§ 191 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:8394/02.04.03/2022

Päätöspäivämäärä

12.12.2022

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta vaaditaan oikaisua tarkastajan 03.11.2022 klo 12:13 tekemään tarkastusmaksua 7 20000 15214 koskevaan päätökseen. 

Asianosainen on pyytänyt maksuun oikaisua vedoten terveydentilaansa ja siihen, että on ulkopaikkakuntalaisena ostanut itselleen virheellisen matkalipun. Asianosainen on esittänyt lääkärin lausunnon terveydentilastaan. Asianosainen on esittänyt tarkastustilanteessa kaksi nuorten alennusryhmään kuuluvaa Nysse-mobiililippua. Nysse Mobiilin nuorten alennusryhmän lippuja voivat ostaa 17-24 vuotiaat matkustajat. Asianosainen on 33-vuotias, ikä on varmistettu väestötietojärjestelmästä. Asianosainen oli ostanut nuorten lipun itsensä lisäksi myös ystävälleen, jonka ikä vastasi nuorten alennusryhmän lipputuotteiden ikärajoja.  

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun. Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana. Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu. 

Asiassa on riidatonta, että tarkastushetkellä asiakas on esittänyt tarkastajalle virheellisen matkalipun. Oikaisuvaatimuksessa esitettyjen selvitysten perusteella voidaan kuitenkin katsoa, että asianmukaisen lipun puuttuminen on johtunut anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, mihin on mahdollisesti vaikuttanut oikaisuvaatimuksen tekijän terveydentilaan liittyvät tekijät. Edellä esitetyn perusteella Tampereen kaupunkiympäristön palvelualue katsoo, että asianosaisen oikaisuvaatimus voidaan hyväksyä ja tarkastusmaksu jättää perimättä asianosaiselta.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään. Tarkastusmaksu jätetään perimättä asianosaiselta.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme