§ 306 Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Universities Fund Kenyan välisen koulutusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7759/12.01.01/2022

Päätöspäivämäärä

14.11.2022

Päätöksen tekijä

Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Tellervo Tarko, p. 040 182 9457, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, p. 0400 376 420, etunimi. sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu toteuttaa koulutusvientiä yhteistyössä tamperelaisten koulutusorganisaatioiden kanssa. 

Tampereen kaupunki on solminut useampia yhteisymmärryspöytäkirjoja edistääkseen tamperelaisten toimijoiden koulutusvientiä. Tampereen kaupungin rooli koulutusviennissä on toimia mahdollistajana ja arvovaltapalveluiden tuottajana. Kaupunki on Tampereen seudulla tärkeä kumppani koulutusorganisaatioille, kun koulutusvientimarkkinoita avataan globaalisti. Koulutus- ja osaamisvienti tekee Tamperetta tunnetuksi kansainvälisesti, vahvistaa Tampereen mainetta huippuosaamisen kaupunkina sekä parantaa yritystoiminnan edellytyksiä, näin tukien kaupungin strategisia intressejä. Kaupungin tuki on tärkeä erityisesti tilanteissa, joissa julkisten instituutioiden kumppanuus on edellytys hankkeiden toteutumiselle. 

Tampereen kaupunki on solminut yhteisymmärryspöytäkirjan useamman kenialaisen maakunnan kanssa. Tämän myötä on esimerkiksi käynnistynyt ja käynnistymässä kenialaisten lähi- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden koulutuksia Tampereella. Kenialaisten maakuntien kanssa solmitut yhteisymmärryspöytäkirjat ovat mahdollistaneet kenialaisten opiskelijaryhmien lähettämisen Tampereella. 

Keniaa kiinnostaa laajentaa yhteistyötä muun muassa opettajankoulutukseen, asiantuntijatyöhön tutkintorakenteiden kehittämiseen (curriculum development), ammatillisten oppilaitosten ja koulutuksen uudistamiseen. Keniassa kyseiset alat kuuluvat valtion hallinnon alaisuuteen. Tämän vuoksi on solmittu yhteisymmärryspöytäkirja Kenian hallituksen/Kenian opetusministeriön sekä Tampereen kumppanien ja sidosryhmien välillä. Tämän yhteisymmärryspöytäkirjan tavoitteiden saavuttamiseksi ja käytännön toteuttamiseksi solmitaan yhteisymmärryspöytäkirja Universities Fund Kenyan ja Tampereen kumppanien välillä.

Tampereen kaupunki/Tampereen seudun ammattiopisto Tredun lisäksi yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittavat TAMK, TAKK, MaxGlobal Ltd, Varala, JAMK ja HAMK.

Allekirjoittamalla yhteisymmärryspöytäkirjan osapuolet ilmaisevat tahtotilansa yhteistyön laajentamiseen. Konkreettisista yhteistyön muodoista kukin osapuoli sopii erikseen kenialaisen partnerin kanssa. Yhteisymmärryspöytäkirja ei velvoita osapuolia juridisesti eikä taloudellisesti. Pöytäkirja toimii tahdonilmauksena edistää yhteistyötä molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla. 

Johtajan, ammatillinen koulutus päätösvalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 16.6.2022 § 69 Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö. (Toimintasäännön liite: Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan toimivallan siirtäminen 1.8.2022 alkaen.)

Päätös

Universities Fund Kenyan ja tamperelaisten koulutusvientiä toteuttavien koulutusorganisaatioiden välinen yhteisymmärryspöytäkirja koulutusyhteistyöstä hyväksytään. 

Tampereen kaupunki/ Tampereen seudun ammattiopisto Tredu allekirjoittaa yhtenä osapuolena Universities Fund Kenyan ja tamperelaisten koulutusvientiä toteuttavien oppilaitosten välisen yhteisymmärryspöytäkirjan koulutusyhteistyön laajentamiseksi. 

Yhteisymmärryspöytäkirjan Tampereen kaupungin/Tampereen seudun ammattiopisto Tredun puolesta allekirjoittaa johtaja, ammatillinen koulutus.

Allekirjoitus

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari