§ 162 Lausunto valtiovaraiministeriölle Digitalisaation edistämisen ohjelman (Digiohjelma) lainsäädäntötyöryhmän loppuraportista ja näkemyksistä digitalisaation säädöstilanteesta ja muutosehdotuksista

Lataa  Kuuntele 

TRE:8020/07.01.00/2022

Päätöspäivämäärä

9.12.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tietohalllintojohtaja Maria Nikkilä, puh. 040 581 1477 ja hallintopalvelupäällikkö Merja Haapoja, puh. 040 521 4956, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tietohallintojohtaja Maria Nikkilä:

Valtiovaraiministeriö on pyytänyt lausuntoa aiheesta Digitalisaation edistämisen ohjelman (Digiohjelma) lainsäädäntötyöryhmän koonti ja näkemykset digitalisaation säädöstilanteesta ja muutosehdotuksista.

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on laatinut loppuraportin tekemistään selvityksistä liittyen digitaalisen asioinnin kehittämisen haasteisiin. Työryhmän tavoite on tuoda soveltajien ja palvelukehittäjien haasteita tietoisuuteen kootusti ja ehdottaa ratkaisuja, joita voisi tarkastella digitalisaation edistämisen näkökulmasta. Ehdotusten tarkoitus on toimia keskustelunavaajana eikä työryhmässä ole pohdittu vaikutuksia ja mahdollisuuksia lainvalmisteluun verrattavassa laajuudessa.

Tietohallintoyksikkö, hallintoyksikkö ja Älykaupunki -kehitysohjelma ovat yhteistyössä valmistelleet liitteenä olevan lausunnon. Tampereen kaupungin lausunnon mukaan digitalisaation edistämisessä kuntanäkökulma tulisi tunnistaa paremmin. Kuntalain, esimerkiksi sen ensimmäisen pykälän tarkastelu työryhmän tehtävänannon mukaisessa viitekehyksessä olisi ollut toivottavaa. Samoin olisi tarve tarkastella digitalisaatiota koskevaa lainsäädäntöä kunnan viranomaistoiminnan ja tehtäväkentän moninaisuuden näkökulmasta. Kunnat ovat keskeisiä digitalisaation edistämistyössä ja kunnilla on laaja myös tiedon toissijainen käyttötarve. Työryhmän esiin nostama pohdinta siitä, että jatkossa lainsäädännössä keskityttäisiin tavoiteltuun lopputulokseen eikä yksityiskohtaiseen menetelmän säätämiseen, on kannatettava.

Digitalisaation kaltaiset poikkileikkaavat, toimintamalleja haastavat ja strategiset kysymykset jäävät lainsäädännön päivitystyössä helposti jalkoihin. Tähän tulisi jatkossa kiinnittää huomiota, jotta digitalisaation mahdollisuuksia pystytään entistä paremmin hyödyntämään.

Hallintosäännön 36 § 32)-kohdan mukaan konsernijohtajan toimivaltaan kuuluu muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen antaminen.

Päätös

Valtiovarainministeriölle annetaan liitteenä oleva Tampereen kaupungin lausunto työryhmän Digitalisaation edistämisen ohjelman (Digiohjelma) lainsäädäntötyöryhmän loppuraportista ja näkemyksistä digitalisaation säädöstilanteesta ja muutosehdotuksista.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala