§ 30 Lausunto Likolammin kemiallisesta kunnostuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:7687/11.01.02/2022

Päätöspäivämäärä

9.12.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. asemakaavapäällikkö Hanna Montonen, puh. 040 801 6952, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Tampereen kaupungin ympäristösuojelulain mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Likolammin kemiallista kunnostusta. Lausuntoa pyydetään 15.12.2022 mennessä, Dnro LSSAVI/4194/2022.

Tampereen kaupunki on hakenut lupaa Likolammin kemialliselle kunnostukselle. Likolammi on Raholassa sijaitseva pieni tulouomaton orsivesilampi, josta vedet purkautuvat purkuputken kautta hulevesiverkostoon. Hankealueen sijaintikiinteistöt ovat: 837-233-9903-0, 837-604-1-12, 837-604-1-49 ja 837-604-876-1. Lampi sijaitsee vedenhankintaa varten tärkeällä pohjavesialueella Epilänharju-Villilä B.

Vuonna 2019 toteutetun pohjavesialueen rakenneselvityksen perusteella Likolammi ei ole yhteydessä pohjavesimuodostumaan. Lammella on tehty aiemmin kemikalointi alumiinikloridilla vuonna 2002. Kyseisellä käsittelyllä lammen vedenlaatu parani muutamiksi vuosiksi.

Likolammille vuonna 2020 laaditun kunnostussuunnitelman mukaan järven sisäinen kuormitus on keskeinen lammen rehevyysongelmia ylläpitävä tekijä. Lammella on ollut aika ajoin sinilevän massaesiintymiä, viimeksi vuonna 2019. Etenkin kesäaikainen hapettomuus ja sen aikaansaama sisäinen kuormitus on ongelmallista. Kuormitusta pyritään estämään kemiallisella Phoslock-käsittelyllä, jolle nyt haetaan lupaa. Hankkeen tarkoituksena on parantaa Likolammin vesiekologista yleistilaa ja lammen virkistyskäyttöarvoa lammen ranta-asukkaiden tarpeisiin.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on taajamatoimintojen aluetta ja tärkeää vedenhankintaan soveltuvaa pohjavesialuetta. 

Yleiskaava

Alueen yleiskaavatilanne muodostuu lainvoimaisesta Kantakaupungin yleiskaavasta 2040 ja valtuuston hyväksymästä Kantakaupungin vaiheyleiskaavasta – valtuustokausi 2017- 2021.

Yleiskaavassa Likolammi on osoitettu vesialueeksi ja rannat on osoitettu asumisen alueiksi sekä luoteisosassa keskuspuistoverkostoksi. Likolammeen rajautuva Villilänsaari-Mustavuori-Tesomajärvi-Haukiluoman puistoaluekokonaisuus on osoitettu ohjeelliseksi keskuspuistoverkoston kehittämistarvealueeksi. Alueelle tulee laatia kokonaissuunnitelma, jonka tavoitteena on vahvistaa alueen tunnettavuutta ja saavutettavuutta koko kaupunkiseutua palvelevana monipuolisena keskuspuistona. Suunnitelmalla tulee yhteen sovittaa virkistystoimintojen ja -palveluiden tarpeet ja muu maankäyttö luonnonympäristön, kulttuuriympäristön ja maiseman arvojen kanssa.

Likolammen alue kuuluu Pyhäjärven valuma-alueeseen sekä Epilänharju-Villilän pohjavesialueeseen. Pohjavesialuetta koskevat toimenpiteet on suunniteltava ja toteutettava niin, etteivät ne heikennä pohjaveden laatua tai vähennä pohjaveden antoisuutta. Alueelle ei saa sijoittaa toimintoja, joista voi aiheutua pohjaveden pilaantumisvaaraa. Pohjaveden muodostumisen turvaamiseksi puhtaat hulevedet on imeytettävä maaperään ja suosittava läpäiseviä pintoja. Likaisia hulevesiä ei saa imeyttää pohjavesialueella vaan ne tulee johtaa alueen ulkopuolelle. Hulevedet on johdettava pois pohjavesialueille sijoittuvilta liikennealueilta.

Asemakaava

Likolammi on 22.1.1965 vahvistetussa asemakaavassa nro 2255 osoitettu vesialueeksi. Likolammin rannat on asemakaavoissa osoitettu pääasiassa asumiseen tai asumisen mahdollistaviksi viljelystonteiksi, koillisessa ja luoteessa on lähivirkistysaluetta. 

Asemakaavoituksella ei ole huomautettavaa lupahakemukseen. Lammen tilan parantaminen on kannatettavaa ja se tukee myös yleiskaavan tavoitteita. 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti