§ 609 Vuokrasopimusten päivittäminen teleyhteyksien edellyttämissä tilavuokrissa ja asennuksissa Tampereen kaupungin hallinnoimissa kiinteistöissä - DNA Tower Finland Oy

Lataa  Kuuntele 

TRE:8011/02.07.03/2022

Päätöspäivämäärä

24.11.2022

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tila-asiantuntija Jori Komulainen, puh. 040 359 2295, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki on vuokrannut DNA Oyj:lle kiinteistökohtaisesti omistamiaan tiloja operaattorin tukiasemalaitteille ja sen tarvitsemille asennuksille. Tässä yhteydessä tarkoitettu tukiasema ja sen antennit palvelevat vuokralaisen kaupalliseen tarkoitukseen rakennetun mobiiliverkon kuuluvuutta kiinteistön alueella sekä yleisemmin kyseisessä kaupunginosassa. Muusta huonetilojen tai paikkojen luovutuksesta sovitaan erikseen.

DNA:n konserniin on perustettu uusi yhtiö DNA Tower Finland Oy (y-tunnus 3209137-3), jonka nimiin DNA on pyytänyt päivitettävän tukiasemia koskivia sopimuksia ja jonka nimiin uudet vastaavat sopimukset tehdään. Vuokralaisen kanssa on neuvoteltu, että sopimusten säilyessä saman konsernin sisällä, voidaan sopimusten osapuolimerkintä muuttaa uudelle yhtiölle. 

Teleasennusten kasvavien muutostarpeiden myötä ja sopimusten tasavertaistamiseksi myös muihin vuokralaisiin suhteuttaen on DNA Towerin:n kanssa neuvoteltu uusista vuokra- ja käyttöehdoista. Sopimusehtojen päivittämisellä pyritään myös yhdenmukaistamaan käytettävää termistöä hallinnan osalta. Lueteltujen kiinteistöjen (liite 1) vuokrasopimukset päivitetään korvaavilla uusilla sopimuksilla 1.1.2022 alkaen seuraavilla yleisillä ehdoilla. Tarkemmat ehdot menettelytapoineen luetellaan lähemmin kohdekohtaisessa vuokrasopimuksessa:

Työsuunnitelmat tulee kirjallisesti hyväksyttää vuokranantajalla ja kiinteistönpitoyksikössä ennen asennuksien toteutusta. Vuokralaisen tulee erikseen varmistaa, onko asennuksilla kaupunkikuvallista muutosvaikutusta kaupungin rakennusvalvonnalta. Myös vuokra-aikana tehtävät laajennus- tai muutostyöt tulee kirjallisesti hyväksyttää ennakkoon. Laajennus- ja muutosasennukset tulee päivittää sopimuksen liitteeksi. Asennukset tulee suorittaa siten, ettei niistä aiheudu kohtuutonta haittaa tai häiriötä rakennuksen käyttäjille. Ensisijaisesti rakennuksessa asioidaan sen aukioloaikoina.

Vuokralaisella on oikeus sijoittaa kohteeseen vain vuokrasopimuksen tarkoittaman toiminnan kannalta tarpeelliset laitteet, antennit, johdot ja kaapelit ennakkoon sovittuihin paikkoihin. Vuokralainen vastaa laitteidensa ja muiden asennusten perustamisen kustannusten lisäksi niihin liittyvistä huollon kustannuksista ja kaapeloinnista. Vuokralainen vastaa siitä, että sen laitteet ja asennukset täyttävät kulloinkin voimassa olevat radioverkkoja ja säteilyturvallisuutta koskevat määräykset. Vuokralainen on tietoinen ja hyväksyy, että tilassa voi käydä myös muuta huoltohenkilökuntaa ja vastaa laitteidensa turvallisesta kiinnittämisestä ja lukitsemisesta.

Vuokralainen vastaa käyttämiensä tilojen ja paikkojen siisteyden ylläpitämisestä omalta osaltaan eikä tiloissa saa säilyttää asennus- tai pakkausjätteitä.

