§ 262 Vahingonkorvausvaatimus ajoneuvovahingosta Ratapihakadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:6766/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

2.12.2022

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintoassistentti Sami Niemelä, puh. 040 729 3002, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta vaaditaan vahingonkorvausta Ratapihankadulla 29.8.2022 noin klo 10.00 sattuneesta kuoppaanajosta. Asianosaisen auton vanne vaurioitui vahingon seurauksena. Asianosaisen korvausvaatimus on 300,00 euroa, joka koostuu vanteen oikaisusta ja rengastöistä.

Vahingonkorvauslain mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän maksettavaksi. 

Tieliikennelain mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Tieliikennelaissa todetaan myös, että ajoneuvon nopeus ja etäisyys toiseen tienkäyttäjään on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Ratapihankadulla on ollut vahingon tapahtuma-aikaan asetettuna tietyömerkki sekä 30 km/h aluerajoitusmerkki. Tietyömerkillä varoitetaan tieosuudesta, jolla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä taikka työstä tai työn keskeneräisyydestä johtuvia vaaroja, kuten irtokiviä tai kuoppia. Katuosuudella on tehty asfalttitöihin liittyviä alustavia töitä. Katuosuus on jyrsitty illalla 29.8.2022 hiljaisen liikenteen aikaan. Jyrsitty asfalttipinta on ollut liikennekäytössä, kunnes kohde on päällystetty 5.9.- 6.9. välisenä yönä.

Huomionarvoista asiassa on se, että Ratapihankatu on varsin vilkasliikenteinen väylä. Kyseisenä ajankohtana tiellä sijaitsevista kuopista ei ole tullut palautteita tai muita ilmoituksia kunnossapidon palautejärjestelmään.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että kyseessä ei ole ollut kaupungin tahallisuudesta, huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä aiheutunut vahinko, joka osoittaisi vahingonkorvauslain mukaisen tuottamuksen. Vahingonkorvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Tieliikennelaki (729/2018) 3 § ja 5 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 1.11.2022 § 107).

 

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen