§ 105 Yhteistyösopimus Operaatio Pirkanmaan, Tampereen kaupungin ja toiminnan järjestäjien kanssa 2022-2023

TRE:1427/12.03.03/2022

Päätöspäivämäärä

8.12.2022

Päätöksen tekijä

Kulttuurijohtaja, Sivistyspalvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Ilona Kyykoski, puh. 040-706 5431 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050-411 3033 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Operaatio Pirkanmaa on Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke vuosille 2022–2024. Operaatio Pirkanmaan yhdeksi päätoiminnan muodoksi on ohjausryhmän hyväksymässä projektisuunnitelmassa määritelty kulttuurisen ohjelmiston toteuttaminen Pirkanmaalla. Projektit toteutetaan yhteistyössä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa, ja niillä täydennetään olemassa olevaa kulttuuritoimintaa alueella.  
 
Projekteista suurin osa pohjautuu kulttuuripääkaupunkihaussa kertaalleen kuratoituun ohjelmistoon, ja Operaatio Pirkanmaan toisen vaiheen toteutukseen on valikoitu projekteja, joiden arvot, taiteellinen sisältö, toimintaverkosto sekä jälkeensä jättämä perintö vastaavat Operaatio Pirkanmaan tavoitteita.  Lisäksi on arvioitu hankkeiden tuotantovalmiutta ja toteuttajien tuotanto-osaamista.  

Operaatio Pirkanmaan tavoitteena on kehittää elinvoimaista kulttuurimaakuntaa ja luovien alojen kansainvälistä osaamiskeskittymää, jossa ammattilaisten toimintaedellytyksiä kehitetään ja kuntalaisten kulttuuriset oikeudet toteutuvat. Hanke toimii yhä yhdenvertaisemman, saavutettavamman ja kestävämmän toimintaympäristön edistämiseksi Pirkanmaalla. Kuntien yhteisellä rahoituksella toteutetaan osa hakuvaiheessa tehdyistä projektisuunnitelmista ja kehitetään luovien alojen osaamista, verkostoja ja osaamispohjaa työllisyyden edistämiseksi. EU-hankeosaamisen ja kulttuurikentän kansainvälistymisen vahvistaminen alueella on myös yksi Operaatio Pirkanmaan tavoitteista. Hankkeen toteutukseen osallistuu Tampereen lisäksi 19 Pirkanmaan kuntaa. 
 
Ohjelmayhteistyöllä toteutetaan kuntien kulttuuritoiminnasta säädetyn lain mukaista tehtävää. Taiteellisen sisällön hankkiminen täyttää hankintalain ehdon suorahankinnasta. (Hankintalaki 40 § kohta 3.)

Kulttuurijohtajan päätösvalta asiassa perustuu sivistyspalveluiden palvelualueen johtajan päätökseen 10.1.2022, § 2, Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasääntö 10.1.2022 alkaen.

Päätös

Tampereen kaupunki käynnistää ohjelmistoyhteistyön osana Operaatio Pirkanmaa -hanketta seuraavien toimijoiden kanssa seuraavissa kulttuuriprojekteissa: 

Petra Poutanen, Kulttuuriosuuskunta Uulu: Urbaanit katedraalit 

G Livelab Tampere: 12 Point Festival  

Legioonateatteri ry. & Työväen museoyhdistys ry.: Hiljainen kapinani  

Mänttä-Vilppulan kaupunki: Taidekaupungin laulujuhla  

Alma Jantunen, Lasisirkus: Lasi syntyy tuhannessa asteessa  

 

Lisäksi jatketaan yhteistyötä seuraavien tahojen kanssa jatkosopimuksella:  

Tästä tulee niin hieno maailma ry.: Lasten kyläkarnevaalit  

Juhana Nyrhinen, Kulttuuriosuuskunta Uulu: Metsäfolk  

 

Ja lisäksi Tampereen kaupunki osallistuu partnerina seuraaviin hankkeisiin osana Operaatio Pirkanmaa ohjelmistotyötä:  

Terälahden seutu ry.: Kulttuurista ponnistavaa paikallisuutta Teiskossa  

Tuottajapankki, TAMK: Tuottajaresidenssin pilotointi  

Folk Extreme Oy: Kansantaidetta kulttuuriraiteilla  

 
Yhteistyöstä laaditaan erillinen sopimus jokaisen toimijan kanssa. 

Kukin sopimukseen sitoutuva toimija toteuttaa sopimuksessa määriteltyjä projekteja omissa organisaatiossaan projektisuunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden ja toimenpiteiden mukaisesti ja raportoi niistä kaupungille yhdessä sovitulla tavalla. Tampereen kaupunki vastaa sopimuksen mukaisesti sovitusta yhteistyöstä ja rahoitusosuuksista. Päävastuu projektin toteuttamisesta on toimijalla.  

Yhteistyön ehdot ja muodot on määritelty tarkemmin päätöksen liitteenä olevassa yhteistyösopimusluonnoksessa sekä liitteessä Ohjelmiston 3. lähdön projektit ja budjetit.  

Allekirjoitus

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen