§ 160 Lausunto valtiovarainministeriölle luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:7822/02.04.01/2022

Päätöspäivämäärä

1.12.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Talousjohtaja Jukka Männikkö:

Valtiovarainministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta. Lausunto on pyydetty jättämään Lausuntopalvelun kautta 2.12.2022 mennessä.

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettu laki (618/2021) tulee voimaan 1.1.2023. Uuden lain nojalla annettavan valtioneuvoston asetuksen on tarkoitus tulla voimaan samanaikaisesti. Asetus on tarkoitus antaa joulukuun 2022 lopussa sen jälkeen, kun eduskunta on käsitellyt vuoden 2023 talousarvioesitykseen liittyvät, kuntien uusia ja laajenevia tehtäviä koskevat esitykset.

Uusi valtionosuuslaki ja sen perusteella annettava valtioneuvoston asetus ovat osa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen lainsäädäntö-kokonaisuutta (HE 241/2020 vp). Asetusluonnosta on jatkovalmisteltu syksyllä 2022 valtiovarainministeriössä yhteistyössä mm. sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Tilastokeskuksen ja Suomen Kuntaliiton asiantuntijoiden kanssa. Luonnosta on myös käsitelty rahoitusjaostossa

Tampereen kaupunki esittää, että eräitä peruspalvelujen valtionosuuden ikäluokittaisten perushintojen ja muiden perushintojen painoarvoja tarkistetaan. Kaupunki toivoo valtionosuusjärjestelmän pikaista uudistamista.

Hallintosäännön 36 §:n mukaan konsernijohtajan toimivaltaan kuuluu muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen antaminen.

Päätös

Valtiovarainministeriölle annetaan liitteenä oleva Tampereen kaupungin lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala