Vanhusneuvosto, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 58 Vanhusneuvoston vuoden 2023 toiminnan ja talouden suunnittelu, 

TRE:7665/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Nurmio Kirsi, Suunnittelija

Perustelut

 

Vanhusneuvosto kokoontuu vuonna 2023 kahdeksan kertaa. Lisäksi puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta ja esittelijäsihteeristä koostuva valmisteleva elin, työjaosto, kokoontuu tarpeen vaatiessa. Vanhusneuvosto kuulee alustajia ajankohtaisista ikäihmisiin liittyvistä asioista, tekee aloitteita ja antaa lausuntoja.

Vanhusneuvosto laatii ensi vuonna ensimmäisessä kokouksessaan teesit ohjaamaan toimintaansa. Näiden teesien pohjalta tehdään vanhusneuvostolle uusi esite.

Useilla vanhusneuvoston jäsenillä on vastuualue. Vastuualueita ovat kaupunkisuunnittelu, sosiaali- ja terveysasiat, köyhyys, joukkoliikenne, vapaaehtoistyö ja kulttuuri- ja vapaa-aika-asiat. Lisäksi yhden vanhusneuvoston jäsenen vastuualueena on mediaseuranta.

Ensi vuoden päätapahtumat ovat Kuule ja kerro -palautetilaisuus pääkirjasto Metsossa syksyllä (aihe liittyy digipalveluihin) ja ikäihmisten järjestöistä koostuvan eläkeläisvaltuuston tilaisuus hyvinvoinnin edistämisen ja ennaltaehkäisyn teemalla. Lisäksi joulukuussa järjestetään perinteinen verkostotilaisuus Werstaan jouluglögit. Siellä vanhusneuvoston jäsenet tapaavat niin tamperelaisia ikäihmisiä kuin tärkeimpiä yhteistyötahoja kaupungin ja hyvinvointialueen palveluksesta.

Vanhusneuvosto viestii paitsi em. esitteen avulla niin myös nettisivuillaan. Tilaisuuksista laitetaan mainos lehteen ja joukkoliikenteeseen. Lisäksi vanhusneuvosto lähettää vuoden aikana ainakin yhden uutiskirjeen, sähköpostitse.

Yhteistyö kaupungin luottamusjohdon, hallinnon ja muiden vaikuttamistoimielinten kanssa on myös tärkeää. Vuonna 2023 on tarkoitus saada kaikki apulaispormestarit käymään vanhusneuvoston kokouksissa esittelemässä oman toimialansa ajankohtaisia ikäihmisiin liittyviä asioita. Vaikuttamistoimielinten kesken on tarkoitus järjestää yhteinen tilaisuus, jossa jaetaan hyviä käytäntöjä. Tällainen tilaisuus voitaisiin järjestää esim. kaupungin osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelman tiimoilta.

Tampereen vanhusneuvoston vieraana kävi useampikin suomalainen vanhusneuvosto vuonna 2022. Tässä vaiheessa ei vielä ole tietoa vanhusneuvostovierailuista, mutta vieraat ovat aina tervetulleita – ja myös todennäköisiä myös vuonna 2023. Vanhusneuvosto itse on toteuttamassa vuonna 2023 tutustumisen Oriveden perhehoitoon ja tässä yhteydessä on tarkoitus tavata myös Oriveden vanhusneuvosto, jonka edustaja edelleen istuu myös Tampereen vanhusneuvostossa.  Kuusikko-vanhusneuvostojen esittelijäsihteerit tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään ja kun Pirkanmaan hyvinvointialueen vanhusneuvoston esittelijäsihteeri on valittu, on hänkin Tampereen vanhusneuvoston esittelijäsihteerin keskeinen yhteistyökumppani. Melkein kaikki Tampereen vanhusneuvoston jäsenet istuvat myös hyvinvointialueen vanhusneuvostossa varsinaisena tai varajäsenenä, joten tiedonkulku sinne päin sujuu luonnollisesti. Vuonna 2022 alkoi myös Tampereen vanhusneuvoston kansainvälinen yhteistyö, kun vanhusneuvostosta valittiin edustaja pohjoismaiseen Maailman Terveysjärjestö WHO:n verkostoon.

Vuosi 2023 on kuntien vanhusneuvostoille uudenlainen vuosi, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyy hyvinvointialueille. Toiminta hakee ensi vuonna epäilemättä vielä muotoaan. Jo tässä vaiheessa on kuitenkin selvää, että Tampereen vanhusneuvoston tulee valvoa tamperelaisten ikäihmisten etua myös hyvinvointialueen järjestelyvastuulla olevissa palveluissa. Siksi vanhusneuvostoon tullee edelleen sote-aiheisia alustuksia ja sote-aiheista tehdään edelleen aloitteita ja selvityspyyntöjä.

 

Päätösehdotus oli

Vanhusneuvosto hyväksyy liitteenä olevan vuosisuunnitelman.

Päätös

Käytiin perusteellinen keskustelu vanhusneuvoston vuoden 2023 toiminnasta ja taloudesta ja hyväksyttiin keskustelun perusteella muutettu vuosisuunnitelma.