Yhdyskuntalautakunta, kokous 25.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 248 Aluerajoituksen 30 km/h muutos Kämmenniemen asuinalueella 

TRE:7227/08.01.02/2022

Valmistelija

  • Vandell Ari, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518 ja liikenneinsinööri Heljä Aarnikko, puh 040 806 4917, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki,​ puh. 040 1241 626,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Yhdyskuntalautakunta hyväksyi 29.12.2016 pykälässä 157 asuinalueiden aluenopeusrajoituksen muutoksen "Nopeusrajoitusjärjestelmän päivittäminen" (TRE:3591/08.01.02/2016). Päätöksen mukaan aluenopeusrajoituksen muutos on tavoitteena toteuttaa vuosien 2017-​ 2021 kuluessa tarkempien asuinaluekohtaisten suunnitelmien perusteella. Samassa yhteydessä toteutetaan tarvittavat liikenteenrauhoittamistoimenpiteet,​ ja arvioidaan pyöräilyn mahdollinen sijoittaminen ajoradalle. Aluerajoitusmuutokset tehdään alueittain perustuen liikennevirtoihin ja aluekohtaiset päätösesitykset tuodaan vielä aina erikseen lautakunnan päätettäviksi. Kantakaupungin muutosten ohella on tullut asukkaiden toiveiden ja selvitysten perusteella tarpeelliseksi laajentaa aluenopeusrajoitusmuutos myös Kämmenniemeen.

Kämmenniemen asuinalueesta on laadittu suunnitelma aluenopeusrajoituksen 30 km/h toteuttamisesta. Suunnitelmaehdotus perustuu nykyisen liikenneverkon analyysiin,​ alueella tehtyihin ajoneuvoliikenteen,​ jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden laskentoihin,​ mitattuihin todellisiin,​ nykyisiin ajonopeuksiin,​ liikenneonnettomuusanalyysiin,​ kulkumuotojen verkkohierarkiaan ja asuinalueella olevien palvelujen sijoittumiseen.

Vuorovaikutus

Suunnitelmaa esiteltiin videoesittelyssä ja se oli netissä katsottavissa 19.9.-2.10.2022. Videosta tuli kaksi palautetta, joissa toisessa toivottiin myös Paavolantielle alempaa nopeusrajoitusta ja toisessa toimenpiteitä Ullakonvainio-kadulle. 

Suunnitelmaehdotuksesta oli mahdollisuus antaa sähköisessä karttakyselyssä palautetta ajalla 27.4.–15.5.2022. Kyselyyn vastasi 70 ihmistä, joista puolet ilmoitti asuvansa alueella. Vastaajien suosituimmiksi kulkumuodoiksi nousivat vain henkilöautolla liikkuvat tai henkilöautolla ja kävellen liikkuvat. Kaikista vastaajista hieman alle kolmannes (27 %) vastusti aluerajoitusta 30 km/h nykyisen 40 km/h sijaan ja 71 % piti aluerajoitusta 30 km/h alueelle parempana kuin aluerajoitusta 40 km/h. Alueella asuvista vastaajista muodostui hyvin samankaltainen jakauma (26 % ja 74 %). 

Turvattomiksi koettuja paikkoja esitettiin kartalle hieman yli 90 kappaletta. Turvattomaksi koettujen paikkojen syissä mainittiin useimmiten suuren ajonopeudet ja vilkas liikenne, sekä näkemäesteet ja jalankulku- ja pyöräväylän puuttuminen.

Suunnitelman mukaan aluenopeusrajoitus 40 km/h muuttuu aluenopeusrajoitukseen 30 km/h liitteessä esitetyllä tavalla. Nopeusrajoituksen tueksi on esitetty liikenteenrauhoittamistoimenpiteitä, joita voivat olla mm. ajoratamerkinnät ja/tai heräteraidat 30 km/h sisääntulokohtiin, suojateiden havaittavuuden parantaminen tehostetulla valaistuksella ja/tai herätevarsien lisääminen suojatiemerkkeihin, ajoradan sivusiirtymät, pyöräilyn paikan tarkistaminen, kavennukset tai korotettu liittymäalue tai suojatie. Vuonna 2023 toteutetaan liikennemerkkimuutokset ja kevyemmät rauhoittamistoimenpiteet. Nopeusrajoitusmuutoksen vaikutuksia seurataan ja seurantojen perusteella toteutetaan mahdollisuuksien mukaan lisärauhoittamistoimenpiteitä.

Karttakyselyssä saatujen palautteiden perusteella turvallisuuden parantamiskohteita lisättiin suunnitelmaehdotukseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kämmenniemen asuinalueen nopeusrajoitusjärjestelmän muutos ja liikenteen rauhoittamistoimenpiteet hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jouni Sivenius poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Kapa/lisu; Petri Keivaara/Tampereen kaupunki; Kimmo Myllynen/Tampereen kaupunki; Leena Tala/Tampereen kaupunki; Mika-Pekka Hytönen/Tampereen kaupunki; Sisä-Suomen Poliisilaitos; Liikennemerkit

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.