoo, että hänen henkilönsä ja työnsä on saanut sellaisen merkitysyhteyden, joka ei ole hänen oma valintansa. Asianosainen kertoo työskentelevänsä myös kv. yhteyksissä ja hän on ollut rauhan ja konfliktinhallinnan kansainvälisissä koulutuksissa. Tästä näkökulmasta hän arvioi, että etenkin nainen, jonka nimi on miekan alla, verisessä kuvastossa, asetetaan tahtomattaan mahdolliseen vaaraan ja monessa uskonnossa ja poliittisessa perinteessä on tulkintoja, joita emme ymmärrä. 

Asianosainen katsoo, että hänelle aiheutuneen vahingon vaikutukset ovat pitkäkestoisia ja hänen työssään henkilö profiloidaan hyvin nopeasti. Tällä on ollut ilmeinen vaikutus asianosaisen työtilaisuuksiin. Asianosainen katsoo, että vahingonkorvauksen määrä on hyvin alimitoitettu suhteessa todelliseen rikkomukseen.

Päätösvallan peruste, Tampereen kaupungin hallintosääntö, § 37: palvelualueen johtaja päättää alle 50.000 euron suuruisen vahingonkorvauksen myöntämisestä.

 

Päätös

Vahingonkorvausvaatimus hylätään perusteettomana.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Lausunnot

Lakimies Kim Pråhl:

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon on velvollinen sen korvaamaan. Nyt käsillä olevassa tilanteessa on kyse siitä, että asianosaisen ja Tampereen kaupungin välillä on ollut sopimus siitä, että asianosainen luennoi kyseisen Ritarit-näyttelyn yhteydessä. Kyseinen luennointi on lopulta peruuntunut. 

Tampereen yliopisto on ollut mukana luentojen järjestämisessä. Yliopisto on tiedustellut asianosaiselta tarkennuksia omaa koulutusmateriaaliansa koskien 24.8.2022 sekä 28.8.2022. Asianosainen on ollut yhteydessä Tampereen kaupunkiin/yliopistoon kyseisen näyttelyn markkinointimateriaalia koskien 28.8.2022. Asianosainen on tuolloin ilmoittanut, että ” Miekka-aiheista kuvaa ei ole käytetty missään muualla kuin nimeni yhteydessä. Muiden luennoitsijan kuvauksissa on käytetty neutraalimpaa kuvaa ritarista ratsun selässä. Miekka-kuva on ehdottomasti liian dramaattinen ja sisältää vääriä assossiaatioita luentoni suhteen. En ole sotahistorioitsija. Vaihtakaa ystävällisesti luentoni taustakuvaksi sama kuin muillakin luennoitsijoilla, tai neutraali kuvaton sivu.” 

Tämän jälkeen yliopiston edustaja on ollut yhteydessä asianosaiseen puhelimitse ja lisäksi kaupungin edustaja on yrittänyt olla asianosaiseen yhteydessä puhelimitse. Yliopiston edustaja on ilmoittanut asianosaiselle että miekkakuva on koko luentosarjan tiedotuskuva eikä sitä ole käytetty vain asianosaisen luennon yhteydessä ja kaikille Ritarit-näyttelyn luentosarjan luennoille oli laitettu youtubeen sama otsikkokuva. 

Tämän jälkeen asianosainen on 2.9.2022 ilmoittanut sähköpostitse, ettei museolla ole oikeutta käyttää asianosaisen nimeä kyseisenlaisessa mainonnassa ja asianosainen toteaa, että miekka tulee poistaa materiaalista välittömästi. 

Tämän jälkeen Tampereen kaupunki on poistanut materiaalin internetistä.

Kuten edellä kuvatusta käy ilmi, ei Tampereen kaupunki ole toiminut asiassa objektiivisesti arvioiden huolimattomasti tai tahallisesti suhteessa mihinkään rikkomukseen/laiminlyöntiin, joka olisi aiheuttanut asianosaiselle nyt käsiteltävänä olevan vahingon. Asiassa ei ole esitetty minkäänlaista näyttöä siitä, että yksinomaan jokin Tampereen kaupungin toimenpide olisi aiheuttanut asianosaiselle vahingonkorvauslain mukaista vahinkoa eikä kaupungin toiminnan ja väitetyn vahingon välillä ole havaittavissa syy-yhteyttä. 

Koska asianosainen ei ole esittänyt, että Tampereen kaupungin toiminnasta olisi aiheutunut vahingonkorvauslain mukaista vahinkoa tai että mikään Tampereen kaupungin toimenpide tai laiminlyönti olisi syy-yhteydessä asianosaiselle aiheutuneeseen vahinkoon tai että Tampereen kaupunki olisi tällaisen vahingon tuottamuksesta tai tahallisesti aiheuttanut, tulee asianosaisen vahingonkorvausvaatimus hylätä perusteettomana.

 

Allekirjoitus

Johtaja Lauri Savisaari