Vuokranantaja voi siirtää vuokrasopimuksen vuokralaista enempää kuulematta kolmannelle osapuolelle. Vuokralainen ei saa siirtää vuokrasopimusta kolmannelle ilman vuokranantajan kirjallista lupaa, jota vuokranantaja ei kieltäydy antamasta ilman perusteltua syytä. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus siirtää tai alivuokrata vuokrasopimus konsernin sisällä eri y-tunnuksella toimivalle taholle ilmoittamalla siirrosta ja muuttuvista yhteystiedoista kirjallisesti vuokranantajalle. Vuokralaisella ei ole oikeutta ilman vuokranantajan kirjallista suostumusta alivuokrata tämän sopimuksen mukaista oikeutta kolmannelle tai muutoin luovuttaa tiloja, antenni- tai asennuspaikkoja käytettäväksi kolmannelle osapuolelle. Vuokralaisella on oikeus alivuokrata tämän sopimuksen mukainen tilankäyttö DNA-konsernille.

Vuokralaisen tulee vuokra-ajan loppuun mennessä poistaa rakennukseen asentamansa laitteet, antennit, kaapeloinnit ja esimerkiksi hyllyt sekä tukkia läpimenot ellei niiden paikalleen jättämisestä ole erikseen toisin sovittu. Vuokralaisen tulee ennallistaa vuokrakohde kustannuksellaan mahdollisista rakennelmista ja tilaratkaisuista vuokranantajan edellyttämään kuntoon ellei näiden purkamisesta ole toisin sovittu. 

Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi kuuden (6) kuukauden molemmin puolisin irtisanomisajoin.

Vuokran määrä on 2 000 euroa vuodessa, johon lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. Vuokralainen suorittaa vuokran maalis- ja syyskuussa. Mikäli vuokrakohteelle on oma sähkön käyttöpaikka, tekee vuokralainen sähkösopimuksen suoraan sähkön myyjän/toimittajan kanssa. Muutoin vuokralainen maksaa käyttämänsä sähkön vuokranantajalle alamittauksen tai arvion perusteella sähkönkulutuksesta aiheutuneiden todellisten kustannusten mukaan. Sähkö laskutetaan arviopohjaisesti vuokralaskun yhteydessä ja tasataan vuosittain seuraavan vuokralaskun yhteydessä, mikäli mittaus- tai toteumatietoa on käytettävissä. Mittarinluvusta vastaa vuokralainen tai tämän valtuuttama. Mikäli kohteessa ei ole alamittausta, laskutetaan kulutus arviopohjaisesti muiden vastaavien kohteiden kulutustietojen pohjalta. Vuokralaiselta voidaan lisäksi periä kulunvalvontaan liittyviä kustannuksia (esim. luovutetuista avaimista).

Asunto- ja kiinteistölautakunnan päätöksen 23.10.2019 § 144 mukaisesti asian päättää kiinteistöjohtaja, kun kyse on rakennusten, tilojen ja niihin liittyvien alueiden vuokraamisesta.

Päätös

Tampereen kaupungin ja DNA:n väliset tilavuokrasopimukset liitteessä 1 luetelluissa kaupungin hallinnoimissa kiinteistöissä päivitetään seuraavilla ehdoilla DNA Tower Finland Oy:lle (y-tunnus 3209137-3): 

Vuokrasopimus on 1.1.2022 alkaen voimassa toistaiseksi kuuden (6) kuukauden molemmin puolisin irtisanomisajoin.

Vuokran määrä on 2 000 euroa vuodessa, joka maksetaan kahdessa (2) yhtä suuressa erässä kuluvan vuoden maalis- ja syyskuussa. Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero (vuokran alkamisen hetkellä 24 %). Vuokralainen suorittaa yhden (1) vuoden arvonlisäverollista vuokraa vastaavan vakuuden kyseistä vuokrasopimusta kohden laskua vastaan.

Tulevat asennus- ja työsuunnitelmat tulee kirjallisesti hyväksyttää vuokranantajalla ja kiinteistönpitoyksikössä ennen asennuksien toteutusta ja ensisijaisesti rakennuksessa tulee asioida sen aukioloaikoina. Vuokralaisen tulee vuokra-ajan loppuun mennessä poistaa rakennukseen asentamansa laitteet, antennit, kaapeloinnit ja esimerkiksi hyllyt sekä tukkia läpimenot ellei niiden paikalleen jättämisestä ole erikseen toisin sovittu.

Tarkemmat päivitettävät ehdot luetellaan kiinteistökohtaisessa vuokrasopimuksessa.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm